Федерација/БиХ

Додик: И разговор са Путином ме увјерио да Русија не напушта пријатеље

„МНОГИ СА ЗАПАДА БИ ДА СРУШЕ ДЕЈТОН И ЛЕГАЛИЗУЈУ КРШЕЊЕ УСТАВА БиХ“
  • „Наш приједлог Русији је да подржи наставак мисије Алтеа. Нагласио сам да долазак њемачких војника нећемо подржати и да то видимо као покушај да се силом намећу политичка рјешења“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да Русија не напушта своје пријатеље и да се у то поново увјерио након разговора с предсједником Руске Федерације Владимиром Путином у Санкт Петербургу.

– Сви наши пројекти који су раније договорени се настављају, а цијене гаса остају исте до краја године, од чега ће највише користи имати људи у Српској и у ФБиХ – написао је Додик на Твитеру.

Он је навео да је Путин још једном изразио пуну подршку Дејтонском споразуму и показао свој принципијелан став, „за разлику од многих са Запада који би на лажима хтјели да легализују кршење Устава и који би радо срушили Дејтонски споразум“.

– Поновио сам да Српска неће и не може одустати од својих права, да се залажемо за поштовање Устава и изворни Дејтонски споразум. Чувамо позицију Српске и тражимо оно што нам припада по Уставу – пренио је Додик.

Он је додао да је поновио да БиХ може опстати само као земља два ентитета и три конститутивна народа.

– Веома сам захвалан предсједнику Путину што разумије сложене односе у БиХ и радује ме да Русија зна да у Републици Српској има искреног пријатеља и да никада нећемо дозволити да се уведу санкције – истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је навео да Русија остаје битан фактор одлучивања у Савјету безбједности УН.

– Наш приједлог њима је да подрже наставак мисије Алтеа. Нагласио сам да долазак њемачких војника нећемо подржати и да то видимо као покушај да се силом намећу политичка рјешења – указао је Додик.

Он је додао да је поново обавијестио Путина да онај који се представља као високи представник нема мандат.

– Већ у септембру имамо нови састанак да бисмо видјели како теку договорени пројекти. Изградња гасовода и двије гасне електране су приоритет и нећемо дозволити никакве блокаде – нагласио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар