Федерација/БиХ

Додик: Бојим се да је хапшење Дудаковића фарса и успостављање вјештачког баланса

БИВШИ КОМАНДАНТ БОШЊАЧКОГ 5. КОРПУСА УХАПШЕН СА ЈОШ 11 ЊЕГОВИХ ЗАПОВЈЕДНИКА
  • По подацима институција у Републици Српској, које се баве тражењем несталих, у акцијима Петог корпуса Армије БиХ, током 1995. године, у општинама Петровац, Бихаћ, Босанска Крупа, Сански Мост и Кључ убијено је 870 српских цивила и 400 војника, а спаљено више од 30 села. На том подручју нађена је 21 масовна гробница Срба које су припадници Петог корпуса Армије БиХ убили током војне акције „Маестрал“
  • Денис ЗВИЗДИЋ: Дудаковић, Надаревић, Махмуљин, Викић су били и остају синоними часне и херојске одбране БиХ и њихова невиност ће сасвим сигурно бити доказана. Због тога ће имати пуну и трајну подршку свих који воле БиХ и неће бити дозвољено њихово блаћење и понижавање
  • Недељко ЧУБРИЛОВИЋ: Надам се да ово хапшење и суђење неће бити фарса, као што се дешавало раније

ПРИПАДНИЦИ Агенције за истраге и заштиту БиХ ухапсили су рано јутрос у Бихаћу, Атифа Дудаковића, некадашњег команданта Петог корпуса армије БиХ, због ратних злочина над Србима у јесен 1995. године на подручју западнокрајишких општина.

„Лишени су слободе некадашњих заповједници и припадници 5. корпуса Армије Р БиХ који су осумњичени за ратне злочине током 1994. и 1995. године, а врше се претреси на 17 локација“, наведено је у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Слободе су лишили Атифа Дудаковића, некадашњег заповједника 5. корпуса Армије Р БиХ, те још 11 заповједника и припадника 5. корпуса Армије Р БиХ.

Истрага против Дудаковића вођена је дванаест година.

По подацима институција у Републици Српској, које се баве тражењем несталих, у акцијима Петог корпуса Армије БиХ, током 1995. године, у општинама Петровац, Бихаћ, Босанска Крупа, Сански Мост и Кључ убијено је 870 српских цивила и 400 војника, а спаљено више од 30 села.

На том подручју нађена је 21 масовна гробница Срба које су припадници Петог корпуса Армије БиХ убили током војне акције „Маестрал“.

Телевизије у региону су објављивале протеклих година снимке на којим се Дудаковић види као актер и наредбодавац ратних злочина.

Дудаковић је раније негирао сваку своју умијешаност у ратне злочине, тврдећи да је ријеч о „монтажама“ и „вађењу његових ријечи из контекста“.

 

Додик: Тужилаштву БиХ требало 12 година да на видео-снимку идентификује Дудаковића

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске, Милорад Додик, изјавио је Срни да хапшење Атифа Дудаковића, ратног команданта такозване Армије РБиХ, с аспекта права није закаснило, јер ратни злочин не застаријева, али је закаснило с аспекта правде.

„Потомци жртава Дудаковићевог злочина правду чекају више од 20 година. У међувремену су многи умрли, као што је умрло на десетине свједока његових бруталних злочина. Прошло је чак и 12 година откако сам заједно са тадашњим предјседником Републике Српске поднио пријаву за ратни злочин против Атифа Дудаковића, чије су наредбе за вршење злочина снимљене камером“, рекао је Додик Срни на питање да прокоментарише данашње хапшење Дудаковића.

Подсјетивши да је Тужилаштву БиХ требало 12 година да на видео-снимку идентификује Атифа Дудаковића, предсједник Српске је рекао да зато мисли да је његово хапшење, као и хапшење осталих из те групе, фарса и успостаљвање вјештачког баланса у процесуирању ратних злочина.

„Да је ово хапшење услиједило непосредно након што су у јавности приказани снимци на којима се јасно види како Дудаковић издаје наређење за злочине, вјеровао бих у добре намјере правосуђа БиХ. Овако, мислим да је у питању закашњело хапшење са неизвјесним судским епилогом“, закључио је Додик.

 

Звиздић: Ово је тенденција изједначавања оних који су бранили БиХ са агресорима

ХАПШЕЊЕ и притварање хероја одбране БиХ, генерала Атифа Дудаковића и његових сабораца представља неприхватљив покушај понижавања припадника 5. корпуса Армије РБИХ, која је одбранила Крајишнике и БиХ од злочиначких и геноцидних намјера агресора, оцијенио је за Фену предсједсавајући Савјета министара БиХ, Денис Звиздић.

„Притварање оних који су цијело вријеме били доступни надлежним тужилачким и полицијским тијелима и редовно се одазивали на све позиве, прераста у забрињавајућу тенденцију и препознатљиву намјеру изједначавања оних који су извршили агресију на независну државу БиХ и оних који су бранили голоруке цивиле и територијални интегритет и суверенитет БиХ. Желимо врло јасно поручити да покушај изједначавања кривице у броју и обиму извршених злочина у току агресије на БиХ неће успјети“, поручио је Звиздић.

По његовим ријечима, десетине логора у којима су убијани цивили бошњачке националности, преко 700 масовних гробница из којих се још увијек ваде тијела убијене дјеце, дјевојака, младића и стараца бошњачке националности, десетине хиљада силованих Бошњакиња, разорени градови и порушене џамије јасно доказују ко је био и какве су били планови окупатора и агресора, а ко су били браниоци, хероји и ослободиоци.

„Дудаковић, Надаревић, Махмуљин, Викић су били и остају синоними часне и херојске одбране БиХ и њихова невиност ће сасвим сигурно бити доказана. Због тога ће имати пуну и трајну подршку свих који воле БиХ и неће бити дозвољено њихово блаћење и понижавање“, закључио је Звиздић.

 

Чубриловић: Надам се да ће правда коју очекују жртве бити задовољена

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић, изразио је наду да ће Суд и Тужилаштво БиХ професионално обавити посао у вези са ратним злочинима које су починили некадашњи командант Петог корпуса Армије БиХ, Атиф Дудаковић и још 11 припадника тог корпуса који су данас ухапшени.

Чубриловић је изразио наду да ово хапшење и суђење неће бити фарса, као што се дешавало раније.

„Надам се да ће правда коју очекују жртве бити задовољена“, рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар