Вијести Федерација/БиХ

Човић: Након избора може услиједити ужасна криза јер ће бити тешко спровести изборне резултате

„НЕШТО МОЖЕМО ПРОМИЈЕНИТИ У НАРЕДНИХ МЈЕСЕЦ ДАНА, АКО ТО ИЗОСТАНЕ – СВЕ ОСТАЈЕ ИСТО“
  • „Постоје странке које желе неку промјену, али и оне које желе кризу. Постоје и странке, прије свега оне сарајевске, које желе задржати статус кво. Разумијем их донекле, јер зашто испустити могућност да другом бирате представнике, што је омогућено тренутним законом који је Федерацију БиХ дефинисао као једну изборну јединицу“

ЧЛАН Предсједништва БиХ из реда хрватског народа Драган Човић изјавио је да ће општи избори бити одржани, али да након избора може услиједити ужасна криза јер ће бити тешко спровести изборне резултате.

Човић је истакао да је прва седмица маја крајњи рок за договор о евентуалним измјенама Изборног закона, јер је након расписивања избора немогуће нешто мијењати у изборном законодавству.

„Времена јесте мало, али чињенице су на столу и ако буде воље договор ће бити постигнут“, рекао је Човић за портал „Кликс“.

Човић, који је и предсједник ХДЗ-а, је навео да је кроз измјене Изборног закона потребно урадити три ствари, а све се тичу одлука Уставног суда БиХ.

„Једна је избор чланова Предсједништва БиХ, гдје се форма легитимног представљања, која је дефинисана у одлуци Уставног суда, примарно односи на легитимно представљање три члана Предсједништва. Затим су ту клубови Дома народа Парламента ФБиХ и наравно Град Мостар, што се веже за једну ранију одлуку Уставног суда“, рекао је Човић.

Он је поручио да је спреман да сутра сједне за сто и договара измјене Изборног закона, али да неке странке очигледно желе кризу.

„Постоје странке које желе неку промјену, али и оне које желе кризу. Постоје и странке, прије свега оне сарајевске, које желе задржати статус кво. Разумијем их донекле, јер зашто испустити могућност да другом бирате представнике, што је омогућено тренутним законом који је Федерацију БиХ дефинисао као једну изборну јединицу“, истакао је Човић.

Уколико не дође до измјена Изборног закона у наредних мјесец дана, Човић је рекао да ће све остати исто, али да ће то бити јасна порука из Сарајева.

„Када треба слати поруку Бриселу свима су пуна уста тога да једни другима не требамо бирати политичке представнике, а кад добијемо прилику да то промијенимо у закону, онда нико ништа не ради“, оцијенио је он.

Човић је рекао да ће одлуку о поновној кандидатури за члана Предсједништва БиХ донијети, највјероватније, на сједници Предсједништва странке 7. маја.

„До тада сигуран сам да нећемо разговарати о позицијама ни за који ниво. То ћемо темпирати за вријеме када избори буду расписани“, најавио је он.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар