Федерација/БиХ

Цвијановић: Бошњачки актери покушавају да са међународним фактором од Српске направе љуштуру

НАГЛАСИЛА: СРПСКА ЈЕ ОКВИР И ГАРАНЦИЈА ЗА НАШЕ ПОСТОЈАЊЕ И ЗАТО ЈЕ МОРАМО ЊЕГОВАТИ
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ објаснила зашто је напустила сједницу Савјета безбједности УН док је говорио Кристијан Шмит: Први разлог је што годинама гледамо манипулативни приступ људи који тамо презентују ствари, други је што не мислим да неко ко је неизабран може бити супериоран, то је неправедно и контрапродуктивно за БиХ. Треће, Шмит нема легитимитет јер га није именовао Савјет безбједности. Чак и да има легитимитет, понижавајуће је да један намјесник представља земљу и намеће законе

БОСНА и Херцеговина у стању је хаоса већ скоро три деценије, јер неће да лијечи сопствене ране, изјавила је српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић у емисији Телеринг.

Цвијановићева је рекла да су различита тумачења Дејтонског споразума довела БиХ у лошу ситуацију.

Бошњачки актери, сматра Цвијановићева, са међународним фактором покушавају да од Републике Српске направе љуштуру и да развласте њен уставни капацитет.

Зато је, тврди, у Њујорку испунила своју мисију, када је на сједници Савјета безбједности УН-а истакла главне проблеме и кочнице у БиХ.

Она додаје да би опет напустила сједницу током обраћања Кристијана Шмита, наглашавајући да је један од проблема у БиХ појединац који се поставља изнад демократски изабраних институција.

– Ја имам обавезу и моја је мисија да кажем шта су то главни проблеми у БиХ. Да ли ће неко рећи нешто друго, то је небитно. Изашла сам из три разлога. Први је што годинама гледамо манипулативни приступ људи који тамо презентују ствари, други јер не мислим да неко ко је неизабран може бити супериоран, то је неправедно и контрапродуктивно за БиХ. Треће, Шмит нема легитимитет јер га није именовао Савјет безбједности. Чак и да има легитимитет, понижавајуће је да један намјесник представља земљу и намеће законе – истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да се Република Српска понаша легалистички, поштујући слово Устава, и да је константан њен став да не може неко бити изнад демократски изабраних институција и стављати се у улогу супериорности у односу на оне који су изабрани на демократским изборима.

Она је истакла да је то предност Републике Српске, да Република Српска може да егзистира без икаквих проблема у оквиру БиХ и да треба упорно радити на јачању институција Српске.

Цвијановићева је поручила да је за њу Република Српска оквир, гаранција за постојање и нешто што треба чувати и његовати, те да је важно да се сви у БиХ придржавају Устава и уставних одредаба.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар