Одабрано Федерација/БиХ

Додик: Не може ни амерички амбасадор да држи слово члану Предсједништва БиХ

АМЕРИКА ФАВОРИЗУЈЕ СДС И ПДП, ПА СЕ ПРАВИ ДА НЕ ПРИМЈЕЋУЈЕ ШТА ДАНИМА РАДЕ И ГОВОРЕ ЊИХОВИ ЛИДЕРИ
  • Мајкл Марфи на блогу амбасаде САД написао да је “Додик, умјесто да се фокусира на стварна питања која брину грађане – корупцију, слабу могућност запошљавања и инфлацију, одабрао да напада дејтонски поредак и подрива државне институције”
  • Српски члан Предсједништва БиХ оцјенио: Марфи својим иступима показује да је у ствари страна у сукобу у БиХ, а не представник државе гаранта Дејтонског мировног споразума, који је урушен понајвише захваљујући представницима САД који су посљедњих 30 година овдје долазили у различитим улогама“
  • Још му је поручио: „Ми поштујемо САД, њихову снагу и моћ, али да прије свега поштујемо себе и лични интегритет и интегритет Републике Српске, онакве каква је договорена у Дејтону. А амбасадор је својим текстом насрнуо и на једно и друго. Надам се да ће се брзо вратити у оквире доброг дипломатског понашања, схватити да он овдје није домаћин него гост. И то нашом вољом – поручио је српски члан Предсједништва БиХ“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је неприхватљиво да један амбасадор, био он и амерички, држи слово члану Предсједништва БиХ, па и осталим лидерима у БиХ, прелазећи границу не само доброг дипломатског понашања, већ и личне пристојности.

На молбу Срне да прокоментарише писање амбасадора САД у БиХ Мајкла Марфија на личном блогу да је “Додик, умјесто да се фокусира на стварна питања која брину грађане – корупцију, слабу могућност запошљавања и инфлацију, одабрао да напада дејтонски поредак и подрива државне институције”, српски члан Предсједништва БиХ је одговорио да је штета што „Марфи својим иступима показује да је он у ствари страна у сукобу у БиХ, а не представник државе гаранта Дејтонског мировног споразума, који је урушен понајвише захваљујући представницима САД који су посљедњих 30 година овдје долазили у различитим улогама“.

– Популизам који показује амерички амбасадор причом о борби против криминала и корупције је покушај да се прикрије да је управо међународна заједница креирала рјешења противно Дејтонском споразуму, која не да нису дала рјешење за корупцију и криминал, него су постали извор и корупције и криминала. Дакле, амбасадор Марфи се буни и бори против онога шта су његови претходници креирали кршећи међународни споразум. Рачуне за међународне експерименте би да пошаље легално изабраним политичарима у БиХ, који нису учествовали ни на који начин у креирању лоших рјешења – истакао је Додик.

Додик је рекао да задивљује како амерички амбасадор примјећује шта је он рекао на скупу грађана Републике Српске, а „не примјећује шта од САД фаворизована опозиција у лику СДС и ПДП ради и говори данима“.

– Не желим да вјерујем да само прати шта говори Милорад Додик. Али, ако баш прати шта говори Милорад Додик поручио бих му на крају да поштујемо САД, њихову снагу и моћ, али да прије свега поштујемо себе и лични интегритет и интегритет Републике Српске, онакве каква је договорена у Дејтону. А амбасадор је својим текстом насрнуо и на једно и друго. Надам се да ће се брзо вратити у оквире доброг дипломатског понашања, схватити да он овдје није домаћин него гост. И то нашом вољом – поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Мајкл Марфи (Фото: Мондо)

Марфи је, како наводе медији у ФБиХ упутио “оштар пријекор” Додику којег је оптужио за “све дрскије нападе” на стабилност БиХ.

– Умјесто да се фокусира на стварна питања која брину грађане – корупцију, слабу могућност запошљавања и инфлацију – Додик је одабрао да напада дејтонски поредак и подрива државне институције – написао је Марфи.

Амерички дипломата је отворено подржао Кристијана Шмита и његову одлуку да наметне измјeне Устава Ф БиХ и Изборног закона истакавши да је тиме осигурано боље функционисање ентитета и отклонио могућност блокада.

Навео је да је Шмит био присиљен да дjелује када су то већ избјегли домаћи политичари, којима је пребацио да се већ 20 година баве “политичким позирањем” умјесто проналажењем могућих рјешења за проблеме које БиХ има.

– Наставићемо да инсистирамо на одговорности оних коју су на власти у БиХ. Појединци који подузимају активности против Дејтона, подривају демократију у БиХ или који проводе коруптивне активности, од политичара до тужилаца, и даље ће се суочавати са санкцијама – написао је Марфи.

Додао је да су „политичари у БиХ до сада били само разочарање за грађане ове земље“ и поручио да је „крајње вријеме да промјене своје понашање и покажу одговорност према бирачима“.

Коментаришући стање у БиХ као и исход Општих избора од 2. октобра, Марфи је на блогу Амбасаде оцијенио да је „дошло вријеме за успостављање одговорне власти која ће радити у интересу грађана и проводити реформе, а на Тужилаштву БиХ је задатак да истражи тврдње о крађама и неправилностима у изборном процесу“.

Поновио је да САД остају спремне да помогну БиХ, али да, како је навео, не могу радити посао који припада домаћим политичарима.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар