Федерација/БиХ

Цвијановић поднијела кривичну пријаву против амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџије

НАВЕЛА ДА ЈЕ ПОВОДОМ „РЕЗОЛУЦИЈЕ О СРЕБРЕНИЦИ“ ПОСТУПАО „ЈЕДНОСТРАНО И САМОВОЉНО“
  • Прецизирала да је починио три кривична дјела: „напад на уставни поредак“ из одредбе члана 156. Кривичног закона БиХ, „повреда равноправности човјека и грађанина“ из одредбе члана 145. став 1 КЗ БиХ и „злоупотреба положаја или овлаштења из одредаба“ члана 220. КЗ БиХ

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поднијела је Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против амбасадора БиХ при Уједињеним нацијама Златка Лагумџије, потврђено је за РТРС.

Као разлог за пријаву наводи се то што је Лагумџија једнострано и самовољно предузео радње у вези са припремом текста и подношења резолуције о Сребреници на усвајање Генералној скупштини УН, без обавезног овлаштења Предсједништва БиХ.

Лагумџија је тиме, наводи се у пријави, прекорачио своја овлаштења уз директно кршење уставног оквира БиХ и гарантованих права три конститутивна народа у БиХ.

У пријави се даље наводи да је Лагумџија, обављајући дужност амбасадора БиХ при УН 5. априла одбио да прослиједи писмо српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић упућено 3. априла генералном секретару УН, чиме је починио кривично дјело „напад на уставни поредак“ из одредбе члана 156. Кривичног закона БиХ, кривично дјело „повреда равноправности човјека и грађанина“ из одредбе члана 145. став 1 КЗ БиХ и кривичнио дјело „злоупотреба положаја или овлаштења из одредаба“ члана 220. КЗ БиХ.

Поставља се питање да ли ће пријава бити поднесена и против шефа Мисије БиХ при Савјету Европе Хариса Башића уколико једнострано и мимо става надлежних институција гласа за пријем самопроглашеног Косова у Савјет Европе.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар