Федерација/БиХ

Додик: Јасеновачко страдање уткано је у темеље српског идентитета

„И НАША И БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ ЖРТВАМА ЈАСЕНОВЦА ДУГУЈУ – НЕЗАБОРАВ“
  • Нагласио да је концентрациони логор Јасеновац био државни пројекат Независне Државе Хрватске /НДХ/ и подсјетио: „На данашњи дан 1945. године голоруки, измучени, али надасве храбри логораши извршили су херојски чин пробоја усташког логора Јасеновац. Пробој је преживјело само око 80 логораша од њих 1.100
  • „Једини гријех јасеновачких логораша био то што су Срби, Јевреји и Роми због чега су били изложени монструозним мучењима, којих чак ни дјеца нису била поштеђена. Историја је забиљежила да се на том мјесто десио геноцид над недужним народом и одајући пошту нашим страдалницима желим да поручим да се овакав злочин више не смије никада и никоме поновити

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да данашње, као и будуће генерације свим жртвама Јасеновца дугују сјећање и незаборав, јер је то света дужност и одговорност према прошлости, садашњости и будућности.

Поводом 77 година од пробоја логораша из усташког концентрационог логора Јасеновац, Додик је нагласио да је јасеновачко страдање уткано у темеље српског идентитета и страдалничке српске историје и да свака жртва мора да има своје мјесто у сјећању.

„На данашњи дан 1945. године голоруки, измучени, али надасве храбри логораши извршили су херојски чин пробоја усташког логора Јасеновац. Пробој је преживјело само око 80 логораша од њих 1.100“, рекао је Додик, истичући да је концентрациони логор Јасеновац био државни пројекат Независне Државе Хрватске /НДХ/.

Он је нагласио да је једини гријех јасеновачких логораша био то што су Срби, Јевреји и Роми због чега су били изложени монструозним мучењима, у којима чак ни дјеца нису била поштеђена.

„Јасеновац је мјесто нијеме тишине која највише говори, јер је то мјесто бола, јаука, мученичке крви и туге. Од свега највише боли дјечији јаук и дјечија суза. Историја је забиљежила да се на том мјесто десио геноцид над недужним народом и одајући пошту нашим страдалницима желим да поручим да се овакав злочин више не смије никада и никоме поновити“, поручио је Додик.

Он је рекао да невине жртве јасеновачког логора смрти никада не смију бити заборављене и морају имати своје мјесто у нашој култури сјећања, те да свијет мора да се окрене миру – разум да говори, а оружје вјечно заћути.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар