Федерација/БиХ

Цвијановић: Бећировићева србофобија је испод сваког цивилизацијског нивоа

ЛИЦЕМЈЕРНО ЈЕ КРИТИКОВАТИ ПРЕДСЈЕДНИКА СРБИЈЕ ИЗ ГРАДА ИЗ КОЈЕГ ЈЕ ПРОТЈЕРАНО 150.000 СРБА
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Дениса Бећировића очигледно боли истина, па би и предсједнику Србије и званичницима Републике Српске, а вјерујем и свим Србима, најрадије ставио траку преко уста и ускратио право да говоре, а и да мисле
  • Из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ саопштено је да је апсолутна неистина да је Кабинет послао писмо органима УН и мисијама земаља чланица преко амбасадора Србије при УН: „Ноторна неистина и одраз крајњег цинизма је тврдња да је Кабинет српског члана игнорисао Сталну мисију БиХ при УН“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ, Жељка Цвијановић истакла је да је србофобија члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића испод свих цивилизацијских вриједности, а не, како он то подмеће, изјаве предсједника Србије Александра Вучића.

– Бећировића очигледно боли истина, па би и предсједнику Србије и званичницима Републике Српске, а вјерујем и свим Србима, најрадије ставио траку преко уста и ускратио право да говоре, а и да мисле. Лицемјерно је држати слово о цивилизацијским вриједностима из града из којег је протјерано 150 хиљада Срба – наводи Цвијановић.

Додаје, да су у истом том Сарајеву 90-их укинути чак и називи многих улица које су носиле имена народних хероја и заслужних антифашиста, и то само зато што су били Срби.

– Истовремено, улице су називане по озлоглашеним нацистичким сарадницима, антисемитима и Хитлеровим симпатизерима, по којима и данас носе име. Умјесто да 6. априла говори о таквим антицивилизацијским тековинама у сопственом дворишту, Бећировић напада предсједника Србије, у нади да ће тако нарасти у очима бошњачке јавности – додаје Цвијановић.

Из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ саопштено је да је апсолутна неистина да је Кабинет послао писмо органима УН и мисијама земаља чланица преко амбасадора Србије при УН.

– Ноторна неистина и одраз крајњег цинизма је тврдња да је Кабинет српског члана игнорисао Сталну мисију БиХ при УН. Управо је супротно, писмо је послано редовним дипломатским каналима, посредством МИП-а и Сталне мисије БиХ при УН, али они нису извршили своју законску обавезу и прослиједили га на адресе – саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Знајући за могуће манипулације, које су се нажалост дешавале и раније, нагласили су из Кабинета, писмо је послато и директно органима УН-а и мисијама свих земаља чланица, а не само једне.

– Од надлежних органа тражићемо да утврде да ли је у погледу појединачних писама чланова Предсједништва постојао различит третман, односно да ли је писмо бошњачког члана прослијеђено на наведене адресе, док то није учињено са писмом које је упутила српски члан Предсједништва. Такође, биће неопходно утврдити и да ли је шеф мисије БиХ при УН поступао на основу акта Предсједништва или је то учинио самоиницијативно – навели су из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић упутила је 4. априла писмо свим шефовима мисија држава чланица УН, као и генералном секретару УН Антонију Гутересу и предсједнику Генералне скупштине Денису Френсису у коме је скренула пажњу на изузетно значајно питање, а које се односи на недавне поступке амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџије који се односе на „резолуцију о Сребреници“.

Према сазнањима Срне из дипломатских извора, Кабинет бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића упућено је писмо органима и државама чланицама Уједињених нација поводом најављене резолуције о Сребреници коју је мимо Устава и прописане процедуре предложио амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија.

Према информацијама Срне, Стална мисија БиХ при УН игнорисала је писмо које је претходно послала српски члан Предсједништва поводом резолуције о Сребреници и није га прослиједила органима УН и мисијама држава чланица, за разлику од писма бошњачког члана које је уредно прослијеђено.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар