Федерација/БиХ

Цвијановић и Алијев потписали Декларацију о стратешком партнерству БиХ и Азербејџана

БИЋЕ РЕАЛИЗОВАНА ОДЛУКА ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ О ОТВАРАЊУ АМБАСАДЕ У БАКУУ
  • Предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Приликом посјете Бакуу примљена сам на најбољи начин од Алијева и позвала га у посјету БиХ. Он је данас дошао да покаже да је пријатељ свих народа у БиХ, а то је показао и у претходном периоду
  • Предсједник Азербејџана Илхам АЛИЈЕВ: – Повећаћемо трговинску размјену, а очекујемо и конкретне инвестиционе пројекте из БиХ. Посебно смо заинтересовани за инвестирање у енергетски сектор у БиХ

Извор: РТРС

СРПСКИ члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и предсједник Азербејџана Илхам Алијев потписали су данас у Сарајеву Заједничку декларацију о стратешком партнерству двије земље.

– Приликом посјете Бакуу примљена сам на најбољи начин од Алијева и позвала га у посјету БиХ. Он је данас дошао да покаже да је пријатељ свих народа у БиХ, а то је показао и у претходном периоду – истакла је Цвијановићева на конференцији за новинаре након састанка са Алијевем, којем су присуствовала и остала два члана Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Денис Бећировић.

Додала је да је данас отворено ново поглавље у односима двије земље.

Истакла је да сам назив Декларације говори да је донесена одлука да БиХ и Азербејџан буду стратешки партнери и тиме побољшају економску сарадњу, увежу бизнисе и дођу до бољих економских благодети, али и безбједносне сарадње.

Цвијановић је рекла да је Азербејџан претходних година предано радио на подршци социјалној инфраструктури у БиХ.

– Интервенисали су према неколико градова градећи или реконструишући неке објекте. На тај начин је реконструисан Геријатријски центар у Бањалуци, Дом здравља у Котор Вароши, а направљен је и Парк пријатељства, те Центар за слабовиду и слијепу дјецу и омладину у Сарајеву – подсјетила је Цвијановићева и изразила задовољство што је Азербејџан отворио амбасаду у БиХ – рекла је она.

Најавила је да ће бити реализована одлука претходног сазива Предсједништва БиХ о отварању амбасаде БиХ у Бакуу.

Алијев је истакао да Декларација садржи многе путеве међусобне сарадње на пољу дипломатског дијалога, економске сарадње, успостављања заједничке економске комисије, као и ад хок радних група с циљем конкретизације будућих планова и пројеката.

– Сматрамо да ће се наши добри односи и даље успјешно развијати, тим прије јер дијелимо заједничка гледишта, имамо добру економску сарадњу, као и бројне билатералне сусрете на највишем нивоу, који су подигнути и на ниво међународних организација – рекао је Алијев.

Према његовим ријечима, БиХ и Азербејџан данас отварају ново поглавље у својим односима и разним облицима сарадње.

– Повећаћемо трговинску размјену, а очекујемо и конкретне инвестиционе пројекте из БиХ. Посебно смо заинтересовани за инвестирање у енергетски сектор у БиХ – нагласио је предсједник Азербејџана.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар