Федерација/БиХ

Додик: Не постоји ништа што БиХ може да уједини

ХРВАТСКЕ БИСКУПЕ ПОДСЈЕТИО ДА ЈЕ САМ ПАПА ЗАУСТАВИО КАНОНИЗАЦИЈУ СТЕПИНЦА
  • Поводом протеста испред сједишта ОХР у Сарајеву: „Да од почетка нису заговарали БиХ као земљу муслимана, а нас остале гледали ту само док природни прираштај не уради своје, вјероватно данас не би протестовали, лажно се представљајући да су ту у име свих“
  • Поводом писма из Загреба патријарху Порфирију: „Сваки покушај да се Степинац прикаже као хуманитарац и добротвор не само да не одговара истини, већ представља велику лаж коју не жели да подржи ни римски папа“
  • Указао да је Алојзије Степинац у писму папи Пију XII из 1941. јасно истакао да „жеља оних који тренутно владају Хрватском да проведу у дјело учење Католичке цркве, ставља нам обавезу да им помогнемо и да их подржимо свом лојалношћу и снагом којом располажемо“, а да би шизматици, када би поглавник Павелић 20 година био на челу владе, „били посве ликвидирани из Хрватске“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да не постоји ништа што би могло да се уради да се БиХ уједини, па карикатурално звуче приче о подјелама које би наступиле неком одлуком Канцеларије високог представника /ОХР/.

Замољен да прокоментарише јучерашње протесте грађана испред ОХР-а који су по позиву СДА дошли да се супротставе најављеним одлукама Кристијана Шмита о измјени Устава Федерације БиХ и Изборног закона БиХ, Додик је рекао за Срну да је БиХ подјељена и то је јасно свима осим онима који у причи о јединству виде свој концепт живота у БиХ у којем се пита један народ, а мајоризују остала два.

„Да од почетка нису заговарали БиХ као земљу муслимана, а нас остале гледали ту само док природни прираштај не уради своје, вјероватно данас не би протестовали, лажно се представљајући да су ту у име свих“, нагласио је Додик.

У логору „Јастребарско“ умрло 768 српске дјеце

ПИСМО хрватских бискупа, које је стигло на адресу Српске православне цркве, не видим као пут којим би требало да се ријеши тешко наслијеђе прошлости, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик .

„Чињеница да је сам папа Фрањо зауставио канонизацију Алојзија Степинца довољно говори о контраверзама које прате највећег црквеног великодостојника у тадашњој НДХ. Стога сваки покушај да се Степинац прикаже као хуманитарац и добротвор не само да не одговара истини, већ представља велику лаж коју не жели да подржи ни римски папа“, нагласио је Додик у изјави за Срну замољен да прокоментарише наводе Загребачке надбискупије да Јастребарско није био логор за дјецу, већ прихватилиште за сирочад.

Додик је навео да је непобитна историјска чињеница да је Алојзије Степинац у свом писму папи Пију XII из 1941. јасно истакао да је „жеља оних који тренутно владају Хрватском да проведу у дјело учење Католичке цркве, ставља нам обавезу да им помогнемо и да их подржимо свом лојалношћу и снагом којом располажемо“, као и то да „када би поглавник Павелић био 20 година на челу владе шизматици би били посве ликвидирани из Хрватске“.

 

Алојзије Степинац

„Треба имати на уму да је један од начина за истребљење српског народа на територијама које је обухватала НДХ било државно спонзорисано превјеравање, односно конверзија у римокатоличку вјеру“, навео је Додик.

Тврдити да су дјеца у Јастребарском спасена тако што су давана на усвајање хрватским римокатоличким породицама, нагласио је Додик, посебна је замјена теза јер је такво „спасавање“ било сасвим у складу са прокламованим геноцидним циљевима НДХ.

На веб-страници Загребачке надбискупије објављено је отворено писмо које су хрватски епископи на челу са Јосипом Бозанићем упутили његовој светости патријарху српском Порфирију у ком су посебно истакли да је неистина оно што СПЦ говори о дјеци у „ратним склоништима у Јастребарском и Сиску“

Према подацима Земаљске комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача НР Хрватске, само у „Јастребарском“ је било заточено 3.336 дјеце, углавном поријеклом са подручја Козаре и Кордуна.

Према истом извору, у логору је до краја октобра 1942. умрло најмање 449 дјеце, а укупно 768 до његовог затварања.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар