Федерација/БиХ

Цвијановић: Не идем на самит Савјета Европе јер ће то бити ново исмијавање међународног права

ЊЕН КАБИНЕТ НИЈЕ ПОДРЖАО УСПОСТАВЉАЊЕ РЕГИСТРА МАТЕРИЈАЛНЕ ШТЕТЕ У УКРАЈИНИ
  • Указала да се у финалној декларацији Самита позива на поштовање територијалног интегритета само појединих, а не свих чланица Савјета Европе, што је био сасвим оправдан и разуман приједлог Србије. Такође: да предложени текст обилује произвољним и недосљедним политичким квалификацијама, као и ставовима који излазе изван оквира дјеловања Савјета Европе

СРПСКИ члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је Срни да не иде на Самит Савјета Европе у Рејкјавик јер ће то бити још једно исмијавање међународног права, а у БиХ су се тога превише нагледали.

– Како другачије објаснити да се у финалној декларацији Самита позива на поштовање територијалног интегритета само појединих, а не свих чланица Савјета Европе, што је био сасвим оправдан и разуман приједлог Србије. Предложени текст обилује произвољним и недосљедним политичким квалификацијама, као и ставовима који излазе изван оквира дјеловања Савјета Европе – појаснила је Цвијановићева.

Она сматра да БиХ као постконфликтна заједница треба да остане неутрална о питању било којег оружаног сукоба, не стајући ни уз једну зараћену страну.

– Кабинет српског члана Предсједништва дао је негативно мишљење о успостављању Регистра о причињеној материјалној штети у украјинском конфликту, а што се тиче финалне декларације Самита и за њу је предложен негативан став. Будући да, према нашим информацијама, представник БиХ на сједници Комитета министара Савјета Европе није изразио експлицитан негативан став о питању усвајања предложене финалне декларације Самита, сматрам да његово дјеловање не одражава званичан став БиХ о наведеном питању – нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да у таквим околностима не жели да учествује у раду Самита, нити да на тај начин даје легитимитет ставовима са којима није сагласна.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар