Федерација/БиХ

Додик и Човић деструишу БиХ, генерал Clark анимира ЕУ и САД да спријече руски продор

VIJESTI.BA И АНАЛИТИЧАР КОЗАР САГЛАСНИ СА ПОГЛЕДОМ НА БАЛКАН ВЕСЛИЈА КЛАРКА
  • Ђуро КОЗАР: „Што се тиче БиХ, дестабилизујући синдром је у неким политичким лидерима који покушавају да деструишу ову државу. Прије свега, мислим на Милорада Додика, а потом и на Драгана Човића који се с једне стране залаже за пријем БиХ у ЕУ и НАТО, а с друге стране незванично и неформално коалира са Додиком желећи да створи трећи ентитет кроз Изборни закон БиХ, те да подрије дејтонску БиХ“
  • За Козара је Кларк „уважени и високостручни генерал“, а Балкану и БиХ не пријети никаква опасност ни од САД ни од НАТО. Само од Русије. Зато Козар указује: „Генерал Clark покушава да анимира америчку јавност, али и званичнике са Западног Балкана, па самим тим и БиХ, да се што више приближе НАТО-у, како би се спријечио продор руских интереса на ово подручје“

WESLEY Clark, пензионисани амерички генерал који је командовао НАТО снагама деведесетих година, недавно је упозорио да питање бруталног конфликта на Балкану није ријешено. У ауторском тексту за лист Тхе Washington Post написао је, између осталог, како стални политички сукоби етно-религијског карактера између нација на овом простору континуирано пријете да метастазирају у националне и регионалне кризе чинећи регију примарном метом уплитања страних сила.

Посебно је издвојио утицаје Русије, Кине и Турске на Западни Балкан, уз констатацију да „док су САД и Европа спавале, друге силе су се активирале“.

Ауторски текст овог америчког генерала коментарисао је за Vijesti.ba војни аналитичар Ђуро Козар, који сматра да Clark-ова упозорења треба најозбиљније узети у обзир.

„Уважени и високостручни генерал Clark био је на овим просторима и добро му је позната ситуација, како у рату, будући да је био командант мировних снага, тако и послије рата, јер колико ми је познато – он у једном институту изучава стање на Балкану“, напомиње Козар.

Како истиче, очигледни су све већи утицаји великих сила на БиХ, а посебно на војно-безбједносни систем.

„Овдје су присутне разне војно-обавјештајне службе. Премда многи кажу да се све зна, то није тачно, јер да се све зна, на Балкану не би биле присутне шпијунске организације“, наводи овај војни аналитичар.

Оружани сукоб у БиХ је окончан, али се рат наставља другим средствима, односно на сцени је специјални рат. Козар појашњава да тај појам потиче из социјализма, али да је и данас врло актуелан. Ријеч је о томе да се на разне начине покушава дестабилизовати ситуација у земљама јужне Европе.

Ђуро Козар

„Што се тиче БиХ, дестабилизујући синдром је у неким политичким лидерима који покушавају да деструишу ову државу. Прије свега, мислим на Милорада Додика, а потом и на Драгана Човића који се с једне стране залаже за пријем БиХ у ЕУ и НАТО, а с друге стране незванично и неформално коалира са Додиком желећи да створи трећи ентитет кроз Изборни закон БиХ, те да подрије дејтонску БиХ“, наводи Козар у разговору за Vijesti.ba.

Укупна сигурносна ситуација у БиХ на коју упозорава генерал Clark није најповољнија, премда бројни званичници кажу да то није случај. Узрок томе Козар види у чињеници да бх. сигурносне агенције нису уједињене и централизоване.

„Свака од тих агенција има свој програм и рад, не размјењују информације, не иду у заједничке активности“, наводи, између осталог.

Када је ријеч о вањским факторима који утичу на стабилност БиХ, Козар превасходно издваја повратнике са сиријског ратишта, јер се бивши припадници тзв Исламске државе враћају, што легално, што илегално, у нашу државу.

„Друга опасност свакако је вал имиграната, јер се међу њима налазе и разни криминалистички типови, који су побјегли из својих држава јер су били у затвору или су осуђени, па бјеже од правде. Осим тога, имамо проблем са обавјештајним службама које се инфилтрирају у БиХ. Ту мислим на обавјештајне службе са Истока и Запада, али и из исламских земаља. Представљају се као пријатељи, а заправо раде за свој грош“, упозорава Козар, те указује и на утицај Русије, посебно у РС и Србији.

Осврнуо се и на тезу да ауторски текст генерала Clark-а представља и својеврсни апел САД-у и ЕУ да у фокус пажње поново врате Западни Балкан.

„Јасно је да је Clark амерички играч и сигурно је његова жеља да земље које нису у НАТО-у што прије уђу у овај војни савез. Увелико се прича о томе да је Македонија скоро корак до НАТО-а, чиме би се избјегле тензије у овој бившој југословенској републици. Дакле, генерал Clark покушава да анимира америчку јавност, али и званичнике са Западног Балкана, па самим тим и БиХ, да се што више приближе НАТО-у, како би се спријечио продор руских интереса на ово подручје“, појашњава овај војни аналитичар.

Он сматра да ће се геостратешки интереси великих сила у наредном периоду заоштравати и међусобно сукобљавати.

„Том сукобљавању погодује неуређеност БиХ у сигурносном смислу“, упозорава Козар.

https://vijesti.ba/clanak/401752/dodik-i-covic-destruisu-bih-general-clark-animira-eu-i-sad-da-sprijece-ruski-prodor

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар