Федерација/БиХ

Човић: Крећемо са „пројектом Б“ и водићемо га тако да убједљиво добијемо изборе

„КАСНО ЈЕ ЗА СВЕ - ХНС ВИШЕ НЕЋЕ УЧЕСТВОВАТИ У АКТИВНОСТИМА ПОВОДОМ ИЗБОРНОГ ЗАКОНА“
  • „БиХ није потребно да јој стране дипломате говоре шта ће се десити ако не буде промијењено изборно законодавство. Ми желимо да учинимо све да не буде кризе до избора и након избора. Неозбиљно је да очекујемо нешто да неко уради осим нас. Остаје пуно неизвјесности о којима се мора разговарати да не буде кризе. Улазимо у процес којем ћемо се прилагодити“
  • Хрватски народни сабор данас разматрао и наступање странака окупљених у ХНС-у на предстојећим изборима, а Драган ЧОВИЋ је потврдио да се осам странака изјаснило да жели заједно на изборе, а ХДЗ 1990 и Хрватска републиканска странка су оставиле могућност да се разговара о заједничком наступу на нивоу БиХ нивоу, док ће на нижим нивоима ићи на изборе одвојено од осталих странака ХНС

ПРЕДСЈЕДНИК Хрватског народног сабора Драган Човић изјавио је данас да за ХНС више не долазе у обзир било какве активности на измјенама Изборног закона БиХ.

Човић сматра да се у Изборни закон уопште „није смјело дирати“ у изборној години, као и да је све, па и техничка питања, могло да буде ријешено прије двије године.

Он сматра да ће се највјероватније опет у парламентарној процедури наћи неке измјене Изборног закона „да би се тражио нови кривац“ за пропаст, али да, по њему, више нема никаквог смисла дирати било шта.

Човић је нагласио да БиХ очекује много неизвјесности у вези са спровођењем изборних резултата, те додао да БиХ не треба стране дипломате да говоре шта ће се десити ако не буде промијењено изборно законодавство.

„Ми желимо учинити све да немамо кризе до избора и након избора. Да очекујемо нешто да неко уради осим нас је неозбиљно. Остаје пуно неизвјесности о којима се мора разговарати да не буде кризе. Улазимо у процес којем ћемо се прилагодити. Ићи ћемо са другим планом, ми идемо у пројекат Б и водићемо га тако да убједљиво добијемо изборе“, рекао је Човић након данашње сједнице Предсједништва ХНС-а.

Човић, који је и хрватски члан Предсједништва БиХ, је додао да му не пада на памет да нагађа како ће правне празнине бити попуњене након избора.

Хрватски народни сабор данас је разматрао и наступање странака окупљених у ХНС-у на предстојећим изборима, а Човић је потврдио да се осам странака изјаснило да жели заједно на изборе, а ХДЗ 1990 и Хрватска републиканска странка су оставиле могућност да се разговара о заједничком наступу на нивоу БиХ нивоу, док ће на нижим нивоима ићи на изборе одвојено од осталих странака ХНС-а.

И осам странака које су договориле заједнички наступ оставило је могућност да у неким кантонима наступају одвојено.

Када је ријеч о заједничком кандидату ХНС-а за хрватског члана Предсједништва БиХ, Човић је навео да већ од данас послијеподне, када се одржава сједница Предсједништва ХДЗ-а БиХ, креће процес договарања и објаве кандидата.

„То ће бити брзо. До краја маја ће све странке предлагати кандидате. Данас се ХДЗ укључује у тај процес, а имаћемо састанак са странкама које иду заједно и направити план и о кандидату за члана предсједништва и другим питањима“, рекао је Човић.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар