Федерација/БиХ

Цвијановић: БиХ мора да буде потпуно суверена да би испунила европске услове

ЕРДОГАН НА ОТВАРАЊУ ФОРУМА У АНТАЛИЈИ: ПРОПАО ЈЕ СВЈЕТСКИ ПОРЕДАК - ВРИЈЕМЕ ЈЕ ЗА МУЛТИПОЛАРНИ
  • Српски члан Предсједништва БиХ додатно нагласила: „Не мислим да БиХ може да се креће европским путем, уколико то није лаж, а да сама са капацитетом својих људи, својих институција, не испуњава своје ервопске обавезе. Ја не мислим да у том послу не могу да супституишу рад наших иституција било који странци“
  • Денис БЕЋИРОВИЋ: – Поводом 1. марта Дана независности БиХ свим грађанима и грађанкама БиХ честитам један од највећих празника у нашој историји
  • ЦВИЈАНОВИЋ: Тај празник који помињете прославља се у Федерацији БиХ. У Републици Српској се прославља Дејтон, на основу којег постоји БиХ данас, али се не обиљежава у цијелој БиХ

ДИПЛОМАТСКИ форум у Анталији отворио је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган. У обраћању се осврнуо и на сва страдања, у којем је осудио лицемјерство западних земаља истакавши да је пропао садашњи поредак и да је неопходно успостављање мултиполарног свијета.

На форуму је говорила и српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић.

Она је претходно заједно са Комшићем и Бећировићем имала састанак са извршним директором ЕУ за Еворпу Ангелином Ајхорст.

Разговарали су о законима које је Европа ставила пред БиХ. Оцијенили су да БиХ има још доста посла на спровођењу реформи, али и то да састанак планиран за средину марта у Бриселу обећава позитиван исход за отварање преговора са ЕУ.

Анталија је епицентар глобалне дипломатије. Након годину паузе, због разорног земљотреса, у турску туристичку престоницу вратили су се предсједници држава, влада…Обраћајући им се предсједник Турске, указао је на тренутне конфликте, кризе, изазове. Од тероризма, до сукоба у Гази и Украјини. Зато је дипломатију, разумијевање и дијалог означио кључним у времену у којем живимо.

– На форуму, идеје које ћемо дијелити, допринијеће, нашој мисији, нашој борби. Геополитички ризици са којима се суочавамо, требају блиску сарадњу. Морамо да будемо активнији, мултидимензионални, пажљиви и хладнокрвни у политикама које водимо – истакао је Ердоган.

А политике које воде политичари у БиХ, требало би да нас одведу у Европску унију. Наравно, ако се испуне услови неопходни за отварање приступних преговора.

На панелу посвећеном овој теми, српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић апеловала је на флексибилност Европске уније и агилност домаћих политичара. Категорична је – БиХ да би испунила европске услове, мора да буде потпуно суверена.

– Не мислим да БиХ може да се креће европским путем, уколико то није лаж, а да сама са капацитетом својих људи, својих институција, не испуњава своје европске обавезе. Ја не мислим да у том послу не могу да супституишу рад наших иституција било који странци – поручила је Цвијановићева.

Бошњачки члан Предсједништва Денис Бећировић види испред БиХ европску будућност, али је ипак на прво мјесто, обраћајући се на панелу, ставио првокацију – честитку 1. марта, тзв. дана независности БиХ. И то и поред претходног упозорења Жељке Цвијановић да овај датум није празник у цијелој БиХ.

– Поводом 1. марта Дана независности БиХ свим грађанима и грађанкама БиХ честитам један од највећих празника у нашој историји – рекао је Бећировић.

– Овај празник који помињете прославља се у Федерацији. У Републици Српској се прославља Дејтон, на основу којег постоји БиХ данас, али се не обиљежава у цијелој БиХ – навела је Цвијановић.

Цвијановић је присуствовала и панелу на којем је о растућој економији у Кини, сукобима у Гази и Украјини, говорио шеф руске дипломатије. Русија је, каже Сергеј Лавров, морала да се супротстави режиму који је одлучио да у Украјини уништи све руско – образовање, језик, културу.

– Запад је прекршио договор о Украјини, склопљен са предсједником Русије Владимиром Путином. Чланице НАТО савеза то вријеме искористили су да војно ојачају Украјину. То је истина – изјавио је Лавров.

А ратова не би било, да је Доналд Трамп амерички предсједник, сматра мађарски премијер. Без Америке, каже, мир на Блиском истоку може бити опција. Када је ријеч о европском тлу, Мађарска ће имати пуне руке посла, након што у јулу почне да предсједава Савјету Ервопске уније.

– Проширење је приоритет. Проширење ми је прво на уму. Украјина је нови посао за проширење, али имамо стари посао за проширење, ради се о Балкану – рекао је предсједник Владе Мађарске Виктор Орбан.

Није тајна да је проширење ЕУ на Западни Балкан приоритет за Будимпешту. Званични статус кандидата за чланство у ЕУ имају Албанија, БиХ, Грузија, Молдавија, Србија, Турска, Украјина, Црна Гора и Сјеверна Македонија. Ова посљедња, рекордер је у чекању да Европска унија отвари преговоре. Чека дуже од деценију и по.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар