Федерација/БиХ

Додик: Није случајно што се питање мог кредита у Павловић банци потеже у изборној години

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ ПОНОВО У ТУЖИЛАШТВУ БиХ
  • „Нека подигну оптужницу, па да идемо на суд. Ово је политички мотивисан процес“      
  • Муслимани четири године не желе да промијене српски кадар у ОБА, него држе кадар ПДП-а и Младена Иванића који је он довео. Они су све препустили Осману Мехмедагићу

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поново је био у Тужилаштву БиХ гдје је дао изјаву у вези са куповином некретнине у Београду.

„Није случајно да се прича у вези са мојим кредитом у Павловић банци потеже у изборној години. Нека подигну оптужницу, па да идемо на суд. Ово је политички мотивисан процес“, изјавио је Додик.

Он је нагласио  да је негирао оптужбе и предочио доказе који су од њега тражени и на тај начин отклонио све сумње, које од почетка овог процеса трају.

„Банка је дужна да чува документацију пет година након отплате кредита, а тај кредит је отплаћен новим кредитом из 2008. године. Тако да је прошла обавеза да банка чува документа и архив“ рекао је Додик.

Такође је истакао да је он предочио своје оригиналне уговоре.

„Због истраге вам нећу то сада показати, али када буде вријеме да се може то да покаже, веома сам заинтересован да то покажем. Друга прича је наводно печат. Ја сам у то вријеме био упосленик Владе Републике Српске и они су само овјеравали документе о томе да сам ја упосленик и о томе колика ми је плата, јер је то тражено за сам кредит и ништа више.“ додао је српски члан Предсједништва БиХ.

„Влада Републике Српске није била гарант, нити отплаћује кредит. Ја сам био запослен у Влади Републике Српске и тражено је само да покажем колика ми је плата. Трећа ствар је била везана за нека лица у банци, ја сам добијао закупнине за годину дана унапријед на рачун у Павловић банци. Павловић банка је да би наплатила камате од тог мог новца од закупнине наплаћивала отплату кредита“ рекао је Додик.

БиХ нису ни Мехмедагић, ни Џаферовић ни Комшић

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) приватизована и да ће тражити од предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије да упути писмо у коме ће навести да се сторнирају налози о забрани уласка у БиХ професорима, адвокатима и другима који су на списку директора те агенције Османа Мехмедагића.

Муслимани четири године не желе да промијене српски кадар у ОБА, него држе кадар ПДП-а и Младена Иванића који је он довео. Они су све препустили Осману Мехмедагићу Осмици да он ради у условима када му је спорна диплома, када се против њега спроводе поступци и када је приводио предсједника Суда БиХ да га инструише какве ће одлуке доносити и које ће судско вијеће довести“, рекао је Додик.

Осврћући се на најновије забране уласка појединим значајним историчарима, адвокатима и другим људима из Србије у БиХ, Додик је рекао новинарима да је ријеч о приватизацији функција и да је јасно због чега се то чини.

Он је истакао да то иде против и тог човјека и такве праксе.

„Осмица сада самостално одлучује о томе јер нама кажу да је самостално. Сада ће се покренути то питање кроз институције. Ако се то ради, онда то мора бити одлука БиХ. БиХ није Осмица, него су БиХ и Срби и Хрвати и муслимани. Ако нема тога, онда то није одлука“, нагласио је Додик.

Ратне године не могу бити у монографији

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да, уколико неко жели да изради монографију о дипломатији БиХ, то може бити само постдејтонски период и да за то треба формирати мјешовиту комисију која би одредила који садржај се ту може наћи.

Додик је, осврћући се на налог министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић, која је у министарству на чијем је челу покренула израду монографије дипломатије БиХ од 1992. до 2022. године, без сагласности Предсједништва БиХ, истакао да је то злоупотреба положаја.

„Уколико неко жели БиХ да то буде монографија дипломатије БиХ, онда не могу укључити ратне године“, рекао је новинарима Додик.

Он је додао да је то министарство ратних година било изразито непријатељско према Србима и да то не може да буде дио заједничке политике.

„Очигледно је да су муслимани кренули да сруше све ово“, оцијенио је Додик.

Додик је напоменуо да предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић даје налоге Савјету министара, иако то не може без одлуке Предсједништва БиХ.

Тражи да Савјет министара слиједи санкције ЕУ. Без одлуке Предсједништва ништа не може, а није било сједнице Предсједништва по том питању“, нагласио је Додик, осврћући се на Џаферовићеву изјаву јучерашњу изјаву.

Додик је подсјетио да је лично покренуо питање односе БиХ према Украјини, али да то није уврштено на сједницу Предсједништва.

Друга два члана Предсједништва су одбила да о томе разговарамо и о томе не постоји одлука“, додао је Додик.

То што странци сада долазе код Џаферовића, без остала два члана Предсједништва показује, каже Додик, да се жели нешто прогурати и да се то чини „без икаквог разлога, кршећи Устав“ како би странци нешто од тога прихватили.

Додик је поручио да и Република Српска није без икакве шансе.

„Ми смо са добрим шансама. Показало се све ово вријеме да БиХ и не треба ентитетима јер ентитети могу да функционишу. То је резултат који сада видимо у свему овоме“, нагласио је Додик.

Поновио је да неће бити санкција Русији.

Можда ће неко од муслимана који су на неким позицијама дати налог за нешто, али то је кривично дјело и не може да се толерише“, поручио је Додик.

БХРТ од почетка није постављен на ваљаним основама

Додик је изјавио је да је за финансијске проблеме БХРТ-а крив менаџмент те медијске куће који није плаћао порез, те да Република Српска неће ништа учинити по том питању.

Додик је рекао новинарима у Источном Сарајеву да је у БиХ све у кризи, као и да БХРТ од почетка није био постављен на ваљаним основама.

„Када чујем шта говоре о томе, па и они радници тамо су рекли да је та телевизија преживјела тешке године током рата. Одмах ћу рећи да то није та телевизија. Ми ништа ту нећемо ни хтјети, ни помагати, нити било шта чинити. Ако је то телевизија коју подржава СДА, још горе нећемо“, поручио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар