Федерација/БиХ

Цвијановић: Не рушимо већ бранимо дејтонску БиХ и дејтонску Републику Српску

ПОЗВАЛА НС РС ДА СПРИЈЕЧИ СТУПАЊЕ НА СНАГУ ЗАКЉУЧКА ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ НА КОЈИ ЈЕ СТАВИЛА ВЕТО
  • Нагласила да Српска и даље инсистира на одласку страних судија из Уставног суда БиХ, да предлаже да се његов састав и дјеловање дефинишу у заједничким институцијама на нови начин, као у другим демократским земљама: „Нажалост, дијелу политичких актера у БиХ и међународних субјеката ова неопходна транзиција не одговара из простог разлога што постојећи састав и начин рада Уставног суда БиХ представљају битан инструмент у политичкој борби слабљења ентитета и креирања унитарне БиХ“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић нагласила је да Република Српска и њени представници нису узурпатори Дејтонског споразума и позвала народне посланике да, ради одбране интереса и дејтонске позиције Српске, спријече ступање на снагу посљедњег закључка Предсједништва на који је ставила вето јер је веома штетан по виталне интересе Српске.

– Закључак Предсједништва БиХ поводом ескалације напада органа ентитета Република Српска на темељне одредбе Дејтонског мировног споразума и угрожавања уставноправног поретка државе БиХ, усвојен без консензуса на 8. редовној сједници Предсједништва БиХ – деструктиван је и веома штетан по виталне интересе Српске. Позивам посланике да моју изјаву о томе потврде двотрећинском већином, чиме оспорени закључак Предсједништва БиХ неће ступити на снагу – истакла је Цвијановићева.

У материјалима достављеним Народној скупштини за одржавање посебне сједнице заказане за петак, 20. октобра, Цвијановићева је појаснила да Српска и њени политички представници и институције, укључујући парламент, апсолутно нису узурпатори Дејтонског споразума и Устава БиХ, како је наведено у закључку за који су гласали остали чланови Предсједништва БиХ – Жељко Комшић и Денис Бећировић.

– Српска је гарант опстанка и слободе српског народа на овим просторима. Формирана је у миру, одбрањена у рату, те међународно верификована кроз Дејтонски споразум, због чега је наша дужност као изабраних политичких представника да заштитимо њен уставноправни положај, институције и надлежности – навела је Цвијановићева поводом 10. посебне сједнице на чијем дневном реду је приједлог одлуке о потврђивању њене изјаве по којој је наведени закључак Предсједништва веома штетан по виталне интересе Српске.

Она је рекла да се институције, лидери и грађани Републике Српске мирним и политичким средствима боре за очување консоцијативног система уређења и управљања у БиХ, и Уставом загарантованих компетенција.

Цвијановићева је истакла да Република Српска, одржавајући своје основне интересе, исказује одговарајућу спремност на изналажење рјешења за отворена политичка питања у БиХ.

Нагласила је да је Република Српска отворена за дијалог и компромис, не дозвољавајући да неко узурпира Дејтоном и Уставом БиХ додијељене надлежности Српске.

Цвијановићева је нагласила да и посљедњи прописи усвојени у Народној скупштини о непримјењивању одлука високог представника или указивању на антидејтонско дјеловање Уставног суда БиХ никако не служе у сврху нарушавања дејтонске уставне структуре у БиХ, већ представљају реакцију на антидејтонско и противуставно дјеловање одређених органа, институција и актера чија би примарна улога требала да буде заштита Дејтона и Устава БиХ.

Она је напоменула да Република Српска и даље инсистира на одласку страних судија из Уставног суда БиХ, те предлаже да се његов састав и дјеловање дефинишу у заједничким институцијама на нови начин, као у другим демократским земљама.

– Нажалост, дијелу политичких актера у БиХ и међународних субјеката ова неопходна транзиција не одговара из простог разлога што постојећи састав и начин рада Уставног суда БиХ представљају битан инструмент у политичкој борби слабљења ентитета и креирања унитарне БиХ – нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да Република Српска инсистира и на томе да високи представник за БиХ мора бити потврђен и одговарајућом резолуцијом Савјета безбједности УН, што није случај са нелегалним Кристијаном Шмитом, који узурпира ту функцију и незаконито намеће, мијења и допуњава различите правне акте у БиХ, стављајући се у улогу законодавца и мијешајући у унутрашња питања БиХ.

Десета посебна сједница на чијем предложеном дневном реду је приједлог одлуке о потврђивању изјаве члана Предсједништва БиХ из Републике Српске по којој је закључак Предсједништва БиХ поводом ескалације напада органа ентитета Република Српска на темељне одредбе Дејтонског мировног споразума и угрожавања уставноправног поретка државе БиХ, усвојен без консензуса на 8. редовној сједници Предсједништва БиХ, веома штетан по виталне интересе Републике Српске, биће одржана у петак, 20. октобра у Бањалуци, у 11.00 часова.

Бошњачки и хрватски члан Предсједништва Денис Бећировић и Жељко Комшић недавно су усвојили закључак у којем се наводи да је неопходно да се, „с циљем досљедне имплементације начела правне сигурности и владавине права, смјеста прекине са ултиматумима, сепаратистичким политикама и нападима на `државу БиХ` и њене институције“.

Народна скупштина, према Уставу БиХ, разматра изјаву српског члана Предсједништва БиХ и уколико је 10 дана од дана просљеђивања потврди двотрећинском већином од најмање 56 гласова посланика – оспорени закључак Предсједништва БиХ не ступа на снагу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар