Одабрано Федерација/БиХ

Човић: ЕУ неће тежити стварању мигрантских центара у БиХ јер би то било преризично

УПОЗОРИО ДА И БиХ ПРОБЛЕМА МИГРАНАТА МОРА ПОСМАТРАТИ И КАО БЕЗБЈЕДНОСНИ И ПОЛИТИЧКИ
  • Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган ЧОВИЋ оцијенио да би мигрантска криза могла бити искориштена у предизборне сврхе у БиХ, пред октобарске опште изборе: „Неко ће намјерно организовати инцидент да би на томе градио неку политику у ових пар мјесеци. То може бити врло опасно“

ХРВАТСКИ члан Предсједништва Босне и Херцеговине Драган Човић оцијенио је да Европска унија неће донијети никакву одлуку која би ишла у смјеру стварања мигрантских центара на територији БиХ, јер би то било преризично.

„Ставити у један безбједносно-правно још неизграђен простор једну такву популацију људи, која је уздрмала и много сигурније европске системе од ових наших балканских, било би преризично“, казао је Човић за Фену, новинску агенцију из Федерације БиХ.

Он је казао да мигрантску кризу доживљава, прије свега, као хуманитарно питање, а потом безбједносно и политичко, додавши да се у појединим земљама Европе, попут Словеније, Аустрије и Мађарске, хуманитарна фаза мигрантске кризе већ завршила и да оне сада проблем миграната посматрају као безбједносни и политички проблем.

„То ће неминовно доћи и у БиХ која је данас јако изложена, јер нема нормалну инфраструктуру државних инструмената којом можемо контролисати тај пут. Ми данас морамо бити спремни на ове доласке, коридоре, без обзира којим путем они долазе према БиХ“, рекао је он.

Човић је оцијенио да би мигрантска криза могла бити искориштена у предизборне сврхе у БиХ, пред октобарске опште изборе.

„Неко ће намјерно организовати инцидент да би на томе градио неку политику у ових пар мјесеци. То може бити врло опасно и због тога ћемо и ми у Предсједништву БиХ инсистирати да правна држава врло јасно функционише, да коригујемо законска рјешења која ће бити на европским нивоима, како би управљали тим процесом“, навео је хрватски члан Предсједништва БиХ.

Према његовим ријечима, мигрантска криза од хуманитарних проблема постаје безбједносни проблем, јер постоје физички инциденти међу самим мигрантима, попут оних у Салаковцу код Мостара и на бихаћком подручју, што на крају води ка политичком проблему.

„С обзиром на то да БиХ у својој структури и на путевима којим иду мигрантски коридори, доминантно има етнички чисте просторе на којима живе Хрвати, Срби или Бошњаци, наравно да имате и различита виђења, ако то неко жели злоупотријебити. Ујверен сам да ћемо ми надзирати тај процес, али не смијемо бити наивни око тога“, рекао је Човић.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар