Федерација/БиХ

Додик: Поџић је вјежбу на Мањачи отказао из мржње према Србима и Србији

НАЈАВИО ПОДНОШЕЊЕ КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ПРОТИВ МИНИСТРА ОДБРАНЕ У САВЈЕТУ МИНИСТАРА БиХ
  • Поџић се није ни обратио нити се консултовао са Предсједништвом БиХ. Очигледно је да се консултовао са Џаферовићем и Комшићем, јер не могу да вјерујем да би он сам смио тако нешто да уради
  • То само говори да смо у праву када смо тврдили да треба повући нашу сагласност са реформе Оружаних снага и да у том погледу вратимо надлежност Републици Српској и да Српска може самостално да одлучује о томе јер је тако и предвиђено Дејтонским споразумом и Уставом
  • Поводом самита ЕУ-Западни балкан (на Брдоу код Крања, 6. октобра) упозорио лидере и ЕУ и региона да ће Жељко Комшић на тај скуп доћи без мандата Предсједништва БиХ и упозорио: “На овај начин су Вас директно ставили у функцију рушења БиХ и Дејтонског споразума на чему они почивају, а највише Устав БиХ. Овај једнострани приступ само доприноси распаду БиХ и сви актери који то подржавају

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је изјавио да министар одбране у Савјету министара БиХ Сифет Поџић није имао право да откаже војну вјежбу Војске Србије и Оружаних снага БиХ на Мањачи код Бањалуке, јер то може да учини само Предсједништво БиХ, те најавио да ће против њега бити поднесена кривична пријава.

„Поџић се није ни обратио нити се консултовао са Предсједништвом БиХ. Очигледно је да се консултовао са Џаферовићем и Комшићем, јер не могу да вјерујем да би он сам смио тако нешто да уради“, рекао је Додик Срни.

Подношење кривичне пријаве против Поџића, објаснио је тиме што је показао да не заслужује, нити ће више имати било какво повјерење за било какву одлуку коју Министарство одбране у Савјету министара предложи Предсједништву БиХ.

Додик каже да је ово једна потпуно неовлаштена, бесправна и срамна одлука, јер је ријеч о веома осјетљивом питању – вјежби Војске Србије и Оружаних снага на Мањачи код Бањалуке.

Он је навео да је Поџић, који долази из Комшићеве партије, из политичких разлога, самовољно и неовлаштено својим актом и одлуком отказао војну вјежбу, наводећи потпуно небулозне ствари као разлог за то.

Мислим да је све то било мотивисано искључиво њиховом мржњом према српском народу и према Србији и да је то једини разлог зашто су они донијели такву одлуку“, рекао је Додик.

Сифет Поџић

Српски члан Предсједништва БиХ је истакао да је то атак на интересе Републике Српске.

„То само говори да смо у праву када смо тврдили да треба повући нашу сагласност са реформе Оружаних снага и да у том погледу вратимо надлежност Републици Српској и да Српска може самостално да одлучује о томе јер је тако и предвиђено Дејтонским споразумом и Уставом“, напоменуо је Додик.

Додик: Понашање Комшића је противправно, на Самиту иступа приватно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је писма предсједнику Европске комисије Урсули фон дер Лајен, предсједнику Европског савјета Шарлу Мишелу, премијеру Словеније Јанези Јанши у којем је, поводом Самита ЕУ-Западни Балкан, који ће бити одржан 6. октобра на Брду код Крања, указао да БиХ није донијела одлуку о учешћу на овом скупу, нити је именовала делегацију и дефинисала платформу.

Указавши на значај овог самита за будућност региона и БиХ, као и чињеницу да ће се усвајати платформа о којој нико у БиХ није заузео став, Додик је нагласио да је то у директној надлежности Предсједништва БиХ, али да уопште није заказана сједница на којој се о свему томе требало разговарати.

“У складу са тим, сваки вид учешћа на било који начин сматрамо кршењем Устава БиХ и пословника о раду Предсједништва БиХ”, поручио је Додик и подсјетио да су сва спољнополитичка питања у директној надлежности Предсједништва БиХ и о сваком питању потребно је постићи консензус у складу са Уставом БиХ и Пословником о раду Предсједништва БиХ.

С обзиром на чињеницу да је предсједавајући Жељко Комшић најавио свој одлазак на Самит иако нису спроводени неопходни законски услови предвиђени Пословником о раду Предсједништва БиХ, Додик је појаснио да према Пословнику, Уставу и законским регулативама којим се уређује рад Предсједништва и појављивање чланова на скуповима регионалног и међународног карактера потребно је сазвати сједницу Предсједништва БиХ да би се консензусом донијела одлука о делегацији која ће представљати БиХ на тим скуповима.

“Будући да је овај пут изостала законом предвиђена процедура сазивања сједнице, понашање Комшића је противправно и грубо кршење постојећих законских оквира у вези са надлежностима Предсједништва БиХ те да је о томе потребно расправити и изјаснити се”, истакао је Додик.

Жељко Комшић

Српски члан Предсједништва БиХ је у писму Фон дер Лајен и Мишелу нагласио да је вјеровао да је разумјела и схватила како функционише Предсједништво БиХ као колективни орган од три члана и да тај орган одлучује консензусом, али да сада видим да то све није тако, те да још вјерује да је лоше савјетована када је на престојећи Самит ЕУ-Западни Балкан позван само Комшића.

“На овај начин су Вас директно ставили у функцију рушења БиХ и Дејтонског споразума на чему они почивају, а највише Устав БиХ. Овај једнострани приступ само доприноси распаду БиХ и сви актери који то подржавају – подржавају само распад.

Нажалост, свједоци смо ситуација када неки функционери злоупотребљавају међународне форуме, догађаје и састанке различитих тијела износећи неусклађене и неовлаштене изјаве које не одражавају став свих релевантних актера у БиХ”, констатовао је Додик.

Он је поручио да Комшић у овом случају излаже само личне или ставове своје странке, али ни под којим околностима не треба сматрати да је таква изјава дата у име БиХ.

“Злонамјерна политичка мантра, за коју се очекује да ће бити представљена у говору Жељка Комшића, у више наврата истичући двије од три етничке припадности као покретач свих проблема у БиХ, једноставно је неистинита и одражава константну праксу замјене теза. Посљедично, укупна политичка ситуација у БиХ је нестабилна, а ову нестабилност подржава и међународна заједница која одлучује затворити очи пред покушајима попут писама овог садржаја”, нагласио је Додик.

Он је у писму Мишелу указао да делегација која ће присуствовати самиту ЕУ-Западни Балкан наводно у име БиХ ни у ком случају није делегација БиХ коју су одобриле и овластиле надлежне институције и према прописима који су на снази у БиХ, на било којем нивоу.

Српски члан Предсједништва БиХ подсјетио је Мишела да БиХ има сложену изборну структуру, а у овом тренутку врло сложену политичку ситуацију узроковану једностраним, недемократским акцијама неких представника међународне заједнице.

У писму Јанши, српски члан Предсједништва је указао да је стање у БиХ више него сложено, а да се та ситуација још више погоршава оваквим случајевима, када Комшић не тражи одлуку Предсједништва БиХ која је неопходна за учешће у име БиХ.

“Уважени предсједниче Владе, ово се дешава у континуитету и доводи до распада БиХ као државне заједнице”, истакао је Додик и изразио наду да ће премијер Словеније, као домаћин скупа, обратити одговарајућу и озбиљну пажњу на незавидну ситуацију која је узрок овог писма.

Писма исте садржине Додик је упутио и свим шефовима држава ЕУ и земаља Западног Балкана, саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар