Федерација/БиХ

Цвијановић: Имам сумњу да је фалсификован документ који ми је послао Гутереш

„ПО МЕДИЈИМА СЕ ВРТЕ ТРИ ВЕРЗИЈЕ ПИСМА ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА УН, А ДО МЕНЕ НИЈЕ СТИГЛА НИ ЈЕДНА“
  • „Овдје се прибјегло фалсификовању писма високог функционера глобалне организације. Ја сам јуче реаговала на лажну ствар која је у медијима пласирана са рјечју „Only“ или „само“ која не постоји у оригиналу“
  • „Сад ја морам питати генералног секретара поново, и ако то не буде хтјела урадити Мисија и МИП, ја опет морам директно да питам човјека шта да радим када су ме блокирали овдје, да га питам да ли у његовом писму пише Only“
  • „Нису тачне спекулације које су се појавиле у појединим медијима да су усвојени закључци које је предложио бошњачки члан Денис Бећировић на сједници Предсједништва и да немам право вета… Биће други круг гласања. Сигурно је да ћу искористити своје уставно право да покренем вето, у случају да будем прегласана на сједници Предсједништва“

Извор: РТРС

ТРИ верзије писма генералног секретара Антониа Гутереса се врте по медијима, али ниједна није дошла до мене, изјавила је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић на конференцији за новинаре.

Оцијенила да је то озбиљно кршење свих дипломатских пракси и закона.

– Овдје се прибјегло фалсификовању писма високог функционера глобалне организације. Ја сам јуче реаговала на лажну ствар која је у медијима пласирана са рјечју „Only“ или „само“ која не постоји у оригиналу. Сад ја морам питати генералног секретара поново, и ако то не буде хтјела урадити Мисија и МИП, ја опет морам директно да питам човјека шта да радим када су ме блокирали овдје, да га питам да ли у његовом писму пише „Only“ или „само“ – рекла је Цвијановићева.

Истакла је да је неприхватљиво да Министарство иностраних послова крши закон.

– Имам сумњу да су учествовали у фалсификовању документа који ми је послао генерални секретар УН – навела је Цвијановић.

Цвијановић је напоменула да је Гутереш добио писмо које је упутила на један начин.

– С обзиром на то да смо имали разне комуникације са Министарством иностраних послова, али сам провјерила и са Мисијом УН-а у Њујорку. Они ту пребацују лоптицу са једне на другу страну, оптужују једни друге да би објаснили зашто писмо није искомуницирано. Имала сам комуникацију са министром иностраних послова и тражила сам да се моје писмо достави јер је оно послано МИП-у редовно и упућено Мисији УН-а од стране нас, и, наравно, копија је послана директно зато што се они играју игре око достављања тих мојих писама – објаснила је Цвијановић.

Нагласила је да су добили потврду из секретаријата УН-а да су добили писмо и да га чекају дипломатским путем.

– Рекли смо да ће им бити достављено дипломатским путем јер смо ми то редовно послали у МИП који ће то прослиједити Мисији, али се то није десило. Једина верзија која је тамо стигла је копија тог писма коју смо упутили директно – рекла је Цвијановић.

Спекулације које су се појавиле у појединим медијима да су усвојени закључци које је предложио бошњачки члан Денис Бећировић на сједници Предсједништва и да немам право вета нису тачне, изјавила је Цвијановић на конференцији за новинаре у Административном центру Владе Републике Српске.

Поручила је да она има право по Уставу да се обрати Народној скуштини Републике Српске и да тражи заштиту.

– Биће други круг гласања. Сигурно је да ћу искористити своје уставно право да покренем вето, у случају да будем прегласана на сједници Предсједништва – рекла је Цвијановићева.

По њеној процјени, Бећировић покушава да привуче међународну пажњу својим поступцима.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар