Федерација/БиХ

Додик: Ако Шмит ишта „наметне“, срушиће европски пут БиХ – Српска ће одмах донијети своје законе

МОСТАР: САСТАНАК ЛИДЕРА СТРАНАКА КОЈЕ СУ НА ВЛАСТИ НА НИВОУ БиХ
  • Милорад ДОДИК: Српска остаје јасна по питању да директно бира свог члана Предсједништв БиХ. Али, подржавамо и иницијативу странака са хрватским предзанком да се нађе рјешење. Радне групе ће и даље радити, и чим се нешто усагласи слаће се у Савјет министара да се то озваничи. Идемо ка томе да 21. марта добијемо датум преговора са ЕУ. Ако не буде тако, то ће значити да смо преварени
  • Драган ЧОВИЋ: Евидентно је да се нисмо усагласили, али остаје нада да ћемо на неком од наредних састанака приближити ставове. Ми смо очекивали да ћемо још крајем прошле године добити отварање прегвора са ЕУ. Наставићемо комуникацију између себе. Ако желимо напријед, морамо тај посао завршити, како знамо и умијемо
  • Нермин НИКШИЋ: Нисмо срећни, јер било је раније и бољих вијести. Свјесни смо тога, али настављамо даље. Сваки сљедећи компромис је добродошао. Ако се не договоримо, то не значи да се свађамо, већ тражимо рјешење

НИСМО успјели договорити измјене Изборног закона, закон о Суду БиХ и закон о сукобу интереса, рекао је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић након састанка партнера у власти странака на нивоу БиХ у Мостару.

Поручио је да ће радне групе наставити радити на усаглашавању.

– Жао ми је што нисмо направили овај искорак. Евидентно је да се нисмо усагласили, али остаје нада да ћемо на неком од наредних састанака приближити ставове. Ми смо очекивали да ћемо још крајем прошле године добити отварање прегвора са ЕУ. Наставићемо комуникацију између себе. Ако желимо напријед, морамо тај посао завршити, како знамо и умијемо – истакао је Човић.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик након састанка у Мостару рекао је: „У протеклом периоду урадили смо доста тога на путу ка ЕУ и зато очекујемо конкретан датум отварања преговора. Ријешен проблем ФРОНТЕКС-а.

Идемо ка томе да 21. марта добијемо датум преговора са ЕУ. Ако не буде тако, то значи да смо преварени – јасан је Додик.

Подсјетио је да Република Српска остаје јасна по питању да директно бира свог члана Предсједништва БиХ.

– Али, подржавамо и иницијативу странака са хрватским предзанком да се нађе рјешење. Радне групе ће и даље радити, и чим се нешто усагласи слаће се у Савјет министара да се то озваничи – навео је Додик.

Истаако је да је буџет усаглашен и да то више нико не спори.

– Ово се не може назвати неуспјехом, направљен је озбиљан напредак – рекао је Додик.

Поричуо је де ће Српска, ако би Шмит случајно „наметнуо“ било шта, и истог секунда изашла из ове приче и донијела своје законе.

– То значи да би Шмит срушио европски пут БиХ – јасан је Додик.

– Закон о спречавању сукобу интереса је најближи за договор странака које чине власт на нивоу БиХ, рекао је предсједик СДП-а БиХ Нермин Никшић, након састанка у Мостару.

– Нисмо срећни, јер било је раније и бољих вијести. Свјесни смо тога, али настављамо даље. Сваки сљедећи компромис је добродошао. Ако се не договоримо, то не значи да се свађамо, већ тражимо рјешење – рекао је Никшић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар