Федерација/БиХ

Додик: Апсолутно је неприхватљиво кажњавање српских кадрова у ОС БиХ

УПОЗОРИО: БиХ НИКАД НИЈЕ БИЛО ДОБРО КАДА СУ ИЗ ЈЕДНОГ НАРОДА КАЖЊАВАЛИ ПРИПАДНИКЕ ДРУГОГ
  • Српски члан Предсједништва БиХ Милорад ДОДИК: „То што се покушава и ради јесте само држање неких тензија које су непотребне. Неће се апсолутно ништа десити. Апсолутно је недозвољено да буду кажњени и било какве процедуре које спроводе у том погледу су безначајне и имају дневнополитички карактер, као што је било и протеклих година
  • „Као члан Предсједништва, позвао сам генерале и људе на обиљежавање Дана Републике. Као члан Предсједништва БиХ на то имам право. И који муслимански генерал се не би одазвао на, рецимо, позив Шефика Џаферовића?!“
  • „Десет и више година редовно је обиљежаван 9. јануар као Дан Републике, све док лидер СДА Бакир Изетбеговић није затражио да буде забрањен. Какав бисмо то били народ да прихватимо оно што намеће Бакир Изетбеговић?!“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је апсолутно недопустиво кажњавање српских кадрова у Оружаним снагама БиХ због присуства централној церемонији обиљежавања Дана Републике Српске у Бањалуци.

Додик је рекао да такви поступци имају дневнополитички карактер и да ти људи нису ништа криви нити одговорни.

То што се покушава и ради јесте само држање неких тензија које су непотребне. Неће се апсолутно ништа десити. Апсолутно је недозвољено да буду кажњени и било какве процедуре које спроводе у том погледу су безначајне и имају дневнополитички карактер, као што је било и протеклих година – рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је оцијенио да БиХ никада није било добро када су припадници једног народа покушавали да кажњавају припаднике другог.

Додик је рекао да је он као члан Предсједништва позвао генерале и људе на обиљежавање Дана Републике.

– Као члан Предсједништва БиХ на то имам право. И који муслимански генерал се не би одазвао на, рецимо, позив Шефика Џаферовића?! – упитао је Додик.

Министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић изјавио је да је покренуо поступак против замјеника министра одбране Мирка Околића и да је наредио да се то исто учини против српских кадрова у Оружаним снагама због њиховог присуства централној церемонији обиљежавања Дана Републике Српске у Бањалуци.

Додик је нагласио да 9. јануар остаје Дан Републике Српске без обзира на то како се било ко односи према томе, па и амерички Стејт департмент.

Према његовим ријечима, незабиљежен је случај да је једна институција забранила народу било шта да обиљежава и прославља.

– А овдје се Уставни суд, који нигдје у свијету ништа не забрањује, него само каже да нешто није у складу са нечим, дрзнуо да нешто забрањује. Све је неправно, све је изван права и изван Устава БиХ, изван чињеница – рекао је Додик.

Он је додао да је 10 и више година редовно обиљежаван Дан Републике, све док лидер СДА Бакир Изетбеговић није затражио да буде забрањен.

– Сада би ми требало да то прихватимо зато што се Изетбеговићу не свиђа да 9. јануар буде Дан Републике. Наравно да нећемо прихватити, то је накарадно само по себи. Чињеница је да је то тражио Бакир Изетбеговић и да је Уставни суд уважио тај његов захтјев – нагласио је Додик.

Додик је упитао какав би то био народ да прихвати оно што намеће Бакир Изетбеговић.

– Никога не вријеђамо, никоме ништа не бисмо урадили. Не може БиХ какву Бошњаци хоће, БиХ може да буде само земља два ентитета и три конститутивна народа – истакао је Додик.

Он је указао да о некоректном односу према Српској говори и чињеница да су дешавања у Бужиму прошла незапажено од оних који нападају Српску због Дана Републике.

– С једне стране је проблем када регуларне полицијске снаге изађу на улицу, гдје су, иначе, сваки дан, а није проблем наоружавање и ново формирање „Зелених беретки“ и то не изазива никакву реакцију – навео је Додик.

Додик је рекао да је Република Српска навикла на то.

– Република Српска има сигурно окружење и апсолутно имам повјерење у Полицију Републике Српске. Ми ћемо заштити сваког грађанина без обзира на вјеру и нацију – истакао је Додик, осуђујући догађаје у Бужиму.

Околић: Поџић је против мене поднио кривичну пријаву

Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић рекао је да је симптоматично што је министар одбране Сифет Поџић дао задатак за покретање поступка против српских кадрова у Оружаним снагама начелнику Заједничког штаба Оружаних снага, а не том штабу.

– Против мене је покренуо кривичну пријаву пред Тужилаштвом БиХ и видјећемо како ће се то завршити – рекао је Околић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар