Федерација/БиХ

Додик: Чавушоглу дао подршку сусрету Ердоганa, Вучићa и Милановићa са лидерима Срба, Хрвата и Бошњака

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ У ЦАРИГРАДУ РАЗГОВАРАО СА ШЕФОМ ТУРСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ
  • Навео да је Турска веома заинтереосвана да дође до покретања пројекта и брзе реализације пројекта аутопута Сарајево-Београд. Додао да треба да се финализују разговори између српских и кинеских компанија које ће заједно да рјешавају та питања на простору Републике Српске и да је увјерен да ће бити постигнут добар договор о томе
  • Захвалио се Ердогану и Чавушоглуу на спремности да се ђубриво из Турске, која она иначе увози из Русије и Украјине, у својим котама обезбиједи БиХ, што је Анкара и учинила и дала БиХ одређену количину ђубрива које је искориштено у прољећној сјетви
  • Оцијенио да у БиХ, односно у Републици Српској и Федерацији БиХ, треба разговарати како да се направе одређене робне залихе, првенствено нафте и неких основних сировина и прехрамбених производа: „И о томе смо разговарали, конкретно – како да се преко њихових банака обезбиједе одређена средства“

ОВО је био један добар састанак и једно добро гостопримство министра спољних послова Турске Мевлута Чавушоглуа, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик за РТРС.

Једна о тема састанкa била је и ситуација у БиХ коју, навео је Додик, Чавушоглу добро познаје.

– Поново смо рехабилитовали једну стару тему, а то је да се путем трилатералног састанка на којем би с једне стране били Ердоган, као предсједник Турске, Зоран Милановић као предсједник Хрватске и Александар Вучић као предсједник Србије, те тројица представника српског, хрватског и бошњачког народа из БиХ нађе додатна енергија и воља да направимо одређен договор који би додатно стабилизовао ситуацију у самој БиХ – поручио је Додик након састанка са Чавушоглуом у Истанбулу.

Незаобилазна тема била је процјена и оцјена политичке ситуације у Украјини.

– Морам да кажем да са Турском дијелимо значајне ставове и вриједности. Цијенимо да нема потребе да се буде на било чијој страни, да треба бити на страни мира, да треба гледати позицију своје земље – нагласио је Додик.

Договорен исти третман за ђубриво за јесењу сјетву

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је након вечерашњег састанка у Истанбулу са турским министром иностраних послова Мевлутом Чавушоглуом да је договорен исти третман за испоруку БиХ ђубрива из Турске за јесењу сјетву, као што је то било и за прољећну.

Додик је рекао да је захвалио и турском предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану са којим је раније разговарао, а и министру Чавушоглуу, који је дао подршку томе да се ђубриво из Турске, која иначе увози из Русије и Украјине, у својим котама обезбиједи БиХ, што је она и учинила и дала БиХ одређену количину ђубрива које је искориштено у прољећној сјетви.

Српски члан Предсједништва БиХ је навео да је на састанку, разговарано и о инфраструктурним пројектима, а прва тема била је о ауто-путу Сарајево-Београд.

„Управо у овом тренутку и данас раније и сутра треба да се финализују разговори између српских и кинеских компанија који ће заједно да рјешавају та питања на простору Републике Српске и увјерен сам у добар договор о томе“, изјавио је Додик.

Турска страна је, како је рекао, веома заинтереосвана да дође до покретања пројекта и брзе реализације.

Осврћући се на глобалну економску ситуацију, Додик је оцијенио да ће бити много проблема у снабдијевању храном и енергијом, те оцијенио да у БиХ, односно у Републици Српској и Федерацији БиХ, треба разговарати о томе како да се направе одређене робне залихе, првенствено нафте и неких основних сировина и прехрамбених производа.

„И о томе смо разговарали, да се преко њихових банака обезбиједе одређена средства, како бисмо могли на вријеме да интервенишемо и то све обезбиједимо“, рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар