Федерација/БиХ

Додик: БиХ је грешка, 1995. је требало формирати три државе Српску, Херцег-Босну и Босну

„ПОЛИТИКА БОШЊАКА ИДЕ КА ТОМЕ ДА ВЛАСТ НА НИВОУ БиХ НЕ БУДЕ ФОРМИРАНА“
  • БиХ нема шансу јер је неограничено зависна од  странаца, који се мијењају сваке треће године, увијек са истим циљем – да разграде дејтонску структуру и формирају централизовану
  • У БиХ можемо доносити одлуке консензусом, али не прегласавањем. Србе неће прегласати. Република Српска је коначно мјесто одлуке, а не БиХ
  • „У БиХ неће бити рата, ни сукоба. То су све измишљотине да би се плашио народ
  • „Позивам српски народ да снажно стане иза политика које се воде на очувању Републике Српске, то је једино што гарантује будућност
  • Никакав интервенционизам међународне заједнице више није могућ. Позивам Бошњаке и Хрвате да се коначно договоримо, односно да БиХ функционише без наметања странаца“       
  • „Потребно је вратити Републику Српску у дејтонску позицију и тада није спорно да она буде саставни дио БиХ, како то и пише у Уставу БиХ

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је синоћ да су став и позиција Републике Српске војна неутралност, али да је излаз из кризе у БиХ брзо и безусловно формирање власти.

„Република Српска се понаша у складу са опредјељењима, а то је војна неутралност. Сада плаћамо цијену замишљењих демократских институција у којима су Бошњаци измислили причу о чланству у НАТО-у и поставили ово као услов за формирање власти. Они се понашају у складу са својим, а ми са својим политикама, што показује да БиХ не може да постоји“, навео је Додик.

Он је за Радио-телевизију Републике Српске рекао да је Српска спремна да прихвати оно што је прописано Уставом.

„Међутим, имамо (члана Предсједништва БиХ) Жељка Комшића који каже да ће се залагати за укидање конститутивности народа, иако у Уставу пише да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа, на шта се не оглашава високи представник у БиХ. Они сматрају да је овдје потребно наметнути неолиберални принцип, односно да се све сведе на причу о једном човјеку, једном гласу, што није могуће“, додао је Додик.

Он је нагласио да бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џеферовић мора да се ослони на тражење додатних мишљења, док Комшић није представник хрватског народа у Предсједништву БиХ, што говори да немају легитимитет.

„БиХ је била грешка 1995. године, јер није требало да буде конституисана, што потврђују све године до данас. За њу нису барем два од три конститутивна народа и сада плаћамо цијену интервенционизма међународне заједнице, а прије свега високих представника који су се уплитали у процедуре састава Савјета министара који је имао раније три министарства. Неко је хтио да направи владу БиХ, иако у Уставу пише да је Савјет министара помоћни орган Предсједништва БиХ“, рекао је Додик.

Он је поновио да БиХ није заслужила да постоји и да је требало да њен простор буде редефинисан, односно формиране три државе – Република Српска, Херцег- Босна и Босна, те да буду успостављени квалитетни стандарди како би ове државе биле носиоци европских промјена у региону.

„Све што се ради у политичком Сарајеву иде у правцу да БиХ не може да функционише. Игноришу се приче о правима Хрвата као конститутивног народа, док се Републици Српској никада није дало право на постојање и елиминише се могућност њеног значаја. Ту је исти став свих бошњачких политичких партија и зашто је онда проблем да имамо анимозитет према БиХ“, оцијенио је Додик, нагласивши да жели да заштити права српског народа у БиХ.

Споразум вриједи до 5. септембра, Српска не поставља услове

Према његовим ријечима, политика коју заговарају Бошњаци иде у правцу да власт на нивоу БиХ не буде формирана.

„У Споразуму о формирању власти јасно пише да морају бити поштовани Устав и закони, уз поштовање ставова других нивоа власти, а то значи војна неутралност. Затим, пише да ниједна одлука у БиХ везана за НАТО интеграције не може да буде прејудицирана, што значи да нема акционог плана за чланство“, појаснио је Додик.

Он је рекао да Споразум вриједи до 5. септембра и да Српска не поставља услове.

„Након тога, видјећемо како ћемо се понашати. Појединим амбасадорима из ЕУ данас сам рекао да је даљи корак безусловно формирање власти на нивоу БиХ и једини разговор који је могућ јесте приједлог кандидата за предсједавајућег Савјета министара и договор о конституисању парламента БиХ. Превише је непотребног губљена времена и остало је много неријешених ствари, примјер јесте и директор Агенције за акредитацију БиХ Енвер Халиловић који не жели да сертификује јавне универзитете у Српској, што је недопустиво. Овакве ствари се не могу толерисати и БиХ мора да разумије да је на овај начин ушла у неповратну скалу свог непостојања“, каже Додик.

Он је навео да у Српској жели окупити већину за политике које ће бити утврђене, а ту спада и опозиција.

Излаз из кризе у БиХ брзо и безусловно формирање власти

Додик сматра да је излаз из кризе у БиХ да брзо и безусловно буде формирана власт.

„Ми не трчимо тамо, али сматрамо да је функционалност битно угрожена. Сада на нивоу БиХ функционише накарада у којој имате једну личност која је и предсједавајући Савјета министара БиХ и предсједавајући парламента /Денис Звиздић/, а од девет министара шест који су посланици и сами о себи одлучују. То је накарада коју БиХ не може издржати, можда могу ови из међународне заједнице којима је свеједно и забављају се овдје“, подсјетио је Додик.

Према његовом мишљењу, нефункционисање институција БиХ спречава многе ствари.

„Једино легитимно представљање и модел у коме Хрвати бирају своју већину, Срби и Бошњаци своју, може изградити неку заједничку политику. Ако тога нема, све остало су спекулације у којој сви губе“, сматра Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он је оцијенио да амбасадори у БиХ имају право да одржавају састанке, али немају право да се мијешају у унутрашње ствари земље, иако то масовно раде.

„БиХ нема шансу јер је неограничено зависна од тих са стране, који се мијењају сваке треће године, увијек са истим циљем – да разграде дејтонску структуру и формирају централизовану“, рекао је Додик.

Он тврди да не постоји могућност договора у складу са словом Дејтона са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем и са Комшићем, јер су на криминалан начин постали дио власти на нивоу БиХ и не желе да о томе разговарају.

„Ми (СНСД) смо легалисти, поштујемо легитимно постојање Устава, сматрамо да о наметнутним стварима у БиХ треба водити разговоре. Нисмо рекли да не треба постојати неки облик суда, можда тужилаштва на нивоу БиХ, али сигурно не овакав какав постоји, под политичким утицајем“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да су ентитети мјеста свих одлука.

„У БиХ можемо доносити одлуке консензусом, али не прегласавањем. Србе неће прегласати. Република Српска је коначно мјесто одлуке, а не БиХ“, закључио је Додик.

Очувати и појачати капацитет и аутономију Српске      

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да је интерес Републике Српске очувати и појачати њен капацитет и аутономију, те што самосталније водити политике, јер то дозвољава Устав БиХ.

„Уставом БиХ је прописано да Република Српска и Федерација БиХ чине БиХ. То значи да онај ко саставља БиХ уноси политике унутра, а не добија политике са стране“, рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Када је ријеч о формирању власти на нивоу БиХ, Додик који је и лидер СНСД-а каже да ова странка не поставља услове, те да ће штета за БиХ бити уколико власт не буде форемирана.

„Показало се годинама да БиХ не може да функционише. Хоћемо да уђемо у Савјет министара, али они бране и не дозвољавају једном народу који је на изборима изабрао своје представнике да буде легитимно представљен на нивоу заједничких институција и то је суштина, а не НАТО“, нагласио је Додик.

Он је рекао да ће се у БиХ сломити многе заблуде о томе како формирати, централизовати и либерализовати БиХ.

„У БиХ можемо покушати да дођемо до договора на бази Дејтона да се Републици Српској врате надлежности које су јој отете и да заједно са другим народима на овом простору градимо политике које могу да буду заједничке и одрживе“, сматра Додик.

Он поручује да у БиХ неће бити рата, ни сукоба, те оцјењује да су то све измишљотине да би се плашио народ.

Додик је позвао српски народ да снажно стане иза политика које се воде на очувању Републике Српске, истичући да је то једино што гарантује будућност.

„Никакав интервенционизам међународне заједнице више није могућ. Позивам Бошњаке и Хрвате да се коначно договоримо, односно да БиХ функционише без наметања странаца“, рекао је Додик.

Он сматра да је потребно вратити Републику Српску у дејтонску позицију и да није спорно да Српска буде саставни дио БиХ, како то и пише у Уставу БиХ.     

„Уколико нас будете оспоравали, не гарантујем да се у Републици Српској неће створити кључна подршка за њен статус“, закључио је Додик.

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар