Федерација/БиХ

Цвијановић затражила извјештај о учешћу БиХ у раду Контакт групе за одбрану Украјине

У РАДУ ТЕ ГРУПЕ УЧЕСТВОВАЛИ ЗАМЈЕНИК МИНИСТРА ОДБРАНЕ ГЛАВЕН ГАЛИЋ И НАЧЕЛНИК ЗШ СЕНАД МАШОВИЋ
  • Затражила је да јој, као врховном команданту Оружаних снага БиХ, хитно и без одлагања буду достављени одговори на сљедећа питања: На основу чега и којих одлука и докумената МО БиХ учествује у раду ове групе? Који су ставови и закључци презентовани и прихваћени од стране представника БиХ? О којим донацијама се ради и ко их обећава у име БиХ? Да ли се овим спољна политика БиХ креира и води ван једине надлежне институције за спољну политику – Предсједништва БиХ?

СРПСКИ члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић позвала је Министарство одбране БиХ да јој хитно достави извјештај о учешћу у раду Контакт групе за одбрану Украјине, сазнаје Српскаинфо.

Наиме, Кабинет српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ се путем саопштења за јавност Министарства одбране БиХ упознао да су највиши званичници тог министарства – замјеник министра за политику и планове Славен Галић и начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-пуковник Сенад Машовић – учествовали на састанку Контакт групе за одбрану Украјине, који је у онлајн режиму одржан 25. маја.

– Користимо ову прилику да подсјетимо представнике Министарства одбране БиХ да Предсједништво БиХ има улогу врховног команданта Оружаних снага БиХ и да је то јасно прецизирано Уставом БиХ и законима. Иако се ови састанци одржавају од 26.4.2022. и на њима присуствују највиши представници МО и ОС БиХ из реда бошњачког и хрватског народа и до сада је одржано 12 састанака (уживо или у онлајн формату) ниједан званичан документ по овом питању није стигао у Предсједништво – наводи се у захтјеву за информације који је Цвијановићева послала Министарству одбране БиХ.

У складу с тим, затражила је да јој, као врховном команданту Оружаних снага БиХ, хитно и без одлагања буду достављени одговори на сљедећа питања: На основу чега и којих одлука и докумената МО БиХ учествује у раду ове групе? Који су ставови и закључци презентовани и прихваћени од стране представника БиХ? О којим донацијама се ради и ко их обећава у име БиХ? Да ли се овим спољна политика БиХ креира и води ван једине надлежне институције за спољну политику – Предсједништва БиХ?

Како је саопштено из Министарства одбране БиХ, Галић и Машовић су у раду поменуте групе учествовали на позив америчког министра одбране и начелника Заједничког штаба Оружаних снага САД. На том састанку се наводно разговарало о актуелностима оружаног сукоба у Украјини, те разматране донације различитих земаља за помоћ у њеној одбрани.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар