Федерација/БиХ

Додик је Бошњацима и трн у оку, зато би да му забране кандидатуру за члана Предсједништва БиХ

НАЈВИШЕ ИМ СМЕТА ШТО ТРАЖИ ИЗВОРНИ ДЕЈТОН, А ДА БИ ОН БИО `СИЛНИК ИЗ ЛАКТАША` - ТВРДЕ ЈЕ СВЕ ПО ДЕЈТОНУ
  • Јусуф МУЛИЋ наводи да предсједник РС БиХ сматра вјештачком творевином, у коју је Република Српска без своје воље угурана; да је најавама референдума о отцјепљењу, дестабилизира и ради јој о глави; да тврди да је у тој творевини све осим ваздуха српско, а несрпске становнике своје државине држи за грађане другог реда, нешто као што је било у бившој Родезији
  • Најновији је његов циркус – тврди Мулић – са наводним бошњачким језиком, јер он босански језик, којим и сам говори, не признаје
  • Ако се унапријед зна да ће Додик положај члана Предсједништва БиХ користити искључиво за дестабилизацију БиХ, наставити радити на њеном растурању и од Предсједништва покушати направити још већи цисркус, кад га позове да потврди прихватање кандидатуре, ЦИК му прије тога мора поставити питање –  да ли ће поштовати садржај Заклетве за чланове Предсједништва БиХ

Аутор: Проф. др. Јусуф Мулић

ГДЈЕ је граница до које ће се овоме силнику из Лакташа дозовилити да од државе прави властити циркус.

ШТА мисли о Босни и Херцеговини, Милорад Додик понавља као папагај: сматра је вјештачком творевином, у коју је Република Српска без своје воље угурана; најавама референдума о отцјепљењу, дестабилизира је и ради јој о глави; у тој творевини све осим ваздуха је српско, а несрпске становнике своје државине држи за грађане другог реда, нешто као што је било у бившој Родезији. Најновији је његов циркус са наводним бошњачким језиком, јер он босански језик, којим и сам говори, не признаје.

Поставља се само једно питање: гдје је граница до које ће се овоме силнику из Лакташа дозовилити да од државе прави властити циркус.

За њега су Конвенција о људским правима и Одлука Уставног суда БиХ о једнакоправности Срба, Хрвата и Бошњака на читавој територији БиХ, само текстови који га не обавезују на њихово поштивање.

Ако буде кандидован и изабран за члана Предсједништва БиХ и, што је скоро сигурно, мораће положити заклетву која гласи:

„Овим се заклињем да ћу савјесно обављати дату ми дужност, поштовати Устав Босне и Херцеговине, проводити Опћи оквирни споразум за мир и његове анексе у цијелости, штитити и унапређивати људска права и основне слободе, те бринути о интересима и равноправности свих народа и грађана“.

Ово је заклетва која је срочена у Дејтону за коју се Додик бори да таква остане довијека. У њој се уопште не спомиње обавеза чланова Предсједништва да ће се борити за одржање њене територијалне цјеловитости и интегритета.

Заклетва, у којој се спомиње поштивање Оквирног споразума за мир, закива постојеће неодрживо стање и она мора бити замијењена оном какве полажу предсједници наречених држава.

Провјеравањем сам утврдио да је та обавеза садржана у свечаним заклетвама предсједника свих држава насталих распадом пропале Југославије. Заклетва коју полаже новоизабрани предсједник Републике Србије с том обавезом и почиње:

„Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије…“

Све оно што стално говори и заговара, Додик је потврдио у интервјуу та ТВ Н1.

На питање новинарке да ли ће у наредном периоду бити кандидат за члана Председништва БиХ, Додик је изјавио да ће то саопштити 18. маја и наставио ламентирати:

Оваква Босна и Херцеговина каква је данас није дејтонска, већ никаква. Ово нигдје не иде, ово ће се суновратити. Моја улога је да избјегнем било какву врсту насиља овдје, али ово је пропало…

Навод да БиХ данас (23 године након потписивања Оквирног плана) није Дејтонска, није тачан, а управо се Додик бори да се таквом одржи довијека.

Уколико, пак, постане члан Предсједништва, Додик каже да ће се многе ствари промијенити, па наставља:

Нису коректне неке ствари. Шта члан Предсједништва из РС има полагати заклетву у БиХ, треба полагати заклетву у РС. Само у Републици Српској, па тамо је биран. Члан Предсједништва ако ја будем, биће сведен на оно што јесте. Не може ово што су они правили неког монструма…

Заклетву за члана монструма Додик не би полагао у БиХ, него у Бања Луци, јер по њему РС није у њеном саставу.

На опаску новинарке да ће га сада оптужити а сеционизам, Додик је одговорио: Не, ја само поштујем правила.

Казао је да ће на посао ићи из Источног Сарајева.

Број војника у Оружаним снагама БиХ смањити на 3.500.

На питање новинара како би изгледало евентуално Предсједништво у којем би Додик сједио са Жељком Комшићем и Шефиком Џаферовићем / Денисом Звиздићем, одговорио је: Никако.

Пошто би, зацијело, Драгана Човића, као представника хрватског народа, прихватио, требало би га замолити да он изабере члана из реда бошњачког народа.

Ако се унапријед зна да ће Додик положај члана Предсједништва БиХ користити искључиво за дестабилизацију Босне и Херцеговине, наставити радити на њеном растурању и од Предсједништва покушати направити још већи цисркус, кад га позове да потврди прихватање кандидатуре, ЦИК му прије тога мора поставити питање о томе да ли ће поштовати садржај Заклетве и у цијелости штитити и унапрјеђивати људска права и основне слободе, те бринути о интересима и равноправности свих народа и грађана или ће је прихватити и њеним полагањем починити кривоклетство, због чега му не смије дозволити кандидатуру.

Ово би требао бити посао и за високог представника, који се, након Додикових испада, само понекад стидљиво огласи. У једном интервјуу рекао сам да га због тога у Босни зову селамет ефендијом.

http://bosnjaci.net/prilog.php?pid=64294&MILORAD_DODIK_NE_MO%C5%BDE_BITI_BIRAN_ZA_%C4%8CLANA_PREDSJEDNI%C5%A0TVA_BIH

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар