Федерација/БиХ

Додик, Никшић и Човић потписали споразум о формирању власти на нивоу БиХ

УТВРЂЕНЕ „СМЈЕРНИЦЕ, НАЧЕЛА И ЦИЉВИ“ – СЛИЧНИ ДОГОВОРУ ХДЗ БиХ И „ОСМОРКЕ“
  • Предсједник СНСД Милорад ДОДИК: Захваљујем се представницима „осморке“ на спремности за договор. Остале су разлике поводом НАТО. У ранијем периоду је СДА била та која је све блокирала
  • Лидер ХДЗ БиХ Драган ЧОВИЋ: Очекујем да ће Савјет министара бити формиран до краја године како би се пажња могла усмјерити на пројекте који су витални за БиХ, Републику Српску и Федерацију БиХ
  • Лидер СДП Нермин НИКШИЋ: Ми смо се опредијели да радимо на сарадњи, споразуму, пружању руке и договору, умјесто на потенцирању разлика и свађа

Извор: РТРС

МИЛОРАД Додик, Драган Човић и Нермин Никшић – лидери СНСД, ХДЗ БиХ и СДП, са својим коалиционим партнерима – састали су се данас у Сарајеву гдје су разговарали о формирању Савјета министара и осталих структура власти на заједничком нивоу, а потом и потписали споразум.

Потписане су „смјернице, начела и циљеви“ у извршној и законодавној власти на нивоу БиХ за период 2022-2026. година.

Додик је рекао да је циљ ових докумената ефикасно формирање власти на заједничком нивоу.

– На неуобичајено брз начин за БиХ дошло је до договора и консензуса. Треба да формирамо Савјет министара и да се бавимо оперативним питањима – рекао је Додик након потписивања споразума, истичући да и даље постоје разлике у вези са НАТО.

Он је захвалио представницима „осморке“ на спремности за договор, наводећи да је у ранијем периоду СДА била та која је све блокирала и онемогућавала постизање консензуса.

Човић је навео да је овај споразум настао на сличном концепту као споразум ХДЗ и „осморке“ за ФБиХ, изразивши задовољство што постоји разумијевање око свих важних питања.

Човић очекује да ће Савјет министара бити формиран до краја године како би се пажња могла усмјерити на пројекте који су витални за БиХ, Републику Српску и Федерацију БиХ.

– У четвртак очекујем завршетак приче о радним тјелима, о томе како ће изгледати Савјет министара и свему што треба урадити да до краја године буде формиран Савјет министара – рекао је он.

Никшић је рекао да су разлике остављене по страни и да су се фокусирали на оно око чега се могу договорити, а на корист свих грађана у БиХ.

– Ми смо се опредијели да радимо на сарадњи, споразуму, пружању руке и договору, умјесто на потенцирању разлика и свађа – истакао је Никшић.

Он је рекао да у споразуму нема тајни и да, између осталог, подразумијева сарадњу на испуњавању услова на путу ка европским интеграцијама, владавини права, социоеконским мјерама.

– Разлике су евидентне у неким питањима, као што су евроатлантске интеграције, али смо одлучили да то оставимо по страни. Увјерен сам да ће након формирања Савјета министара грађани осјетити позитивну атмосферу, да сарађујемо, да створимо претпоставке за инвестиције – нагласио је Никшић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар