Видео Федерација/БиХ

Додик: Бањалука не припада муслиманима, већ Србима – ми ћемо овдје и даље одлучивати

НАЈАВИО САСТАНАК «СА ФУНКЦИОНЕРИМА» О ИСТУПУ МИНИСТАРКЕ СПОЉНИХ ПОСЛОВА БиХ
  • «Бисера Турковић је муслимански фундаменталиста и екстремиста. Према Србима показује однос дубоке мржње и ниподаштавања и покушава да Србе стврста на тамну страну историје… Њен иступ је кулминација једног немогућег статуса у БиХ и сви који се залажу за БиХ нуде да нестане Република Српска и Срби, да се покоре Хрвати, како би се муслимани и њихови муџахедина овдје ширили»
  • «Бошњаци би могли да развију своју државицу од онога што перспективно контролишу. Да пусте нас да имамо своју слободу, самосталност, да пусте Хрвате. Шта они да траже у Широком Бријегу, Ливну?»
  • «Повећање снага НАТО у БиХ, посебно у дистрикту Брчко, не може се остварити без одлуке Предсједништва БиХ. Ниједна војна сила не може да уђе у БиХ без споразума и консенуза у Предсједништву. Како ће они сад стационирати снаге, ако Предсједништво не одобри? А у Предсједништву се одлучује консензусом, а ту сам ја и ја сам против тога»
  • «Сарадња Српске и Русије ће се наставити у политичком, економском и сваком другом облику, без обзира на притиске и Запада и политичког Сарајева: «Руска улога у Републици Српској и БиХ је конструктивна и неоснован је напад и појединих земаља Запада, али и остала два члана Предсједништва, који истичу да Русија има негативан утицај на БиХ»

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ и српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, заказаће састанак са функционерима на којем ће разговарати о посљедњим иступима министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић која је позвала на укидање Републике Српске, а Додика упоредила са Хитлером.

«То је муслимански фундаменталиста и екстремиста. Према Србима показује однос дубоке мржње и ниподаштавања и покушава да Србе стврста на тамну страну историје“, рекао је Додик за РТРС.

Ово је, каже, кулминација једног немогућег статуса у БиХ и сви који се залажу за БиХ нуде да нестане Република Српска и Срби, да се покоре Хрвати, како би се муслимани и њихови муџахедина овдје ширили.

«Тако и та Бисера Турковић која мисли да је нека интелектуалност. То је онај беговски менталитет у коме је она потомак породице неког времена у коме су Срби били кметови, а они бегови и та њихова прича се и даље наставља. Што се мене тиче, овдје никад нико неће моћи да враћа бегове“, поручио је Додик.

Према његовим ријечима, у политичком Сарајеву у кругу чији је Турковићева дио мисли да су Србија и Срби најбољи када су слаби.

Сада им, наглашава, сметају Србија и Република Српска које са фашизмом немају ништа, а српски народ је слободарски народ.

«Ми никада ништа нисмо учинили и никога нисмо напали. Бранили смо и Републику Српску и одбранили“, истакао је Додик и додао да то не може угрози ни Турковићева.

Он је подсјетио како су се, када је говорио у неком опуштенијем политичком ниову, салве оптужби Вашингтона, Њујорка, Брисела, Њемачке слиле на Републику Српску и његово име.

Према његовим ријечима, све то говори колико је БиХ бесмислена, не треба то ни Бошњацима.

«Бошњаци би могли да развију своју државицу од онога што перспективно контролишу. Да пусте нас да имамо своју слободу, самосталност, да пусте Хрвате. Шта они да траже у Широком Бријегу, Ливну?“, рекао је Додик.

Додик је напоменуо да Бањалука не припада муслиманима, већ Србима, шта год они рекли о томе.

«Ми одлучујемо овдје и наставићемо да одлучујемо», нагласио је Додик.

Састанак са функционерима, како је рекао Додик, заказаће послије посјете шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова.

Додик је упозорио да неће подржати одлуку о евентуалном повећању НАТО снага у БиХ, које заговарају амерички конгресмени, а очекује Сарајево.

Додик је истакао да се повећање снага НАТО у БиХ, посебно у дистрикту Брчко, не може остварити без одлуке Предсједништва БиХ и његове сагласности, појаснивши да ниједна војна сила не може да уђе у БиХ без споразума и консенуза у Предсједништву.

«Како ће они сад стационирати снаге, ако Предсједништво не одобри? А у Предсједништву се одлучује консензусом, а ту сам ја и ја сам против тога“, нагласио је Додик.

Он је за РТРС изјавио да Република Српска у свом програму нема сецесију.

«Али нисмо спремни да трпимо сталне најаве како треба укинути Републику Српску. И сад поручујем: ако неко хоће да укине Републику Српску – ми више немамо шта да тражимо у БиХ“, поручио је Додик.

Он је констатовао да то није ништа погрешно:

«То је здраворазумски и шта ту није политички некорректно?! Политички је некоректно то што неко тражи укидање Републике Српске“, рекао је Додик.

Он је истакао да српски народ има право на слободу и самосталност.

„Овај народ своју слободу упражњава тако што самостално доноси своје одлуке и неће дозволити да неко други у његово име одлучује“, нагласио је Додик.

Нагласио је да ће сарадња Републике Српске и Русије бити настављена у политичком, економском и сваком другом облику, без обзира на притиске и Запада и политичког Сарајева:

«Руска улога у Републици Српској и БиХ је конструктивна и неоснован је напад и појединих земаља Запада, али и остала два члана Предсједништва, који истичу да Русија има негативан утицај на БиХ».

Уочи сутрашње посјете руског министра спољних послова Сергеја Лаврова Српској и БиХ Додик је изјавио за РТРС да ће се Лавров састати са сва три члана Предсједништва, али и да ће он имати одвојен састанак с њим.

Према сазнањима Срне, Лавров ће се сутра у Источном Сарајеву прво састати са српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и званичницима из Републике Српске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар