Федерација/БиХ

Додик: Повећање пензија креће од маја, а плата – од августа

ПРОСЈЕК ПЛАТА КРАЈЕМ 2022. БИЋЕ 600 ЕВРА – ВРЕМЕНА СУ КРИЗНА, АЛИ СРПСКА ИМА РЕЗЕРВЕ
  • За Н1 рекао: „Републици Српској је потребно 150.000 тона нафте и нафтних деривата јер мјесечно троши око 80.000 тона. Шта ће бити након два мјесеца, ко више зна, али је рационално очекивати да ће се нормализовати стање за 60 дана
  • Ово је пропаст босанскохерцеговачке политике, јер они који морају да слиједе одлуке органа БиХ, као што су одлуке Предсједништва, унилатерално наступају, као што то раде (Шефик) Џаферовић, (Жељко) Комшић, (Бисера) Турковић
  • Ходајући по терену, видио сам да људи подржавају оно што радим, да им је свега доста у БиХ, да је ово подвала за српски народ који хоће да одржи свој идентитет… Српски народ се не осјећа безбједно у БиХ, са становишта притисака
  • Не желећи да открије за коју ће се функацију кандидовати, рекао да очекује убједљиву побједу. Нагласио да за њега и Драгана Човића ЦИК није легитимна и објаснио: „Ко је овај што је преузео предсједавање (Суад Арнаутовић)? Члан је СДА, из ПДП је човјек који је био на изборној листи, из СДС доведена жена која је била непосредни сарадник Мирка Шаровића

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће од 1. маја у Републици Српској кренути повећање пензија и социјалних давања, а од 1. августа и плата, и то за 10 одсто.

– Идемо са повећањем давања реалном сектору, како би се и ту повећале плате радницима – истакао је Додик, те изразио увјерење да ће у Републици Српској до краја године просјечна плата достићи 600 евра.

Он је истакао да су кризна времена, али да Република Српска има одређене резерве.

– Обично су оне у свим државама концентришу на два мјесеца потреба. Републици Српској је потребно 150.000 тона нафте и нафтних деривата јер мјесечно троши око 80.000 тона. Шта ће бити након два мјесеца, ко више зна, али је рационално очекивати да ће се нормализовати стање за 60 дана – изјавио је Додик за Н1.

Према његовим ријечима, Република Српска је разговарала са својим партнерима, руском компанијом која се бави прометом нафтних деривата и која у сваком моменту има довољне количине за потребе Српске.

– Били смо спремни да на мјесец укинемо акцизу на гориво, а онда да видимо како ће се цијене даље кретати. Као што се види, оне су се стабилизовале, чак су и нешто ниже, али нису на претходном нивоу – рекао је Додик и додао да би купци из Хрватске и Србије повукли све залихе из БиХ, ако би цијене горива биле ниже за 20 до 30 фенинга.

Он је рекао да је приоритет да на тржишту БиХ има довољно нафте и нафтних деривата, као и да БиХ и Република Српска морају учинити све да на пумпама има довољно горива за здравствени, али и сваки други сектор.

Додик је поновио да би сви у земљи требало да се сада солидаришу, па и грађани, који би требали да рационалније троше гориво.

Он је рекао да је Кабинет српског члана Предсједништва смањио возни парк за 50 одсто.

Говорећи о раду Савјета министара, српски члан Предсједништва је рекао да тај орган ради у складу са својим законским овлаштењима.

– Ово је пропаст босанскохерцеговачке политике, јер они који морају да слиједе одлуке органа БиХ, као што су одлуке Предсједништва, унилатерално наступају, као што то раде (Шефик) Џаферовић, (Жељко) Комшић, (Бисера) Турковић –  истакао је Додик, те навео да никада нигдје није отишао сам, већ су увијек били присутни и представници кабинета друга два члана Предсједништва.

Када је ријеч о дјеловању Министарства иностраних послова у Савјету министара Додик је нагласио да ресорни министара Бисера Турковић не може износити спољно-политичке ставове, а да претходно нису усвојени на сједници Предсједништва БиХ.

Говорећи о свом мандату на функцији српског члана Предсједништва БиХ, Додик је навео да га је добио од народа, те да га треба завршити како народ у Републици Српској то очекује.

– Ходајући по терену, видио сам да људи подржавају оно што радим, да им је свега доста у БиХ, да је ово подвала за српски народ који хоће да одржи свој идентитет – рекао је Додик, те додао да се српски народ не осјећа безбједно у БиХ, са становишта притисака.

Хапшење осумњичених за убиство у Приједору порука мафији

Додик је оцијенио да акција хапшења осумњичених за убиство начелника Сектора криминалистичке полиције приједорске Полицијске управе Раденка Башића користи читавом региону јер се шаље порука да мафија не може да прође.

– Био сам веома заинтересован као предсједник владајуће политичке партије у Републици Српској, као члан Предсједништва БиХ да се заштити сваки представник државних институција, а свакако је МУП Републике Српске у Приједору државна институција, те да се нађу починиоци – рекао је Додик за Н1.

Похваливши ефикасну акцију МУП-а Републике Српске у овом случају, Додик је рекао да је био у комуникацији са директором Полиције Српске Синишом Кострешевићем и да је било неопходно да се употријебе сва расположива средства да се открију починиоци.

Он каже да је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач у вријеме кад се десило убиство био на службеном путу и дао своју подршку активностима на проналажењу починилаца.

Наводећи да подржава Лукача, Додик је рекао да од њега и осталих тражи да зло које нас је задесило буде додатни мотив за обрачун са криминалом сваке врсте.

– Легло тог зла на неки начин је било у Источном Сарајеву, па смо успјели то да зауставимо. Нико није побиједио државу, па неће ни ови криминалци – поручио је Додик.

Упитан вјерује ли да постоји могућност да појединци из МУП-а Српске сарађују са криминалцима, Додик је рекао да су прије неколико мјесеци пронађени такви и елиминисани из система.

– За полицајце који сарађују са криминалним миљеом је нулта толеранција – истакао је Додик.

Наводећи да полиција након убиства у Приједору врши притисак да им се дају додатна овлаштења, Додик је рекао да сматра да то треба урадити.

Упитан о евентуалној реконструкцији Владе Српске, Додик је оцијенио да то сада није рационално, јер убрзо слиједе избори.

Велики потенцијал Српске у енергетици и производњи хране

Српски члан Предсједништва БиХ изјавио је да Република Српска може да се организује као довољан произвођач хране, не само за своје потребе већ и за потребе региона, а за енергетику има потенцијал да је дигне на много виши ниво.

Додик је рекао да ће се о подизању енергетике у Републици Српској на виши ниво разговарати са свим партнерима који буди заинтересовани, било да су из ЕУ, или Кине.

Према његовим ријечима, БиХ се мора окренути новим видовима енергије, што је поред хране, основни проблем у свијету.

– У БиХ заступљен је ирационални приступ. Када се појаве Кинези, некима се диже коса на глави. Највећи партнери Кине су ЕУ, Њемачка – изјавио је Додик за Н1, те додао да не постоји разлог да нам кинеске компаније не буду партнери само зато што то неким земљама на западу не одговора.

Српски члан Предсједништва је истакао да би се у БиХ морало престати са „разорном“ причом, ако се жели њен опстанак, те да се сви у земљи окрену заједничким интересима.

– Ми некад не добијемо све шта хоћемо, па не могу то да добију ни Бошњаци, ни Хрвати – истакао је Додик.

Говорећи о европским интеграцијама БиХ, Додик је навео да је српски став да се постигне договор о свих 14 тачака из Мишљења Европске комисије.

Он сматра да се у БиХ неће ријешити ниједна ствар, ако се не ријеши свих 14 тачака.

Према његовим ријечима, администарција у Бриселу не може говорити о владавини права, јер је сва та права прекршила у БиХ.

Нема позива у вези са предметом „нарушавање уставног поретка“

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да га Тужилаштво БиХ још није контактирало у вези са предметом „нарушавања уставног поретка“.

Додик је на питање да ли очекује позив Тужилаштва БиХ у вези са тим предметом рекао да се свашта може очекивати у оваквој земљи, те да ће видјети да ли ће се одазвати.

Када је ријеч о истрази Тужилаштва БиХ у вези са куповином некретнине у Београду 2007. године, Додик је поновио да је ријеч о политичком прогону, те да би свако ко жели да иоле буде добронамјеран то питање ставио ад акта.

Српски члан Предсједништва је поновио да је у Павловић банци подигао кредит 2007. године који је репрограмирао 2008. године.

– За све то постоје документа и вјештачења. Банка је по закону дужна да чува документацију пет година. Тај уговор сам препаковао и добио сам са четири одсто камате коју сам имао по уговору из 2007. године, у 2008. повећана је на седам одсто, коју и данас плаћам – рекао је Додик за Н1, наглашавајући да кредит из 2007. године не постоји, јер је затворен.

Он је напоменуо да се документација о кредиту чувала до 2013, а да је 2016. године тужилац покренуо истрагу, говорећи како тај уговор не постоји.

Намјеравам да побиједим веома убједљиво

Додик је изјавио  да на предстојећим општим изборима намјерава побиједити веома ефикасно и убједљиво.

Не желећи да открије за коју функцију ће се кандидовати, Додик је рекао да ће СНСД и индивидуални кандидати ове странке остварити увјерљиву побједу на изборима.

– Ми смо озбиљна политичка партија и имамо нашу динамику и процедуру, као и нашу мобилизацију. Ако избори буду расписани, ми ћемо 2. маја прогласити „ванредно стање“ у странци и сав наш кадар ће кренути у конципирање кампање. До термина када буде требало предавати кандидатуре доћи ћемо до опште подршке у партији за појединачне кандидате. Желимо да са нашим људима то продискутујемо – нагласио је Додик.

Додик је рекао да не зна хоће ли бити расписани општи избори, нагласивши да, осим у БиХ, не постоји ни једна земља на свијету у којој изборна комисија расписује изборе, што је, такође, наметнуто.

Он каже да му је лидер ХДЗ БиХ Драган Човић рекао да о измјенама изборног законодавства намјерава још једном разговарати, те да ће, ако ни тада не буде договора, Хрватски народни сабор операционализовати раније донесене закључке.

– Колико сам разумио, он (Човић) још увијек вјерује да може да се дође до договора и да и даље има времена, а касније ће се конципирати политика – истакао је Додик.

Да ли ће Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ 2. маја расписати изборе, Додик је рекао да то не зависи ни од њега, ни од Човића, те да ће видјети како ће се понашати око тога.

– За мене и Човића, ЦИК нема легитимитет. Улазимо у процес у веома лошем старту. То није изабрано у складу са законом и то сви знају. Та комисија је изразито политички мотивисана. Бранко Петрић није био члан СНСД-а, а био је члан Комисије и ми нисмо сматрали да тамо требају бити само политички мотивисани људи – рекао је Додик за Н1.

Према његовим ријечима, у ЦИК-у сада сједе видљиви политички представници политичких партија.

– Ко је овај што је преузео предсједавање (Суад Арнаутовић)? Члан је СДА, из ПДП је човјек који је био на изборној листи, из СДС доведена жена која је била непосредни сарадник Мирка Шаровића. Онда дођете у позицију да хоћете нешто да направите у БиХ и онда рушите неки договор. Нажалост, БиХ је немогуће да успије – нагласио је Додик.

Он је додао да су сви заборавили вријеме након избора 2018. године, када готово годину дана није могао да буде формиран Савјет министара.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар