Федерација/БиХ

Додик: Да сам руски човјек – залагао бих се за војни савез са Русијом, а ја сам за војну неутралност

ИНТЕРВЈУ ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋЕГ ПРЕДСЈЕДНИШТВА Б иХ AL JAZEERA BALKANS
  • „Вјерујем да је важнији ЕУ пут и да би функционисање институција БиХ требало бити у већем интересу од НАТО код оних који се залажу за БиХ“
  • „Не видим ништа лоше у томе да имамо односе и са Турском, то је моћна земља, овдје се не може све свести на то чији је ко човјек“
  • „РС није против тога да буде у БиХ, она је против мијешања странаца који руше Дејтонски споразум. Против уставне БиХ нисмо, ми се залажемо за то“
  • Волим Београд, то је несумњиво, и искористим сваку прилику да одем, али ја тамо не идем да икога омаловажавам. Вучић води стабилну регионалну политику, требамо се окренути пруженој руци која постоји у Београду“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик рекао је како вјерује да европски пут окупља све политичке опције у Босни и Херцеговини, док су различити погледи о ономе шта се десило кроз историју, о НАТО те централизацији Босне и Херцеговине.

Додик је то рекао у програму Al Jazeera Balkans. Такође је казао да се избор предсједавајућег Савјета министара БиХ условљава путем ка НАТО, што, према његовом мишљењу, није толико битно као чланство у Европској унији.

„Ја вјерујем да је важнији ЕУ пут и да би функционисање институција БиХ требао бити у већем интересу од НАТО код оних који се залажу за БиХ“, рекао је Додик

„Оно што је чињеница јесте да је СНСД Савез независних социјалдемократа формирао власт у Републици Српској заједно са својим партнерима, то смо урадили брзо и ефикасно. Ми смо имали вјеру у то да можемо Савјет министара БиХ формирати до Нове године“, рекао је.

„Требамо остати војно неутрални“

Такође је казао да су неке земље, као што је Шведска, одбиле да буду у НАТО-у те не види разлог да се толико то потенцира у БиХ.

Предсједавајући Предсједништва рекао је у Београду, на састанку с руским предсједником Владимиром Путином прошле седмице, да Бошњаци условљавају формирање власти НАТО-ом и да он неће на то пристати.

С друге стране, амерички државни секретар Мајк Помпео недавно је упутио писмо члановима Предсједништва Босне и Херцеговине о усвајању Националног годишњег плана за пријем у НАТО.

Помпео у том писму наводи и да Србија има виши ниво односа с НАТО него Босна и Херцеговина.

„Сви читамо како се Доналд Трумп залаже да напусти НАТО, а овдје код нас се ту ради питање живота и смрти, тако да боље да сачекамо с тим“, рекао је Додик.

„Ја да сам руски човјек, ја бих се залагао за војни савез са Русијом, али ја мислим да требамо остати војно неутрални“, каже Додик.

„Не видим ништа лоше у томе да имамо односе и са Турском, то је моћна земља, овдје се не може све свести на то чији је ко човјек“, додао је Додик.

„У Брисел носимо мало шта“

Почетком идуће седмице три члана Предсједништва Босне и Херцеговине иду у Брисел.

Додик је рекао да у Брисел „носимо мало шта, нажалост, нисмо завршили упитник Европске комисије, и то је лоше, нисмо формирали власт, нисмо провели реформску агенду, имамо застој са Међународним монетарним фондом, није формирана ни власт у Федерацији Босне и Херцеговине, у неким кантонима то није учињено…“

„Зато нам треба ефикасан Савјет министара, да буде мјесто провођења механизма координације, разговараћемо и о регионалној сарадњи у Бриселу, моја политика је већи степен регионалне сарадње, као и друга два члана Предсједништва. Позвали смо све предсједнике из региона у посјету БиХ и, што се тиче европског пута, усвојили смо изјаву, чиме смо назначили да нови сазив Предсједништва жели да ради на европским интеграцијама.“

На питање да ли је свјестан посљедица изјаве „да је Дрина чаша воде, ја бих је попио“, како је рекао у једном интервјуу, те да многи сматрају да свака промјена граница води регију у сукоб, Додик је казао да у „БиХ ниједна страна нема потенцијала за сукоб“.

„РС није против тога да буде у БиХ, она је против мијешања странаца који руше Дејтонски споразум. Против уставне БиХ нисмо, ми се залажемо за то“, истакао је.

„Хрвати се осјећају понижени и изиграни“

О томе да је предсједник Србије Александар Вучић почетком мјесеца у Београду организовао скуп политичких представника Срба из регије Додик је рекао да не види у чему је проблем.

„И хрватски државници разговарају са представницима хрватског народа у БиХ, и ваши људи често путују у Турску и тамо се налазе са њиховим државницима. Ја волим Београд, то је несумњиво, и искористим сваку прилику да одем, али ја тамо не идем да икога омаловажавам. Вучић води стабилну регионалну политику, требамо се окренути пруженој руци која постоји у Београду“, сматра Додик.

Додик је такође рекао да је ситуација у БиХ са оним што су урадиле Македонија и Грчка окончањем спора о имену „неупоредива“.

Осврнуо се и на Изборни закон Босне и Херцеговине и рекао да ће СНСД подржати оно што предложи Хрватска демократска заједница БиХ, јер се „Хрвати осјећају изиграни и понижени“.

„Немогуће је да представници једног народа бирају представнике другог народа“, изричит је био Додик.

„Жао ми је породице Драгичевић“

Говорећи о протестима групе „Правда за Давида“ у Бањалуци, Додик је казао да није било претјеране употребе силе током протеста поводом убиства младића Давида Драгичевића.

„Била је претјерсна употреба силе када нас је НАТО бомбардовао, и према полицајцу, и то су једине слике насиља. Питам се шта би било у Америци да је неко пресјекао траку гдје пише ‘Полиција, не улази’. Ми ћемо ојачати позицију полиције, мислим да је крајње вријеме да полицији дамо овлаштење да дјелује када се нарушава јавни ред и мир. Сви ти скупови мјесецима нису били пријављени.“

„Ја сам за то да се што прије разријеши тај случај и да је политизација била непотребна и да та политичка злоупотреба мирних протеста грађана није допринијела проналаску истине. Ту је тужилаштво надлежно и апелујем да тужилаштво те ствари стави на дневни ред. Жао ми је што се све то десило, жао ми је и породице Драгичевић, али у сваком случају контекст је такав да је тај догађај снажно исполитизиран и да није било стрпљења да се сачека рад Тужилаштва у Бањалуци. Колико знам, разговара се да се тај предмет пренесе на Тужилаштво БиХ, ја не вјерујем, наравно Тужилаштву БиХ, али вјерујем да на бази онога што је досад прикупљено тај случај може да се заврши“, закључио је Додик.

(balkans.aljazeera.net)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар