Федерација/БиХ

Додик Изетбеговићу: Ниво БиХ апсолутно није надређен Републици Српској и Федерацији БиХ

„ШАРОВИЋ И БОРЕНОВИЋ ВРШЕ ПРОДУЖЕНУ ИЗДАЈУ СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА“
  • Према Уставу БиХ, главну ријеч воде ентитети и само оно што они договоре може бити политика на заједничком нивоу
  • Маргиналне и пропадајуће партије попут СДС-а и ПДП-а немају никакву одговорност према народу. У њиховом дјеловању у посљедњих пет година на заједничком нивоу власти с њихове стране је видљива спирала издаје националних интереса Српске, омаловажавања Срба и сматрања да је то малоуман народ који не види о чему се ради
  • Коментаришући изјаву лидера ПДП-а Бранислава Бореновића да је та странка за редуковани Акциони национални план, Додик је рекао да је Бореновић капитулирао: „Тај план значи активацију пута ка НАТО. Када крене први корак више не питају хоћемо ли унутра или нећемо, већ је НАТО тај који ће рећи данас сте примљени. Тај први корак не смијемо урадити, јер је то капитулација и врста издаје
  • Треба да се омогући да Хрвати имају свој ентитет или државу која ће се звати Херцег Босна. Српска треба да има статус да слободно одлучује куда ће се кретати, а Бошњаци би могли да се организују у преосталом дијелу који контролишу. То могу да назову Босном и покушају да се концентришу око помоћи муслиманских земаља јер би данас можда били далеко успјешнији
  • Шаровић не смије да мрдне у Сарајеву мимо СНСД-а и мене јер ће бити посљедица, па нека изволи: „Младен Иванић причао је 2014. године да ће блокирати ако у Савјет министара иде СНСД, а не његова групација. Замислите да онакав Иванић нешто блокира. Шта мислите да овакав Додик може да уради? Нека покушају, ја им кажем да ћемо блокирати све и они неће добити ништа. Добићемо ситуацију у којој БиХ неће функционисати

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да у БиХ, према Уставу, главну ријеч воде ентитети и да само оно што они договоре може бити политика на заједничком нивоу.

Додик сматра да лидера СДА Бакира Изетбеговића треба подсјетити на уставни члан у коме се наводи да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа.

„Онда би Изетбеговић све учинио да се постигне барем базични договор између ентитета и народа, а не да покушава да реализује декларацију СДА и фаворизује ниво БиХ који не постоји и апсолутно није надређен Републици Српској и Федерацији БиХ (ФБиХ)“, рекао је Додик за РТРС, коментаришући Изетбеговићеву изјаву да ће статус кво у погледу формирања власти БиХ трајати „док СНСД не схвати да ентитет не може командовати држави“.

Додик је нагласио да Изетбеговић неће ту врсту усаглашавања политика и заједништво, те да тражи себи полтроне, а не партнере.

„Налази их у Српској и ти људи са различитих позиција покушавају да шаљу ружне поруке о Републици, попут оних о наводним паравојним формацијама и Црнаткових да СНСД води у рат“, навео је Додик.

Он је рекао да лидери СДС-а Мирко Шаровић и ПДП-а Бранислав Бореновић сада покушавају да кажу да имају већину у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ од 22 гласа и да могу нешто да створе.

„А, ето тамо је СНСД неспособан и не може то урадити, иако је странка коју водим добила већину на прошлим изборима, освојила власт у Српској и има двотрећинску подршку Влади“, рекао је Додик.

„Пропале странке попут СДС-а и ПДП-а немају одговорност према народу“

Он је додао да су, након избора, на вријеме конституисане институције, те да власт реализује бројне пројекте у великом броју општина и градова Српске.

„С друге стране, маргиналне и пропадајуће партије попут СДС-а и ПДП-а немају никакву одговорност према народу. Позваће се на то да као нешто покушавају да ураде, али то је лажно када је ријеч о њиховом дјеловању у посљедњих пет година на заједничком нивоу власти, гдје је с њихове стране видљива спирала издаје националних интереса Српске, омаловажавања Срба и сматрања да је то малоуман народ који не види о чему се ради“, објаснио је Додик.

Он је рекао да и ранија политика Младена Иванића и ПДП-а о прихватању преноса важних надлежности Републике Српске на ниво БиХ говори да је ријеч о људима који имају потребу да се некоме допадну.

„Онда не чуди чињеница да исти приступ има његов насљедник или потрчко Бореновић“, рекао је Додик.

Коментаришући изјаву лидера ПДП-а Бранислава Бореновића да је ова странка за редуковани Акциони национални план, Додик је рекао да је Бореновић капитулирао, те поновио да је став Српске војна неутралност.

„Тај план значи активација пута ка НАТО. Када крене први корак више не питају хоћемо ли унутра или нећемо, већ је НАТО тај који ће рећи данас сте примљени. Тај први корак не смијемо урадити, јер је то капитулација и врста издаје“, закључио је Додик.

Немојте нас чекати, нећете добити то што хоћете

Он је поручио да ће се Српска уважавати и да ту не може прича о уласку у НАТО.

„Немојте нас чекати, нећете добити то што хоћете. Можете бити у статусу ‘кво’ колико хоћете, он одговара као доказ неспособости БиХ да живи“, рекао је Додик.

Он је додао да се у овом тренутку ради о важним егзистенцијалним и политичким питањима Срба у БиХ који треба да схвате да лидер СДС-а Мирко Шаровић и Бореновић врше додатну, продужену издају српских националних интереса у смислу подршке идејама Изетбеговића и СДА о поменутом статусу кво.

Додик је рекао да је у ФБиХ главна тема Изборни закон и реформа на том плану која мора да се деси јер је хрватски народ мајоризован и прегласан.

„То је нешто што спремају и нама у некој варијанти. И када бисмо пустили Бореновића и Шаровића да иду својим путем издаје, као што нисмо, сигурно бисмо дошли у позицију да и ми будемо мајоризовани као што су Хрвати. Дакле, треба омогућити да у ФБиХ Хрвати бирају свог члана Предсједништва, а не да то раде Бошњаци“, појаснио је Додик.

Данас је БиХ сама себи доказ да није требало да постоји

Он је констатовао да БиХ није ни требало да постоји као држава, јер је измишљена у тада побједничком либералном дијелу америчке администрације, иако је било оних у САД који су и прије Дејтонског споразума заговарали да се та земља на реалним основама подијели.

Додик је навео да су либерални идеалисти САД тада рекли: „морамо да покажемо да људи у БиХ могу заједно“, упрегнувши у том погледу сву војну, политичку и финансијску силу, иако нико у то вријеме није вјеровао у могућност да БиХ може да преживи.

„И послије свега тога, нису ништа урадили. Данас је БиХ сама себи доказ да није требала постојати јер би развој засебних заједница и држава – Српске, Херцег Босне и неке Босне коју би имали муслимани – сигурно био успјешнији и напреднији него што имамо. Овдје се све кочи и причу о статусу кво могу заговарати само они који имају идеално стање у друштву. Зар је ово идеално и да ли је могуће да тај статус неко тражи?“, упитао је Додик.

Он је рекао да Република Српска није за такав статус, нити за „прогрес“ који заговара Изетбеговић.

„Ми смо за то да се увиди да БиХ не може да функционише, што је једино реално. Треба да се омогући да Хрвати имају свој ентитет или државу која ће се звати Херцег Босна. Српска треба да има статус да слободно одлучује куда ће се кретати, а Бошњаци би могли да се организују у преосталом дијелу који контролишу. То могу да назову Босном и покушају да се концентришу око помоћи муслиманских земаља јер би данас можда били далеко успјешнији“, навео је Додик.

БиХ је накриво рођена и није интерес народа

Он сматра да се стагнација и пропадање БиХ ничим не могу спријечити.

„Она је накриво рођена, није интерес народа, већ експеримент и покушај да се од ње направи нешто одрживо. То није успјело. Изетбеговићева визија је БиХ у којој не постоји Српска, већ ће то Алах уређивати, а не реални политички договор. Они не подносе избор Милорада Додика, да Српска има власт и да постоји, што су и навели у декларацији СДА“, каже Додик.

Додик је напоменуо да је под санкцијама САД јер је говорио да је БиХ подијељена и у кризи, те да би је требало подијелити ако се не може развијати у оквирима Дејтона.

„То и данас мислим. А ником ништа кад они (политичко Сарајево) напишу нешто против Дејтона и Устава, попут – нема ентитета, Дејтона, договора, морају постојати Босанци и босански језик“, рекао је Додик.

Он је додао да су му поједини високопозиционирани људи САД говорили да мора да схвати да су Бошњаци већински у БиХ и да морају доминирати „државним пословима“, а да ће Срби и остали бити заштићени кроз права мањина.

„Ја сам им рекао ‘довиђења и пријатно’ и да немам шта с њима да разговарам. И зато сам лош момак“, рекао је Додик.

Он је додао да је зато и искреирана превара путем лажног пописа у коме је до 200.000 људи измишљено и евидентирано да би се показало да су Бошњаци већина у БиХ.

„И то прихватају европске институције и нама причају о поштењу, владавини права и много чему другом. Сви знају да је то превара“, навео је Додик.

„Шаровић се брине за БиХ а не за Српску“

Мирко Шаровић

Додик тврди да се предсједник СДС-а Мирко Шаровић брине за БиХ, а не за Републику Српску јер жели да се задржи на функцији (министра спољне трговине и економских односа), гђе је, како каже, извршио низ издаја.

Поводом најаве Шаровића де ће од предсједавајућег Представничком дома парламента БиХ Дениса Звиздића затражити заказивање сједнице овог дома, Додик је рекао „нека они то организују“.

Шаровића не занима Народна скупштина РС, већ сећија у Сарајеву

„Ми нећемо сметати па да видимо шта ће урадити. Да видимо шта је циљ, шта да функционише, БиХ?“, упитао је Додик.

Према његовим ријечима, јавност не смије да заборави да је Шаровић, када је дошао у Народну скупштину Републике Српске, рекао „не занима ме шта ви мислите“.

„Њега не занима Народна скупштина, већ сећија у Сарајеву и договор о томе. Неко га је охрабрио и тапшао по рамену. Замислите сада њега који гура ту причу и лидера СДА Бакира Изетбеговића који се са њим договара и који каже ‘ово је статус кво’. Мене занима став Народне скупштине и оно што каже парламент Српске ћу поштовати“, рекао је Додик за „РТРС“.

Додик је навео да Шаровић „не смије да мрдне у Сарајеву мимо СНСД-а“ и њега (Милорада Додика) и да ће „бити посљедица, па нека изволи“.

„Младен Иванић причао је 2014. године да ће он блокирати ако у Савјет министара иде СНСД, а не његова групација. Замислите да онакав Иванић нешто блокира. Шта мислите да овакав Додик може да уради? Нека покушају, ја им кажем да ћемо блокирати све и они неће добити ништа. Добићемо ситуацију у којој БиХ неће функционисати“, поручио је Додик.

Он је рекао да је позивао на договор, да је СДС-у и ПДП-у нудио заједничку сарадњу и заједнички наступ на нивоу БиХ.

„Нудио сам то и прије неколико година и чак ишао са СДС-ом само да би показао јединство Српске у Сарајеву, да Изетбеговић не би говорио да ‘њему не може ентитет нешто рећи’. Ја хоћу да каже јер је ово наш ентитет, ово је наша држава, није његово. Шта он има овђе, нема шта да тражи, он је ту маргиналан и политички и на сваки други начин. Ово је Републике Српска“, рекао је Додик.

Овако како се сада понашају – изгубиће све

Он каже да се јавност сјећа да је тадашњем лидеру СДС-а Вукоти Говедарици и предсједнику ПДП-а Браниславу Бореновићу нудио заједничко учешће у власти БиХ и да им стоји на располагању по министарско мјесто, али да су они то одбили јер су, како каже, морали да изврше неке претходно преузете обавезе.

„Та спирала њихове издаје довела је до тога да су изгубили 50.000 гласова само у једном изборном периоду од четири године зато што су се тако понашали. Не жалим их, овако како се сада понашају изгубиће додатно“, навео је Додик, који је предсједник СНСД-а.

Османовић не мисли ништа добро Српској

Адил Османовић

Додик је рекао да је Шаровић морао да преузме СДС да би га девастирао и демонтирао до краја јер је то, како је додао, у интересу неких који тамо са њим сједе.

„Оно што одржава СНСД и мене јесте јасна политика и ја им кажем, ‘изволите, ми нећемо ништа блокирати’. Ево позивам све људе из СНСД-а да не блокирају њихова 22 гласа у парламенту БиХ. Да видимо која су то фамозна 22 гласа – два из СДС-а, два ПДП-а и да би било валидно гласање из Српске, морају да узму Адила Османовића као пети глас. Ево изволите, узмите. То је још један егзактан доказ издаје, поновљене издаје коју они врше“, навео је Додик.

Он је нагласио да Османовић ништа добро не мисли Српској, али да је истомишљеник са Шаровићем, који себе покушава да представи као патриоту.

„Ми кажемо да нећемо да уђемо у власт, нећемо да издамо српски национални и државни интерес. И онда кажу да се договарам са Изетбеговићем. Шта се то договарам, не би он рекао то што је рекао, као чека он СНСД да нешто схвати. Прије ће он нестати него што ће СНСД схватити онако како он хоће“, рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да њему покушавају да наметну обавезу да је одговоран и за други дио БиХ, што, каже, није.

„Одговоран сам само тамо гдје сам биран, али као човјек нисам спреман да учиним било шта лоше за Федерацију, да им спријечим пројекте, да кажем да ово нећу… Они ме не занимају. Што памтим бошњачких имена то су из неког претходног периода, ове нове немам ни потребу да памтим. Имам одговорност за Српску гђе сам биран, као што је Трамп биран у Америци и има за њу одговорност“, нагласио је Додик.

Додик је рекао да на нивоу БиХ заступа интересе Републике Српске и да није спреман да од тога прави фарсу, као што је то чинио Иванић, па оде у академију СДА и онда оптужује њега како сарађује.

Коментаришући оптужбе да СНСД и он коче 42 пројекта које чекају на реализацију, који су вриједни двије милијарде, од чега 700 милиона за Српску, Додик је упитао због чега то власт на нивоу БиХ није учинила јер су за то имали четири године.

„Српска функционише и наћи ће начина да обезбиједи средства. Прво нас нападају када овдје узимамо кредите, а сада би да те кредите пуштају. Наравно да то треба Српској, као и Федерацији, али је од тог новца важније очување права на политичко представљање и легитиман избор. У овом случају је обоје угрожено“, нагласио је он.

Према његовим ријечима, када би размишљали политички, Шаровићу и Бореновићу би одговарало да средства не дођу у Српску, па да могу да кажу да се Српска не развија.

„Није то та прича, већ нека друга, то је подвала. Они мисле да ће придобити јавност у Српској причом да они ‘пуштају пројекте’. Због чега су нас онда нападали када смо правили договоре о кредитима. Зашто не искористе могућност и не траже да се објасни због чега се не реализују пројекти. Примарно је нешто сасвим друго“, рекао је он.

Додик је навео да се они лажно представљају као представници народа који о њему брину.

„То није ни њихова одговорност. Они су овдје изгубили изборе и у опозицији су и треба да дјелују на тај начин. За разлику од њих, за мене је важније да се право на политичко представљање и легитимни избор Републике Српске очува јер је то трајно право. Пројеката ће бити, и ових и неких других, и углавном неће бити изгубљени. То у сваком случају превазилази интерес и оно што би Шаровића и Бореновића требало да брине“, закључио је Додик.

„Проблеме ДНС-а и СНСД-а не дизати на републички ниво“

Додик је позвао ДНС да редукује политике тако да и даље са СНСД-ом држи власт на нивоу Републике Српске, заједнички наступа на нивоу БиХ, а да се локалним организацијама ове двије партије препусти да договарају своју сарадњу.

„Негдје ће сарадње бити, негдје неће, али то не би требало, као ни прије, да буде разлог да се проблем диже на ниво Републике Српске“, рекао је Додик.

Он је истакао да се проблем појавио у неким локалним односима СНСД-а и ДНС-а, прије свега у Приједору.

„Са ДНС-ом смо и раније имали турбулентних тренутака, али лидер ДНС-а Марко Павић и ја смо увијек говорили да оно што имамо на нивоу Српске не може бити оптерећено локалним проблемима. Постигли смо са њима споразум о заједничком раду, направили коалицију и дефинисали шта коме припада од постављења. Дио је урађен, други дио нико не спори и биће постављени“, појаснио је Додик.

Он је рекао да ДНС има одређене људе који праве атмосферу неких нових могућности, због чега су и доживјели раскол и вјероватно ће га доживјети још једном уколико се удаље од позиције власти.

„Ја им то не желим, али морам поручити да ће им се то догодити, без обзира како они то схватили. Нисам против тога да ДНС и СНСД и у Приједору и у свим општинама сарађују, ако то наше локалне организације хоће, али нисам спреман да жртвујем нашу организацију и њен рад зато што не може да се постигне договор“, појаснио је Додик.

Он је навео да је у два наврата био у Приједору и покушао да се дође до договора, при чему су направили план који се није реализовао и ту је негђе крив ДНС, а негдје СНСД.

„Атмосфера међу њима је таква да очигледно нема могућности за договор“, оцијенио је Додик.

Он је подсјетио да је и СНСД у одређеним ситуацијама на локалном нивоу трпио.

„СНСД је трпио када је осам претходних година ДНС имао коалициону сарадњу са влашћу у Добоју коју је држао СДС. Има података који говоре – да је ДНС прије осам година подржао нашег кандидата у Бијељини ми бисмо побиједили, али није то урадио. Ми смо и даље наставили сарадњу са њима на глобалном нивоу“, подсјетио је Додик.

Неће излазити ДНС већ ће бити одстрањен из власти

Додик сматра да многи желе да коалиција СНСД-а и ДНС-а буде пољуљана.

„Има људи и у СНСД-у и у ДНС-у да то желе, а поготово ови са стране. Лидер СДС-а Мирко Шаровић већ шаље неке поруке“, рекао је Додик.

Коментаришући наводе да су неслагања са ДНС-ом тражили појединци из Сарајева преко Шаровића како би изашли из коалиције и направили нову са петим српским гласом у Представничком дому из ДНС-а, односно гласом Ненада Нешића, Додик је рекао да СДС без обзира што немају изборни резултат иза себе, покушавају да буду нешто.

„Њима треба тај пети глас. Покушали су и са неким другим, али нису прошли до сада. Одлука да ли ће Нешић или неко други прихватити да иде са Шаровићем, њихова је ствар, али пошто је то дио разговора на нивоу Републике Српске и заједничког наступа на нивоу БиХ, уколико се то догоди, неће излазити ДНС, него ће бити одстрањен из власти“, поручио је Додик.

Он је додао да то није пријетња, већ принцип: „Или смо заједно или нисмо“.

„Вјерујем да је Нешић изложен озбиљним притисцима, али мислим да је ријеч о човјеку који може рационално процијенити, па нека одлучи сам. Сврстати се на ту страну значи да си против Републике Српске. То значи да су затворили врата СНСД-у, јер ми нећемо из одговорности према Републици Српској остати имуни према том питању“, додао је Додик и додао да сви имају право на свој избор.

(Срна)

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар