Федерација/БиХ

Човић: ХНС већ ради на рационалној територијалној реорганизацији БиХ

НАГЛАСИО ДА ЦИК БиХ РАДИ ПОД УТИЦАЈЕМ „ЈЕДНЕ СТРАНКЕ – ЈЕДНЕ ПОРОДИЦЕ“
  • „Нисам био поборник тога да ОХР намеће било каква рјешења по било којем питању. БиХ мора сама доносити одлуке. Али, ако је задња два мјесеца интервенисао, онда очекујем да заврши тај процес“

ИЗМЈЕНЕ Изборног закона БиХ су кључан услове за све остале политичке процесе, рекао је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

Обраћајући се новинарима у Витезу, поручио је да су странке са сједиштем у Сарајеву настојале одржати статус кво по питању Изборног закона те очекује да Канцеларија високог представника (ОХР) наметне измјене Изборног закона.

– Јасно је било да је стратегија странака из Сарајева била да се задржи статус кво. Ми смо до краја остали отворени. Врло јасно смо изнијели став по овом питању. Нисам био поборник тога да ОХР намеће било каква рјешења по било којем питању. БиХ мора сама доносити одлуке. Али, ако је задња два мјесеца интервенисао, онда очекујем да заврши тај процес – нагласио је Човић.

Додао је да очекује увјерљиву побједу странака окупљених око Хрватског народног сабора (ХНС) те указао да ХНС већ ради на рјешењима за територијалну реорганизацију БиХ.

– Ми смо јасно поручили на ванредном Сабору ХНС-а да ћемо, ако не буде рјешења око уставне једнакости и легитимног представљања, јасно одговорити. Предложићемо другачија рјешења устроја, па и територијалне реорганизације, што су неки различито протумачили. Ми већ на томе радимо у циљу да то буде рационално рјешење. Ако је икада БиХ била подијељена, онда је данас снажно подијељена – констатовао је Човић.

Оцијенио је да Европска унија неће дати БиХ статус кандидата за чланство у Унији ако се Изборни закон не измијени. Најавио је да ће то бити и услов за формирање власти.

Човић је поновио свој став да су чланови Централне изборне комисије (ЦИК) „нелегитимни и нелегални“.

Према његовим ријечима, ова институција ради под утицајем „једне странке, односно једне породице“. Међутим, казао је да прихвата одлуке ЦИК-а.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар