Федерација/БиХ

Додик Пичу: Српска неће учинити нити прибавити себи ништа изван Устава БиХ

ПРЕДОЧИО БРИТАНЦУ ДА НЕМА ИЗАЗОВА ВЕЗАНИХ ЗА РАТ И ДА СЕ ПРАВИ ПОТПУНО НЕПОТРЕБНА ХИСТЕРИЈА
  • Послије разговора чланова Предсједништва БиХ са специјалним изаслаником вританске владе Стјуартом Пичом рекао: „Нисам стекао утисак да ће господин Пич нешто једнострано овдје покушати. Чека га тешка мисија да разумије о чему се овдје ради, али ако они сматрају да треба да троше новац британских грађана на разне изасланике и мисије, ми немамо ништа против. Причаћемо са њим увијек када он хоће

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је специјалног изасланика британског премијера за западни Балкан Стјуарта Пича упознао са чињеницом да Република Српска има намјеру да се понаша у складу са Уставом БиХ и да ништа изван Устава неће учинити, нити ће прибавити себи.

Додик је на састанку са Пичом у Сарајеву истакао да је Република Српска је фактор и страна у БиХ која треба да буде поштована и никако другачије се неће моћи кретати даље у БиХ.

„Ако останемо у БиХ, која је до сада постојала, па да се намећу рјешења, онда то значи не бити на путу, него крај пута свих догађаја у настојању да се наметну рјешења која апсолутно не доводе до коначног и стабилизацијског стања“, рекао је Додик новинарима након састанка.

Додик је пренио Пичу да БиХ нема изазова везано за рат и да је хистерија која се прави потпуно непотребна.

Он сматра да БиХ не треба неке изасланике, да је потребан унутрашњи дијалог, те да нема никаквих табу тема и да би могли ставити све тачке на дневни ред и покушати направити политички договор.

Додик је навео да су на састанку са Пичом чланови Предсједништва Шефик Џаферовић и Жељко Комшић говорили своје, а да је он упознао саговорника и са чињеницом да Федерација БиХ три године не може да изабере федералну Владу, као и са тим да Хрвати оспоравају избор чланова Предсједништва из хрватског народа.

„То су све питања која требамо ставити на дневни ред и причати о њима. Нисам стекао утисак да ће господин Пич нешто једнострано овдје покушати. Чека га тешка мисија да разумије о чему се овдје ради, али ако они сматрају да треба да троше новац британских грађана на разне изасланике и мисије, ми немамо ништа против. Причаћемо са њим увијек када он хоће“, додао је Додик.

Додик је рекао да Пич пристојан господин у годинама, а да је њему увијек асоцијација на то да је командовао НАТО снагама које су на овим просторима бомбардовале Србе.

Он је нагласио да је током састанка изразио жаљење због чињенице коју је изнио Пич да је 56 или 59 британских војника страдало у БиХ за вријеме разних операција.

„Ја сам рекао да је страдало и много Срба од бомбардовања НАТО-а и цивила и да и за њима треба жалити исто као за британским војницима“, додао је Додик.

Чланови Предсједништва БиХ данас су разговарали и са предсједником Мађарске Јаношом Адером.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар