Федерација/БиХ

Човић Oрбану: Хрватима је поново отета функција члана предсједништва БиХ

ХДЗ-БиХ: ПОТРЕБНА ЈЕ ХИТНА ИЗМЈЕНА ИЗБОРНОГ ЗАКОНА ДА БИ СЕ БиХ СТАБИЛИЗОВАЛА
  • Драган Човић позвао Орбана да сљедеће године посјети БиХ и Међународни сајам привреде Мостар, који ће бити одржан од 9. до 13. априла

ПРЕДСЈЕДНИК ХДЗ-БиХ Драган Човић упознао је предсједника Владе Мађарске Виктора Орбана са чињеницом да је на октобарским изборима „Хрватима отета позиција члана Предсједништва БиХ“, саопштено је из ХДЗ-а БиХ.

„Човић је изјавио да је, упркос плебисцитарној подршци коју су Хрватски народни сабор и ХДЗ БиХ освојили међу Хрватима БиХ, због неуставног и недемократског Изборног закона, Хрватима и овај пут отета позиција члана Предсједништва“, наведено је у саопштењу.

И з ХДЗ-а БиХ додају да је то ставило под додатан притисак политичке односе у БиХ, те неопходност измјена Изборног закона и Устава „како би се БиХ коначно стабилизовала као демократија“.

У саопштењу се наводи да су Човић и Орбан, који је лидер Мађарског грађанског савеза (Фидес), разговарали о односима двије земље, актуелној политичкој ситуацији у БиХ и окружењу.

„Заједничка је оцјена да народне странке европске провенијенције треба да раде заједно у интересу својих земаља и народа како би се ефикасније носиле с изазовима и проблемима садашњице. Стога су као представници политичких опција које дјелују унутар групације Европских народних странака (ЕПП) разговарали и о ближој сарадњи унутар ЕПП-а, као и другим одговарајућим форматима“, истиче се у саопштењу.

Током разговора је истакнут значај наставка проширења ЕУ на простор југоисточне Европе.

На крају сусрета Човић је позвао Орбана да сљедеће године посјети БиХ и Међународни сајам привреде Мостар, који ће бити одржан од 9. до 13. априла.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар