Федерација/БиХ

Цвијановић упозорила све у УН да је „Лагумџијина резолуција“ нелегитимна и да угрожава мир у БиХ

„ШМИТ ЖЕЛИ ДА НАМЕТАЊИМА ПОТПУНО УПРАВЉА ЦИК И ДА УТИЧЕ НА ИЗБОРНЕ РЕЗУЛТАТЕ“
  • „На шта личи земља у којој неизабрани странац нешто наметне, па за пар дана поправља наврат нанос то што је наметнуо. Из наметања у наметање. Ово све личи на циркус“
  • У писму које је упутила свим шефовима мисија држава чланица УН, генералном секретару УН Антонију Гутерешу и предсједнику Генералне скупштине Денису Френсису скренула пажњу да је амбасадор при УН Златко Лагумџија једнострано иницирао подношење резолуције о Сребреници на усвајање Генералној скупштини УН. И нагласила да је то учинио без овлашћења и уз очигледно кршење уставног оквира БиХ
  • Подсјетила да је Предсједништво БиХ највиши орган надлежан за утврђивање спољнополитичких циљева и одлука земље. И нагласила: „Нажалост, амбасадор наставља да се залаже за ову резолуцију без дозволе или овлашћења Предсједништва БиХ, који су овом случају обавезни“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је намјера Кристијана Шмита да у потпуности управља ЦИК-ом и да утиче на изборне резултате.

На молбу Срне да прокоментарише најновија наметања, односно „исправке“ изборног закона које је већ раније наметнуо Кристијан Шмит, Цвијановић је одговорила да он своје одлуке прилагођава унапријед постављеним циљевима.

– На шта личи земља у којој неизабрани странац нешто наметне, па за пар дана поправља наврат нанос то што је наметнуо. Из наметања у наметање. Ово све личи на циркус – истакла је Цвијановић.

Она је констатовала да нема сумње да сва Шмитова изборна петљавина иде у правцу уклањања непослушних и постављања оних који ће ћутке спроводити његову вољу.

– Неозбиљно, чак и за БиХ – оцијенила је Цвијановић.

Према исправкама, које је објавио ОХР, шест чланова актуелног сазива Централне изборне комисије /ЦИК/ остају до 2027. године, јер се на њих не односе одредбе о пензионисању.

Према изворној одлуци, Шмит је наметнуо одредбе према којима би члановима ЦИК-а који напуне 65 година истекао мандат.

Цвијановић је данас упутила писмо свим шефовима мисија држава чланица УН, генералном секретару УН Антонију Гутерешу и предсједнику Генералне скупштине Денису Френсису у коме је скренула пажњу на недавне поступке амбасадора БиХ при Уједињеним нацијама Златка Лагумџије.

– Скренута нам је пажња да је амбасадор при УН Златко Лагумџија једнострано иницирао кораке за подношење резолуције о Сребреници на усвајање Генералној скупштини УН. Иако уважавамо значај рјешавања тако важних питања, императив је нагласити да је тај поступак учињен без одговарајућег овлашћења и уз очигледно кршење уставног оквира БиХ – навела је Цвијановић у писму.

Српски члан Предсједништва БиХ је указала да Устав БиХ утврђивање и спровођење спољне политике изричито повјерава трочланом Предсједништву БиХ.

Подсјетила је да је Предсједништво БиХ највиши орган надлежан за утврђивање спољнополитичких циљева и одлука земље.

– Нажалост, амбасадор наставља да се залаже за ову резолуцију без дозволе или овлашћења Предсједништва БиХ, који су овом случају обавезни – навела је Цвијановић.

Она је истакла да такво једнострано дјеловање не само да подрива уставни оквир БиХ, него и изазива забринутост у погледу легитимитета и репрезентативности дотичне резолуције.

Цвијановић је нагласила да је неопходно придржавати се принципа суверенитета, законитости и правилног управљања у свим међународним пословима, посебно у цијењеном дому Уједињених нација.

– Штавише, морам нагласити да ће ова резолуција, ако буде усвојена, подрити дуготрајан поратни процес зацјељивања БиХ. Њено усвајање изазвало би унутрашње сукобе у БиХ и озбиљно подрило међунационално помирење, које је од пресудног значаја за будућност БиХ. Постоји ризик да би поново распламсала тензије и зауставила напредак постигнут ка миру и стабилности у региону – навела је Цвијановић.

Она је истакла да би подршком било које чланице УН-а овој резолуцији недисциплиновани амбасадор БиХ био награђен за кршење закона своје матичне земље и лажно представљање ставова БиХ, а сама резолуција би допринијела рушењу њеног уставног поретка.

Додала је да би таква резолуција постала опасан преседан подривања владавине права и начела дипломатског интегритета.

Цвијановић је позвала на предузимање одговарајућих мјера ради рјешавања овог питања. Позвала је и да се постарају да све резолуције или иницијативе изнесене на Генералној скупштини УН-а које се односе на БиХ буду упућене у складу са њеним уставним процедурама и уз изричиту сагласност надлежних органа.

– Изузетно цијеним пажњу коју ћете посветити овом питању и увјерена сам да ћете предузети неопходне кораке и подржати начела међународног права и поштовање суверених држава. Са надом да ћете овом питању посветити адекватну пажњу, користим прилику да вам, Ваша екселенцијо, упутим изразе највећег поштовања и уважавања – навела је Цвијановић у писму.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар