Федерација/БиХ

Додик: Да је БиХ неодржива рекла су ми три премијера и два предсједника земаља чланица ЕУ

„ОТИЋИ ЋУ КАДА БУДЕМ СИГУРАН ДА ЋЕ И ОПОЗИЦИЈА ДА ДО КРАЈА БРАНИТИ ИНТЕРЕСЕ СРПСКЕ“
  • Рекли су да је свима у Европи јасно да од БиХ нема ништа и да је свима јасно како ће то на крају завршити. Само је питање до када
  • „Ако се војна вјежба са Војском Србије не одржи ове године, нема преношења у идућу, што говори о томе да је ријеч о кршењу српског интереса у БиХ, поготово ако је он повезан са Србијом, без икаквог обазирања на процедуре”
  • Поџићева одлука једна врста обрачуна Комшића, Џаферовића и Изетбеговића са мном и Републиком Српском, али и са Србијом
  • Крајем октобра биће одржана посебна сједница Народне скупштине РС поводом спорне одлуке Уставног суда БиХ о Закону о шумама. Крајем мјесеца зато што је било потребно формирати значајан број тимова који раде на томе да осмисле стратегију и оперативу за спровођење тога“
  • Поводом изјаве Метјуа Палмера да у БиХ није потребан национални предзнак: „Они би они сада да се ми не изјашњавамо као Срби. Али, то је стара прича, још од Аустроугарске, да се овдје направи босанска нација, али коју нико неће“
  • „У протестима које организују и најављују странке из опозиције нема политике, већ само харанга. Они су потпуно неартикулисана структура која нема ничега заједничког, осим мржње према Милораду Додику”

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је одлука коју је донио министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић да одгоди вјежбу Оружаних снага БиХ са Војском Србије још један егзактан доказ да је заједништво у БиХ немогуће.      

Додик је навео да је Поџић на тај начин изиграо своје замјенике, са којима је требало да се консултује приликом доношења одлуке.

Он сматра да је Поџић вјероватно то урадио по налогу лидера СДА Бакира Изетбеговића и хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, те напомиње да је тако направљена конфузија, јер одлука није правно ваљана.

“Он (Поџић) говори да је то одгодио, али то је одлука која траје за ову годину, те ако се војна вјежба не одржи ове године, нема преношења у идућу, што говори о томе да је ријеч о кршењу српског интереса у БиХ, поготово ако је он повезан са Србијом, без икаквог обазирања на процедуре”, рекао је Додик за АТВ.

Сифет Поџић

Додик сматра да је та одлука једна врста обрачуна Комшића, Џаферовића и Изетбеговића са њим и Републиком Српском, али и са Србијом, те истиче да је Поџић њеним доношењем прекршио низ закона.

„Али, о каквим законима се уопште може говорити на нивоу БиХ, с обзиром да је на том пољу све конфузно, почевши од овог који се представља високим представником, а којег није изабрао Савјет безбједности”, рекао је Додик.

Он је напоменуо и да „високи представник“ у БиХ Кристијан Шмит тврдњама да шуме треба да буду регулисане наводно неким државним законом на нивоу БиХ, како би се касније то дистрибуисало ентитетима, иде директно против Дејтонског споразума, иако би требало да штити овај споразум.

Додик је напоменуо да ће крајем овог мјесеца бити одржана посебна сједница Народне скупштине Републике Српске поводом спорне одлуке Уставног суда БиХ о Закону о шумама.

“Сједница је заказана крајем мјесеца, јер је било потребно формирати значајан број тимова који раде на томе да осмисле стратегију и оперативу за спровођење тога. Ово је бесрамно што се дешава у вези са шумама и ја не могу да ћутим. Мјера је давно превршена и ми већ посљедњих 10 година говоримо да је рјешење да се врати на изворни Дејтон, а они су то све изигнорисали и наставили са актима који су против Срба и Републике Српске”, рекао је Додик.

Он је, коментаришући изјаве специјалног изасланика америчког Стејт департмента за изборну реформу у БиХ Метјуа Палмера, који је рекао да у БиХ није потребан национални предзнак, рекао да би они сада “да се ми не изјашњавамо као Срби”.

Метју Палмер

“Али, то је стара прича, још од Аустроугарске, да се овдје направи босанска нација, али коју нико неће. Нису могли ни у тадашњим условима тортура, које су вјероватно тада биле и веће него сада када имамо медијски линч и пријетње санкцијама појединцима, па нису могли да направе босанску нацију и босанско писмо”, рекао је Додик.

Биће смијењен свако против кога буде поднесен тужбени захтјев

Додик је најавио да ће ускоро бити одржан партијски састанак на којем ће бити донесен закључак да свако против кога из било којег разлога буде поднесен тужбени захтјев за истрагу, буде смијењен.

“Желим да уведем једну сасвим нову праксу, без обзира што не вјерујем корумпираном тужилаштву, да све доведе до краја”, рекао је Додик и додао да је немогуће бити перфектан у ситуацији гдје је држава у расулу.

Додик је поручио да власт у Републици Српској улаже све напоре да се обезбиједи кисеоник, додајући да се у БиХ ствара монопол и да је доказ за то прича о издавању дозволе њемачкој компанији “Месер”.

“То је бизнис варијанта. Ријеч је о Њемачкој компанији и ПДП се хвали да има добре односе са Нијемцима. Можда је то све заједно договорено”, рекао је Додик за АТВ.

Он је оцијенио да је Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ, умјесто да уведе ред, причом о кисеонику направила неред.

Према његовим ријечима, и овај проблем у БиХ, у којој се све одлучује политички, веома тешко ријешити.

Додик сматра да је директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александар Золак требао да напише писмо у којем би указао на проблем са процедурама и да одреди рок за рјешење проблема.

“Снабдијевање кисеоником је ишло устаљеном процедуром све док они нису направили тај фамозни правилник. Знам човјека из Лакташа који је имао аутомеханичарску радњу у вријеме када се десио случај са бебама 1992. године, који је на позив радија одвезао кисеоник који је он користио и примали су га људи. Тај кисеоник није направио проблем, а сада су дошли неки мангупи који све сврставају у процедуре”, рекао је Додик.

Он сматра да је било довољно обавијестити да је ријеч о процедури и дати рок за отклањање процедуралних кочница.

Додик је напоменуо да су СДС и ПДП, када су били на власти, у прва три мјесеца избацили сав кадар СНСД-а који је био на руководећим позицијама, без обзира колико су трајали мандати.

“БиХ је због тога морала да плати казне. Ја сам сматрао да треба сачекати да људима који су изабрани на те функције истекне мандат, па поново именовати неке друге. Тако је и остао Золак који је очигледно манипулисао са свим тим. Мени је жао да постоји човјек те врсте”, рекао је Додик.

Александар Золак

Он је навео да постоје докази да кисеоник има најбоље могуће карактеристике и да то нико не може оспорити.

Говорећи о протестима опозиције, Додик је рекао да у протестима које организују и најављују странке из опозиције нема политике, већ само харанга.

“Чињеница да су они митинг представили као митинг читаве Републике Српске очигледно говори о дебаклу. Толико мало људи, поларизација између њих, звиждање једних другима, туче и гурање које су свједочили сами између себе, говори да су они потпуно неартикулисана структура која нема ничега заједничког, осим мржње према Милораду Додику”, рекао је лидер СНСД-а.

Према његовим ријечима, то није довољно да би он отишао.

“Ја ћу отићи онда када будем сигуран да је и власт и опозиција који ће сутра бити у Републици Српској спремна да брани, до краја, интересе Републике Српске, а за ове из опозиције нисам у то сигуран”, оцијенио је Додик.

Он је рекао да је опозиција у парламенту донијела неки закључак само да би заштитила БН телевизију, која и није испоштовала одређене процедуре, наводећи да тај закључак уопште није релевантан јер је донесен на Представничком дому и није потврђен на Дому народа.

“Све се шпекулише, ја немам кога позвати са друге стране на разговоре и договоре, да мало унормалимо ову ситуацију. Једино ми преостаје да се борим и ја ћу се борити. Немам разлога да одустајем. Све што смо радили, радили смо часно, а ако је међу нама било битанги нека се обрачунава правосуђе”, рекао је Додик.

Истичући да нико није заштићен ни од кога, он је додао да има силно неповјерење према пракси да се тужбе пишу када БН ТВ и неки портали почну да пишу о нечему, или им тужилаштво прије тога то достави.

“За разлику од људи који мисле да сам свемогућ, ја ту ништа не могу да урадим, јер је правосуђе посебна грана власти у коју извршна и законодавна власт не смију да се мијешају. Покушавам да изградимо систем тог типа подјеле власти и демократских институција”, рекао је Додик.

Међутим, како је навео, у Бањалуци сви знају како живе тужиоци и судије.

“За неке подршке за неке позиције у правосуђу ја сам добијао папире у којима се нудило чак 1,5 милиона евра само да ћутим о нечему, али ја нисам ћутао”, закључио је Додик.

У НС биће поништене све одлуке које се не односе на уставно право

Српски члан Предсједништва БиХ je рекао да ће у Народној скупштини Републике Српске бити поништене све одлуке које донесе Уставни суд БиХ, а не односе се на уставно право, као што је одлука о шумама.

Коментаришући именовање у Уставни суд БиХ албанског судије Ледија Бианкуа, Додик је рекао да је то игнорисање чињенице да Срби овде уопште постоје као народ, знајући да је српско-албански конфликт већ 100 година на овим просторима и да је неповјерење енормно и код једних и код других.

“Слати нама овдје сада Албанца да на нам као објективно дијели неку правду, апсолутно је само за наивне будале које у то могу да повјерују. Ја сад када то кажем они ће рећи `Додик је шовиниста`. А они као нису, а шаљу Албанца да нам уређује односе, да буде на страни муслимана”, рекао је Додик за АТВ.

Он је навео да има информације да је његов колега био муслиман, који је то излобирао у Европском суду правде.

Додик је рекао да ће за 10 година тај уставни суд све проблематизовати као што је до сада проблематизовао.

“Ми ћемо, без обзира што су они насиљем уписали да су одлуке обавезујуће, за оно што се тиче уставног права ‘ок’, а оно што сте ви о шумама и осталим стварима доносили одлуке -све ћемо поништити на Народној скупштини и рећи да не важи”, истакао је Додик.

Плате ће бити повећане почетком 2022, струја неће поскупити

Оцијенио је да је у финансијском погледу Република Српска стабилна, добра и одржива и најавио ново повећање плата у првом кварталу идуће године.

„Република Српска финансира све своје обавезе и не акумулирамо дугове. Једини сектор у коме имамо проблем је здравствени, али чинимо напоре да и то питање ријешимо“, рекао је Додик за АТВ.

Он је навео да Република Српска ове године има 200 милиона КМ мање потребе да се задужи, јер је остварила толико више прихода.

„Извоз је повећан за 29,2 одсто од јануара до августа, увоз за 20,4 одсто, повећава се и покривеност увоза извозом која прелази 80 одсто, индустријска производња је повећана за 14,7 процената. Повећали смо све економске, макроекономске параметре“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, у Републици Српској неће бити повећања цијене струје за становништво.

„Ми ћемо и даље остати земља са најнижом цијеном електричне енергије иако у свијету, поготово у Европи, видљиво расту цијене енергената“, рекао је Додик.

Он је додао да ће Република Српска бити фер према својим грађанима и покрити одређени дебаланс кроз извоз енергије.

„Када смо ми дошли на власт 2005. године у Српској је било 242.000 запослених, данас их је 275.000, упркос свим околностима које су нас задесиле, поплаве, свјетска економска криза, пандемија вируса корона, повећали смо број радних мјеста на максималан број до сада“, навео је Додик.

Најнижа плата у Српској је највећа у региону

Он је истакао да су се сва економска питања у Републици Српској драматично побољшала и да то говори како се радило.

Просјечна плата у Српској је 2005. године била 465 КМ, данас је 1.025 КМ, а наша најнижа плата је највећа у региону и износи 276 евра, у Федерацији БиХ је то 208, у Србији 272, Црна Гора има 250 евра, а Сјеверна Македонија 247 евра“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, то је слика економије која даје резултате, што је уз повећање прихода омогућило и ребаланс буџета Републике Српске.

„Сигурни смо да ће се и будући буџет кретати у овим пропорцијама и да ће осигурати нешто што морамо предвидјети да прво обезбиједимо јавном сектору још једно повећање плата у првом кварталу идуће године и да видимо како ћемо стимулисати реални сектор да сам повећа плате“, најавио је Додик.

Он је изнио увјерење да ће идућу годину Република Српска завршити са просјечном платом од бар 550 евра.

„Ово је велики успјех којег се не желим одрећи. Ја сам човјек који дуго води ову Републику и она је само напредовала, све више је сређена и све више вољена. Република Српске је несумњиво демократска, са слободом мисли и говора и слободним медијима“, оцијенио је Додик.

Предсједништво БиХ више не постоји

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Предсједништво БиХ више и не постоји, а да су томе највише допринијели предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен и предсједник Европског савјета Шарл Мишел који разбијају БиХ својим директним актима.

Ако хоће с нама да разговарају да останемо у БиХ, онда ће морати да уважавају наше интересе. Наш интерес је веома јасан, ми немамо ниједан тајни интерес. Ми не спроводимо разградњу БиХ као територије. То ће можда доћи у некој од сљедећих фаза ако се ништа друго не буде могло десити овдје у будућности“, рекао је Додик за АТВ.

Он је навео да на недавном састанку са Фон дер Лајеновом није хтио да ремети атмосферу и није причао о унутрашњим односима у БиХ, али да је она савршено добро видјела да је имала састанак са члановима Предсједништва.

„Сва тројица смо имали примједбе у вези са неким процесима везано за европско придруживање и савршено добро зна да без одлуке Предсједништва БиХ нема ништа.

И Мишел то исто тако добро зна и они упуте позив предсједавајућем /за Самит у Словенији/“, навео је Додик.

Он је оцијенио да Предсједништво БиХ више и не постоји послије дешавања у УН и овог што се десило, те додао да међународна заједница разбија БиХ.

Додик је нагласио да се сада види да је концепт да не постоји Република Српска.

„Нажалост, наша јавност, без обзира на све, помало је згађена многим стварима које се стално фабрикују, које замагљују суштину. То је дио стратегије коју странци овде медијски чине и опозиција коју су нахранили неким стварима“, навео је Додик.

Он је оцијенио да се нада у БиХ једино може пробудити ако се почну уважавати народни интереси.

Странци су направили атмосферу да људи из БиХ одлазе

„А они не дају да се уважавају народни интереси и онда оптужују домаће лидере и политичаре да су нешто криви, без обзира из које су нације. Та камуфлажа о некој помоћи коју ми треба да добијемо од њих апсолутно је видљива баш у томе“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, они су направили атмосферу да одавде људи одлазе.

„Знате ли колико је ово друштво уложило у обрзовање, колико је струје потрошено у учионицама док су ђаци учили, колико гријања је плаћено док су ђаци учили школе и тако завршеног, оспособљеног човјека они на Западу приме за џабе, а онда нама шаљу неке ствари, а успут нам кажу – морате овако, а ми ништа не добијамо од њих, осим проблема које нам стално лиферује ЕУ“, сматра Додик.

У Европској унији нас сматрају људима ниже вриједности

Он је нагласио да је то све камуфлажа и да састанак у Словенији који говори о европској перспективи ништа не значи и да је тотално лицемјеран.

„То је однос `то су људи ниже вриједности, нећемо са њима да разговарамо`. То је та европска перспектива са становишта Европе. Ми савршено добро знамо да Француска и Холандија не дају проширење и да од тога нема ништа, а они стално глуме неку причу као ето `ми смо добри`. Нисте добри, лажете, нема европске перспективе. Не дате Србији да уђе у ЕУ док не призна /самопроглашено/ Косово“, указао је Додик.

Он сматра да БиХ треба да се врати на унутрашњи договор о неколико ствари и то у оквиру изворног Дејтона и да то одржи, а да све остало не функционише.

Немам право да изневјерим народ страхом пред Америком

Према његовим ријечима, овај народ треба једног дана изаћи на референдум и донијети одлуку о својој самосталности.

„Овај народ се мора увјерити да он одлучује о томе, а неки странци и да није важно који Американац долази на мјесто амбасадора, него је важно шта је народна воља и да ли има довољно карактерних лидера који могу да изнесу политички процес који није ни мало једноставан. Тај политички процес тражи да се то све осмисли на прави начин, тражи да се то спроведе на миран начин, али исто тако не оклијевајући да покажемо наше намјере“, нагласио је Додик.

Додик је рекао нема право да изневјери народ који је гласао за њега тиме што би показао страх пред Америком или било којом силом.

Он је истакао да нови амерички амбасадор нема ништа са евроатлантским интеграцијама БиХ, за које се, наводно, залаже у Сенату САД.

Не значи да то може зато што смо ми мали, па ваљда би они велики требало да нас поштују, јер је у томе величина великих. Међутим, они игноришу мале“, поручио је Додик.

Рекао је да је амерички начин помагања познат, те поручио да треба да престану да управљају БиХ, јер је све што је учињено, учињено погрешно и да народ има право да одлучује.

„Како објаснити икоме ко има имало логике да су два од три конститутивна народа потпуно незадовољна стањем у БиХ? Дошло се у позицију да се каже да су крива та два народа, а не трећи“, рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ истиче да су сада кренули и на породицу и да види да се стављају мете.

„Треба да размишљам кад моје унуче иде у вртић ко ће се ту од будала наћи да му нешто учини. Не призивам ништа, али то може да буде реалан страх који се појављује код човјека“, појаснио је Додик.

У БиХ ће бити среће и развоја кад свако у њој буде своја мала држава

Он је поновио да је БиХ неодржива и да је свима у Европи то јасно.

„Простор БиХ ће једнога дана бити миран и стабилан и имаће значајан економски потенцијал и развој када се ми разиђемо и када свако буде своја мала држава у којој ће се извршити потпуна демилитаризација“, рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ појаснио је да су му неодрживост БиХ потврдила и три премијера и два предсједника земаља чланица ЕУ. „Рекли су да је свима у Европи јасно да од БиХ нема ништа и свима је јасно како ће то на крају завршити. Само је питање до када“, рекао је Додик.

Он је додао да је потпуно увјерен да ће простор БиХ бити миран, стабилан, имаће значајан економски потенцијал и развој „када се ми разиђемо и када свако буде своја мала државица у којој ће се извршити потпуна демилитаризација овог простора“.

„Међународне гаранције може затражити за ту демилитаризацију и мир од неких других“, навео је Додик и додао да би велики требало поштују мале и њихове проблеме.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар