Вијести Федерација/БиХ

Човић: Кризе неће бити чим Бошњаци не буду могли да бирају два члана Предсједништва БиХ

„САДА МОРАМО НАЋИ ТЕХНИЧКЕ МОДЕЛЕ ДА СЕ ИЗБОРИ МОГУ ОДРЖАТИ“
  • „И Венецијанска комисија уградила је јасно стајалиште да Федерација БиХ није федерација жупанија и кантона, нег конститутивних народа“

ЧЛАН Предсједништва Босне и Херцеговине Драган Човић гостовао је вечерас на БХРТ-у гдје је говорио о Изборном закону БиХ, актуелној политичкој ситуацији у БиХ, европском путу те октобарским изборима.

На почетку интервјуа Човић се осврнуо на састанак чланова Предсједништва БиХ с њемачком канцеларком Ангелом Меркел. Како ја казао, Меркел је имала потребу за охрабрењем те изналажењем неког рјешења како не би било застоја.

Човић је додао да не види простор да се мијења Изборни закон јер је прије два дана добио одлуку ЦИК-а којом су расписани избори.

„Ми морамо сада наћи техничке моделе да се избори могу одржати и да иза избора немамо кризу, да можемо имплементирати оно што је проблем. Било би крајње лицемјерно, па и неодговорно, говорити како ћемо ми у наредних пар мјесеци тражити рјешење у Изборном закону које нисмо жељели урадити у задње двије године. Значи, то ће неко урадити, заједно с нама, уз наше охрабрење требамо пронаћи технички пут. Што се мене тиче, наше инсистирање је врло једноставно: легитимно представљање значи чланове Предсједништва БиХ и Дом народа ФБиХ и мислим да смо око тога и синоћ нашли један заједнички садржитељ у значајној мјери“, рекао је Човић.

Он је додао да бошњачка страна кочи процес јер има тактику задржати status quo како би поново бирала два члана Предсједништва БиХ, што он сматра катастрофом.

„Ако неко мисли такођер да може међу ових 17 представника Хрвата у име Хрвата бирати и попуњавати, без обзира из које то жупаније и кантона раде, опет ја мислим да је на кривом путу, јер Уставни суд је око тога врло, врло одређен. Чак је и Венецијанска комисија уградила јасно стајалиште око тога да Федерација није федерација жупанија и кантона, него баш конститутивних народа. Наравно на исти начин мислим и за Бошњаке и са Србе и за остале. Док ми не разумијемо тај дио, да морамо једни друге уважавати на тој основи, бит ће тешко. Ја вјерујем да ће Бошњаци то у коначници прихватити. Огромна је одговорност, а то нам је синоћ госпођа Меркел казала, огромна је одговорност на најбројнијем народу у БиХ. Не смијемо поновити грешке екс-државе, једноставно кроз тај елемент морамо тражити компромис“, рекао је Човић.

Говорећи о најавама кризе која чека БиХ након Општих избора, Човић је рекао да се сви морају потрудити да до кризе не дође.

„Моје стајалиште је да кризе не смије бити и да се морамо потрудити, без обзира што сад нисмо искористили вријеме у ове двије године и да проведемо оно што је свијет од нас тражио. Ми морамо осигурати да легитимно Хрвати могу изабрати свог члана Предсједништва БиХ, као и Бошњаци и Срби. А Клуб Хрвата, Клуб Бошњака, Срба и Осталих у Дому народа ФБиХ бирају они како се клуб зове. Шта год неко мислио о грађанском концепту или етничкој подјели, ми морамо пронаћи једну мјеру између тога“, истакао је хрватски члан Предјседништва БиХ.

Човић је рекао да је изразито спреман за компромисе те да током састанка код Меркел није било никаквих притисака.

(Klix.ba)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар