Федерација/БиХ

Човић и Звиздић уручили Јункеру и Хану одговоре на Упитник Европске комисије

ПРЕДСЈЕДНИК ЕК: НЕЋЕМО СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ ЕВРОПЕ, ЕУ НИЈЕ ДРЖАВА И НЕЋЕ ТО НИ БИТИ
  • Јункер, у обраћању парламенту БиХ, рекао и ово: „Не гледајте у ретровизор. Снага права већа је од снаге оружја. Владавина права није опција већ је то обавеза. Треба испоштовати одлуке судова. Овдје мислим на измјену вашег Изборног закона Одлуке суда се морају спровести, ако то не учините – бићете у блокади. Морате напоравити компромис“
  • Сусрету са Јункером присуствовао и Милорад Додик који је том приликом неформално разговарао са Бакиром Изетбеговићем

ПРЕДЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Драган Човић и предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић уручили су данас одговоре на Упитник Европске комисије њеном предсједнику Жан-Клоду Јункеру.

Церемонији уручења одговора на Упитник ЕК присуствовали су и предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић и бошњачки члан Бакир Изетбеговић.

Додик је том приликом неформално разговорао Изетбеговићем.

Јункер се обратио и посланицима и делегатима на заједничкој сједници оба дома парламента БиХ, нагласивши да се истовремено обраћа и „младима БиХ“.

„Олимпијски дух вратиће се у БиХ и у Сарајево. Идуће године, одржавањем олимпијског фестивала. Европа је пуно више од институција власти, она ће у темељу остати мировни пројекат.  Европа уједињује енергију и таленте. Мислим да треба да престанемо да говоримо о Сједињеним европским државама. Европљани не желе једну државу, желе да задрже своје позиције. У Европи имамо различитост и те различитости нас оплемењују. Ја волим да будем Луксембуржанин, али и Европљанин. То нема везе са национализмом“, објаснио је Јункер.

Још је додао: „Не гледајте у ретровизор. Снага права већа је од снаге оружја. ЕУ није држава и она то не жели да постане. Владавина права није опција већ је то обавеза. Треба испоштовати одлуке судова. Овдје мислим на измјену вашег Изборног закона Одлуке суда се морају спровести, ако то не учините – бићете у блокади. Морате напоравити компромис“.

Европски комесар за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан је 9. децембра 2016. године уручио Звиздићу Упитник Европске комисије.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар