Федерација/БиХ

Цвијановић: За Шмита нема резолуције СБ УН, пишем поново Гутерешу да сачувамо образ УН

„ОДГОВОР ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА УН ОБИШАО СВЕ МЕДИЈЕ, А У МОЈ КАБИНЕТ ЈОШ НИЈЕ СТИГЛО“
  • „Писмо Гутереша обишло је све медије прије него што је стигло у мој кабинет, јер још није, у манипулативним и нетачним наводима око ПИК-а, којег не познаје Дејтонски споразум, генерални секретар УН дао је индиректан одговор на моје питање, упућујући нас на базу података УН. И поново смо погледали, и опет видјели да нема релевантног акта о именовању Кристијана Шмита, али да (такви акти) постоје кад су у питању његови претходници“

Извор: РТРС

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да у бази података УН нема релевантног акта о именовању Кристијана Шмита, али да постоје кад су у питању његови претходници, те је најавила ново писмо генералном секретару УН Антонију Гутерешу.

– Иако је писмо Гутереша обишло све медије прије него што је стигло у мој кабинет, јер још није, ипак је у манипулативним и нетачним наводима око ПИК-а, којег иначе не познаје Дејтонски споразум, генерални секретар УН дао индиректан одговор на моје питање, упућујући нас на базу података УН. И поново смо погледали, и опет видјели да нема релевантног акта о именовању Кристијана Шмита, али да постоје кад су у питању његови претходници – навела је Цвијановићева.

Он је рекла да не зна зашто поједини ликују због Гутерешовог одговора.

– Пишемо ново писмо генералном секретару УН ових дана, с намјером да сачувамо образ ове универзалне организације која нам је свима важна – навела је Цвијановићева на Инстаграму.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић раније је тражила да се институцијама БиХ и њој достави одлука о именовању Шмита за високог представника у БиХ и тако разријеши дилема у погледу његове функције и улоге у БиХ, на шта је Гутереш, како су објавили федерални медији, одговорио да „УН нису потписник Дејтонског споразума нити су УН члан ПИК-а, који је релевантан за именовање високог међународног представника у БиХ“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар