Федерација/БиХ

Додик: Ако је Америци пало на памет да Србија призна Косово – онда јој памет није добра

„РЕПУБЛИКА СРПСКА ЋЕ ПИСАТИ СБ УН ДА ЈЕ ШМИТ ЗА НАС НЕЛЕГИТИМАН, ДА ЋЕМО ГА ПРИМАТИ КАО ТУРИСТУ“
  • „Блефирање је да ће договор између Београда и Приштине бити постигнут до краја године јер они не поштују ни потписане споразуме, попут оног о формирању Заједнице српских општина. Је ли неко мисли да је Вучић глуп? Он јавности шаље умирујуће поруке, Србија је кренула економски добро и не требају јој конфронтације
  • Ако неки Нијемац долази у било којој функцији да ради нешто у БиХ у вези са Србима онда мора да зна да је наше историјско памћење веома негативно од Првог и Другог свјетског рата и многих других ствари и биће му то предоченоБез обзира што је он приједлог њемачке Владе, мораће се суочити са нашим ставовима. Ако њемачка Влада има право на незаконита именовања, онда и ми имамо право на потпуно законито понашање
  • „Република Српска ће наћи начина да тужи сваког бившег високог представника земљи из које је – за штету коју је чинио у складу са правним могућностима и од тога неће одустати
  • „Американци и остали немају идеју. Да су они дошли и понудили /предсједнику Србије Александру/ Вучићу 100 милијарди, четири општине српске и посебан статус за Републику Српску, ја бих се онда укључио у разговоре и рекао да вриједи размислити… А, они ништа нису понудили и стално гурају исто
  •  „Волио бих да будућим генерацијама оставим независну Републику Српску, те да питање Косова буде ријешено онако како власти у Србији мисле да би требало... Желио бих да то буду политичари који ће имати довољно патриотизма да све изгурају јер је то напросто неспојиво. Ту нема ниједне хемијске ни биолошке операције која би то могла да споји

СРПСКИ члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио да ће Република Српске упутити писмо свим чланицама Савјета безбједности УН, али и земљама ЕУ поводом нелегалног именовања Кристијана Шмита за новог високог представника.

– Сматрамо да, због борбе коју водимо у континуитету, која је упорна и која ће једног дана морати резултирати неким стварима, морамо имати сложено да смо једног дана у овој години писали Савјету безбједности УН, упозорили генералног секретара и предсједника Савјета безбједности на кршење међународног права – рекао је Додик.

Он је додао да Шмита Република Српска не сматра легитимним.

– Сматраћемо га туристом који је добро дошао да се распита о неким стварима и тако ћемо га и примати – рекао је Додик.

Додик каже да не зна шта је могло мотивисати Шмита да прихвати да буде предложен за високог представника јер није неинформисан човјек који не зна у шта улази.

Он за Спутњик подсјећа да је Шмита упознао на једном састанку, гдје је био „благ“, али му је тада то и била улога, да смири ситуацију.

– Ако неки Нијемац долази у било којој функцији да ради нешто у БиХ у вези са Србима онда мора да зна да је наше историјско памћење веома негативно од Првог и Другог свјетског рата и многих других ствари и биће му то предочено – рекао је Додик.

Он је истакао да ће бити занимљиво видјети шта ће се дешавати у наредном периоду, с обзиром на то да слиједе избори у Њемачкој у септембру или октобру, да одлази канцеларка Ангела Меркел, а самим тим ће ова земља имати много проблема.

– Без обзира што је он приједлог њемачке Владе, мораће се суочити са нашим ставовима. Ако њемачка Влада има право на незаконита именовања, онда и ми имамо право на потпуно законито понашање – рекао је Додик.

Он је истакао да Република Српска оспорава Савјет за спровођење мира, којег нема у Дејтонском споразуму, а бави се дејтонским одлукама, који је у ствари ад хок неформална група која нема право да доноси формалне одлуке или приједлоге, као што је именовање високог представника у БиХ.

Додик је указао да у овом тијелу, које је задужено да надзире мир, не постоји консензус, како је предвиђено да се доносе одлуке, са којима се углавном не слаже Руска Федерација, а ништа се не питају Србија и Хрватска, које су јако заинтересоване за ова питања, али се пита Турска, што је пракса која је неприхватљива.

Он је рекао да ће Република Српска наћи начина да тужи сваког бившег високог представника земљи из које долази за штету коју је чинио у складу са правним могућностима и од тога неће одустати.

– Име високог представника предлажу стране потписнице Анекса 10 и то недвосмислено пише. Када им кажете и предочите ту чињеницу да морају да предоче стране, а то су Србија, Република Српска, Федерација БиХ и Хрватска, онда они то само прећуте – рекао је Додик.

„Зашто Српска и Косово немају иста права?“

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да су сви приједлози око Републике Српске, Србије и самопроглашеног Косова додатно понижење Срба и упитао како је могуће да јужна српска покрајина има право на независност, а Српска не.

Додик је рекао да је прича о међусобном признању Србије и самопроглашеног Косова потпуно лажна представа о том питању.

– Србија је чланица УН, има своје мјесто у Генералној скупштини, активна је у међународним односима. Нико је не спори у окружењу, а Косово споре – Србија, БиХ, пет земаља ЕУ и 50-70 земаља у свијету – рекао је Додик за Спутњик.

Он је указао да се сада жели приказати да је исти статус Србије и самопроглашеног Косова.

– Наравно да није исти. Више то говори о њиховим немогућностима. Они немају идеју. Да су они дошли и понудили /предсједнику Србије Александру/ Вучићу 100 милијарди и четири општине српске и посебан статус за Републику Српску, ја бих се онда укључио у разговоре и рекао да вриједи размислити… А, они ништа нису понудили и стално гурају исто – рекао је Додик.

Он је подсјетио да замјеник помоћника америчког државног секретара Метју Палмер сада одлази и неће бити у Стејт департменту, те да ће умјесто њега доћи неко кога ће САД едуковати да исто то тражи, али ће и он на крају бити сломљен кад након три-четири године види да не може то да добије.

Метју Палмер

– Па, наравно да не може кад долази 25 година и нуди исто – истакао је Додик.

Додик је навео да су сви приједлози око Косова, Републике Српске и Србије додатно понижење Срба.

Он је појаснио да грађани не виде те опасности, али виде политичари који воде двије републике.

– Морамо да о томе говоримо. Дакле, никаквих суштинских понуда нема. Тражи се да Србија призна Косово, а она је призната у УН, а они /Косово/ нису. То је опет понижење за Србију! – указао је Додик.

Додик се пита коме је на памет пало да се тако нешто тражи.

– Америци? Извињавам се, али није вам памет добра – поручио је Додик.

Он сматра да је блефирање то да ће договор између Београда и Приштине бити постигнут до краја године.

– Неће да поштују ни потписане споразуме, попут оног о формирању заједнице српских општина. Је ли неко мисли да је Вучић глуп? Он јавности шаље умирујуће поруке, Србија је кренула економски добро и не требају јој конфронтације – указао је Додик.

Он је нагласио да је ово велики тренутак за Србију што има предсједника који може да извуче преговарачке процесе и оцијенио да Вучићу као таквом треба дати подршку.

Додик је истакао да би будућим генерацијама волио да остави независну Републику Српску, те да питање Косова буде ријешено онако како власти у Србији мисле да би требало.

– Желио бих да иза мене остане генерација посвећених политичара који ће доћи да се у име народа боре за тај примарни циљ у новим околностима. Политичари који ће имати довољно патриотизма да изгурају јер напросто нема шансе да ми живимо и одлучујемо у истој држави са муслиманима јер је то неспојиво. Ту нема ниједне хемијске ни биолошке операције која би то могла да споји – поручио је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар