Федерација/БиХ

Додик: Остаћемо потпуно неутрални поводом Украјине – нећемо се прикључити санкцијама ЕУ

ОЦИЈЕНИО ДА НЕ ПОСТОЈЕ УСЛОВИ ДА СЕ УКРАЈИНСКА КРИЗА ПРЕЛИЈЕ НА ЗАПАДНИ БАЛКАН
  • Милорад ДОДИК: Може примијетити злоупотреба односа Русије и Украјине у структурама Министарства спољних послова у Савјету министара БиХ, као и дипломатској мрежи. Алкалај и Турковићева прекршили све прописе. Правницима сам дао задатак да процијене да ли је тиме прекршен Устав БиХ, јер спољну политику води Предсједништво БиХ, а не Турковићева и Алкалај
  • Знам да је Борељ један од одговорних политичара, старог кова и који је посвећен миру и стабилности, али исто тако знам и Владимира Путина и да је прије свега одговоран државник и да му је у том погледу стало до рјешења проблема и заштите своје државе

МИ ЋЕМО остати потпуно неутрални и нећемо се прикључивати ни санкцијама ЕУ нити било кога. Као и увијек и као што је и уобичајено, чланови Предсједништва неће имати јединствен став, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик коментаришући дешавања у Украјини.

– Као што подржавам територијални интегритет Србије и БиХ, тако подржавам и територијални интегритет свих чланица УН, а ту сврставам и Украјину – рекао је Додик, преноси РТРС.

Сматра да би сви остали процеси и покушаји да се БиХ сврста на једну страну били лоши.

– Сматрам да ми треба да останемо неутрални и то смо већ раније изнијели у првим данима сукоба Русије и Украјине – рекао је Додик.

Истиче да неки, нажалост, мисле да се БиХ мора што хитније сврстати и то бирајући страну.

– Ми ћемо остати потпуно неутрални и нећемо се прикључивати ни санкцијама ЕУ нити било кога – поручио је Додик.

Изјавио је да је правницима дао задатак да процијене да ли су амбасадор БиХ у УН Свен Алкалај и министар спољних послова БиХ Бисера Турковић прекршили Устав БиХ.

Додик је појаснио да се може примијетити злоупотреба односа Русије и Украјине у структурама Министарства спољних послова у Савјету министара, као и дипломатској мрежи, те да су Алкалај и Турковићева прекршили све прописе.

Он је рекао да је правницима дао задатак да процијене да ли је тиме прекршен Устав, јер спољну политику води Предсједништво БиХ, а не Турковићева и Алкалај.

– У том погледу због лажног представљања покушавамо да дођемо до формалног основа да их тужимо судовима за кршење устава и закона у БиХ. Да ли ће се то десити или неће, видјећемо, у зависности да ли постоји законска или уставна основа за тако нешто – рекао је Додик.

Сматра да нема могућности да се криза из Украјине прелије на западни Балкан, оцијенивши да је то само дио пропаганде, пренијела је Срна.

Додик је рекао да нема те могућности, иако је високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Жозеп Борељ рекао да се то може очекивати.

Жозеп Борељ

– Знам да је Борељ један од одговорних политичара, старог кова и који је посвећен миру и стабилности, али исто тако знам и Владимира Путина и да је прије свега одговоран државник и да му је у том погледу стало до рјешења проблема и заштите своје државе – рекао је Додик.

Он је истакао да је за БиХ најважније да остане у комуникацији и са једном и другом страном, а да је на њима како ће ријешити те проблеме.

Он је напоменуо да је то „игра и рат великих“, те да мале земље треба те сукобе да преживе, јер глобални сукоб оптерећује и њихову свакодневицу.

– Република Српска и ја као члан Предсједништва подржавам територијални интегритет свих чланица УН, па тако и Украјине, као што подржавам територијални интегритет Србије и БиХ – рекао је Додик.

Он не сматра да БиХ има капацитете да прими избјеглице из Украјине, као ни да те избјеглице имају икакву перспективу у БиХ.

– Мислим да би то било да из горе оду у још лошију ситуацију, те да ће избјеглице временом највише ићи ка западној Европи – рекао је Додик.

Говорећи о геополитици и поремећеним односима у свијету, Додик је навео да постоји страх од огромних издвајања САД за војску, која прелазе 720 милијарди долара годишње, док десет осталих војски у свијету не издвоји ни 100 или 150 милијарди долара годишње.

Додик је истакао да се сада види да је једина исправна одлука била та што је Република Српска рекла да из својих разлога неће у НАТО.

– Наш став је не сврставати се ни на једну страну, дати шансу комуникацији у будућим временима и са једном и са другом страном. Да смо прихватили да смо НАТО савез, онда би требало да чекамо позив кад ће људи одавде по налозима НАТО структура ићи на ратишта било гдје у свијету – рекао је Додик.

Када је ријеч о европским интеграцијама, Додик је навео да се сад покушава рећи како је БиХ дио европског простора.

– Предлажем да Европа ријеши тај свој проблем дилеме шта је с нама, ко смо ми. Нека прими БиХ у ЕУ ја ћу аплаудирати, али нећемо ићи у НАТО. То је разлика наше политике у односу на друге у БиХ – навео је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар