Главно Федерација/БиХ

Чолак: Због избора улазимо у велику кризу са несагледивим посљедицама

УВЈЕРЕН ЈЕ ДА СЕ У ОКВИРИМА ОДЛУКЕ УСТАВНОГ СУДА БиХ СВЕ МОЖЕ РИЈЕШИТИ И ЗА ПОЛА САТА
  • „Слушам поједине политичке актере како у посљедње вријеме тврде да се ово питање може рјешавати и у септембру. Мислим да је то неодговорно, јер бисмо морали унапријед знати правила, без обзира на то да ли је ријеч о непосредним или посредним изборима. Све друго је незаконито, не води ничему, односно води могућим турбуленцијама са неизвјесним исходом“

ЗАМЈЕНИК предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Бариша Чолак (ХДЗ БиХ) рекао је да избори не могу бити расписани по правилима којих заправо нема када је у питању попуњавање федералног Дома народа, будући да су та правила проглашена неуставним, а потом стављена ван снаге.

„Сматрам да, нажалост, улазимо у велику кризу са несагледивим посљедицама. Не знам једноставно како из овога изаћи. Слушам поједине политичке актере како у посљедње вријеме тврде да се ово питање може рјешавати и у септембру. Мислим да је то неодговорно, јер бисмо морали унапријед знати правила, без обзира на то да ли је ријеч о непосредним или посредним изборима. Све друго је незаконито, не води ничему, односно води могућим турбуленцијама са неизвјесним исходом“, упозорио је Чолак.

Уочи састанка лидера странака из ФБиХ са представницима међународне заједнице који је заказан за 3. мај, Чолак је за сарајевски портал „Вијести“ рекао да док постоји нада треба се надати и радити у смјеру постизања договора и компромиса.

„Међутим, наши партнери у власти створили су шизофрену ситуацију не само у овом тренутку, него све вријеме. Од нас покушавају да траже да се сами одрекнемо врло битног начела конститутивности и равноправности народа. Дакле, да мијењамо суштину, бит и надлежност Дома народа ФБиХ, што Уставни суд уопште не тражи. Такође, траже од нас да не проведемо одлуку Уставног суда, јер напросто предлажу рјешења која ни у којем случају нису у складу са одлуком Уставног суда у смислу легитимног избора и легитимног представљања“, појаснио је Чолак.

Он је упитао – „како у таквој ситуацији доћи до рјешења“?

„Наравно, уколико би се наши партнери вратили у оквире саме одлуке Уставног суда, рјешење можемо наћи врло лако, за пола сата, за сат времена“, наводи он.

Оптужбе политичких актера да ХДЗ БиХ није спреман на минимум компромиса, Чолак види као „класичне замјене теза“.

„Како можете наћи компромис са неким ко предлаже рјешења потпуно изван одлуке Уставног суда? Ако се предлажу рјешења која немају никакве везе са спровођењем одлуке Уставног суда, како постићи компромис, како наћи рјешење? Компромис се може наћи само у оквиру одлуке Уставног суда“, поручио је Чолак.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар