Федерација/БиХ

Додик: БиХ ни од кога није тражила да за њу прави „посебне мјере“, НАТО нема у БиХ никакву улогу

„НЕМА МАЛИГНОГ УТИЦАЈА РУСИЈЕ, ПОСТОЈИ МАЛИГНИ УТИЦАЈ ЗАПАДА КОЈИ РУШИ ДЕЈТОН“
  • „Очигледно се ради о још једној злоупотреби. Турковићева нема никаква овлаштења у области одбране, ни на спољном, ни на унутрашњем плану, једино надлежно мјесто за комуникацију са НАТО-ом и другим земљама по војним питањима је Предсједништво БиХ које је овај пут заобиђено“
  • „Писмо Турковићеве Столтенбергу је ујдурма муслиманске стране, која покушава да осигура да она на једини начин представља БиХ, што, наравно, није тачно… То би и сам Столтенберг требало да зна“
  • „БиХ није у никаквом уговорном односу са НАТО-ом. Постоји План реформи, али то је план органа БиХ, а не уговорни однос са Алијансом, тако да у том погледу апсолутно не стоји тврдња да се БиХ налази на атлантском путу. То апсолутно није тачно“

БиХ ни од кога није тражила да се праве било какви посебни услови и мјере за њу, па тако ни од НАТО-а, поручио је данас српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и истакао да НАТО нема никакву улогу у БиХ и да није чувар њеног територијалног интегритета и суверенитета.

Додик је, реагујући на преписку министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, оцијенио у изјави Срни да је очигледно ријеч о још једној злоупотреби.

Он је истакао да Турковићева нема никаква овлаштења у области одбране, ни на спољном, ни на унутрашњем плану, те да је једино надлежно мјесто за комуникацију са НАТО-ом и другим земљама по војним питањима Предсједништво БиХ, које је овај пут заобиђено.

„То је ујдурма муслиманске стране, која покушава да осигура да она на једини начин представља БиХ, што, наравно, није тачно“, указао је Додик.

Додик је оцијенио да би то и сам Столтенберг требало да зна.

„А, ако не зна, онда је немушто увучен у преписку око тога“, рекао је Додик и истакао да БиХ ни од кога није тражила да се праве било какви посебни услови и мјере за њу, па тако ни од НАТО-а.

Он је указао и да учешће министра одбране у Савјету министара Сифета Поџића раније у неким консултацијама не значи одлуку БиХ.

„И у том погледу апсолутно долази до игнорисања органа БиХ“, рекао је Додик и нагласио да зато чуди када Столтенберг говори о суверенитету БиХ, који је, како каже, драстично уништен и доведен у питање.

Додик је истакао да БиХ није тражила никакве додатне мјере, нити у њој постоји малигни утицај о којем они говоре.

„Постоји утицај других земаља у свему томе. БиХ није у никаквом уговорном односу са НАТО-ом. Постоји План реформи, али то је план органа БиХ, а не уговорни однос са Алијансом, тако да у том погледу апсолутно не стоји тврдња да се БиХ налази на атлантском путу. То апсолутно није тачно“, нагласио је Додик.

Он је појаснио да покушаји да се то понавља, без обзира на конкретну ситуацију на терену, апсолутно иде само у смјеру тога да се та ситуација наметне, што, како је поновио, није могуће.

„Предсједништво БиХ је утврдило План реформи, и то је једина контакт-тачка са НАТО-ом. НАТО нема никакву улогу у БиХ, није чувар њеног територијалног интегритета и суверенитета“, рекао је Додик.

Додик је оцијенио да је очигледно да НАТО, на овај начин, то угрожава.

„Имајући у виду све што је речено у тој преписци, апсолутно је јасно да се покушавају заобићи званични органи БиХ надлежни за одбрану и да се у том погледу дјелује унилатерално од стране НАТО-а заједно са муслиманима у БиХ.
То, свакако, не може довести до доброга“, поручио је Додик.

Он је истакао да су политичке оцјене о сепаратизму и неким другим стварима су само невјешта флоскула да би се, наводно, прибавило неко право „за њихово дјеловање“.

„Тако је и са овом причом о неком руском малигном утицају. Сви знају да тог утицаја ту нема. Постоји однос у ком се Руска Федерација поштује једнако као и друге земље, па и оне које су чланице НАТО-а“, рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ истакао је да, и ако постоји неки утицај, онда је то утицај, и то доста малигни, колективног Запада, који је, како је рекао, умјесто да спроводи Дејтон, рушио Дејтон и уставни поредак БиХ.

„Мислим да је то деструктивни утицај Запада и да се о тим стварима може говорити у БиХ“, сматра Додик.

Додик је одбио било какву могућност да писмо Турковићеве генералном секретару НАТО-а има званични карактер, јер је ријеч о, како каже, незваничној особи која је себи дала за право да комуницира у име муслимана у БиХ.

„Она то чини већ дуже вријеме. Ништа што ради у посљедње двије године није у корист БиХ, него у корист муслимана у БиХ, али ни то не даје резултате. И замолио бих Столтенберга и друге, који учествују у таквој провидној игри, да воде рачуна да је то директно угрожавање територијалног интегритета и суверенитета БиХ“, нагласио је Додик.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар