Федерација/БиХ

Цвијановић: Твртко је био краљ Срба средњовјековне Босне, а не краљ Босне овакве и онакве

„ОДЛУКА ЕВРОПСКОГ СУДА У СЛУЧАЈУ „КОВАЧЕВИЋ“ УДАРА НА УСТАВ БиХ И НЕЋЕ БИТИ СПРОВЕДЕНА
  • Нагласила: „Немам ништа против да се споменик српском краљу Твртку налази прекопута мог кабинета у Предсједништву БиХ, али се противим манипулисању историјом, приватизовању институција и „разваљивању“ онога што су Устав и уставне тековине
  • „Постоје три института која упорно раде на развлашћивању Републике Српске и демонтажи Устава БиХ. То је Канцеларија високог представника и свих високих представника који су овдје продефиловали. Затим, Уставни суд БиХ чиј одлуке обезбјеђује троје страних судија и двојица бошњачких. Трећи институт је Европски суд за људска права“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је данас да нема ништа против да се споменик српског краља Твртка Првог Котроманића налази прекопута њеног кабинета у Предсједништву, али да се, знајући мотиве, противи манипулисању историјом, приватизовању институција и „разваљивању“ онога што су Устав и уставне тековине.

– Када вам је недефинисана и оптерећена бременита садашњост, када вам је магловита будућност, онда посежете у прошлост да бисте нашли неку клицу државности за данашњу БиХ. А када мало консултујете историју онда видите да данашња БиХ и оно на шта се они позивају и гдје ту клицу траже нема баш идентитет, апсолутно – рекла је Цвијановићева новинарима на Озрену коментаришући постављање споменика краљу Твртку у Сарајеву.

Она је истакла да је ријеч о краљу Срба средњовјековне Босне, а не краљу Босне овакве и онакве.

– Све у БиХ је тако како јесте. То је њихово настојање да у свему магловитом, недовољно конципираном, са превеликим апетитима покажу неку велику државност, неку велику историјску нит – рекла је Цвијановићева.

Са Озрена је упозорила и да је одлука Европског суда за људска права у Стразбуру у случају „Ковачевић против БиХ“ удар на Устав БиХ, те изразила увјерење да у БиХ неће бити спроведена.

– Било је неколико одлука Европског суда за људска права које су дефинитивно удар на уставну поставку у оквиру БиХ, па тако је и са овом посљедњом. И ова одлука је донесена с циљем да се укине баланс који је направљен када је стваран Дејтонски споразума и на основу кога смо живјели у миру толике године, уз наравно велико политичко неразумијевање – рекла је Цвијановићева новинарима на Озрену.

Она је истакла да је то политичко неразумијевање долази од оних који имају превелике аптитете и мисле да треба да својатају ову државу, а да други остају ускраћени за оно што им је Устав дао.

Цвијановићева је истакла да постоје три института која упорно раде на развлашћивању Републике Српске и на опструкцији функционисања БиХ каква је предвиђена Уставом, односно на демонтажи Устава.

– То је Канцеларија високог представника и свих високих представника који су овдје продефиловали. Затим, Уставни суд БиХ који уз подршку троје страних судија и двојице из реда бошњачког народа упорно раде на томе да донесу пресуде које су супротно ономе што је уставна матрица која је нам гарантовала тај мир – истакла је она и додала да је трећи институт Европски суд за људска права.

Цвијановићева каже да лично не вјерује да ће се та одлука икада спровести, али да је суд у Стразбуру наумио да акумулира разне пресуде да би једног дана направио притисак како морају бити примјењене.

– Колико је то бесмислено и колико је и ова пресуда бесмислена говори и чињеница да у неколико децентрализованих европских држава ваше изборно право ограничава на одређену територију у којој живите и да се не бира у цијелој држави – напоменула је она.

Она је поновила је да се овом одлуком само тражи начин да се БиХ централизује, али да не вјерује да ће она икада бити спроведена.

Европски суд за људска права је утврдио да је дошло до повреде члана један Протокола 12 /општа забрана дискриминације/ и Европске конвенције о људским правима због тога што Славен Ковачевић „није адекватно заступљен у Дому народа Парламентарне скупштине и Предсједништву БиХ“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар