Федерација/БиХ

Додик поводом гласања у ГС УН поднио кривичну пријаву против Турковић и Алкалаја

ПРЕКРШИЛИ УСТАВ БиХ ПО КОЈЕМ СПОЉНУ ПОЛИТИКУ ВОДИ ПРЕДСЈЕДНИШТВО БиХ
  • У пријави навео да је Бисер Турковић неовлаштено и без одлуке Предсједништва БиХ дала налог Свену Алкалају да на сједници Генералне скупштине УН подржи иницијативу за суспензију Русије из Савјета за људска права УН. Тиме су онемогућили Српску да преко свог члана Предсједништва БиХ учествује у одлучивању о том важном питању спољне политике

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поднио је кривичну пријаву против министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић и амбасадора БиХ у УН Свена Алкалаја, сазнаје Срна.

Додик је кривичну пријаву поднио због постојања основа сумње да су Турковићева и Алкалај злоупотријебили службени положај и овлаштења у намјери да другом нанесу штету и теже повреде права другог тако што су поступали противно Уставу који предвиђа да је Предсједништво БиХ надлежно за вођење спољне политике.

Према сазнањима Срне, у кривичној пријави је наведено да је Турковићева јуче самоиницијативно, неовлаштено и без одлуке Предсједништва БиХ дала налог Алкалају да на сједници Генералне скупштине УН подржи иницијативу за суспензију Руске Федерације из Савјета за људска права УН.

Злоупотребом положаја и овлаштења нанесена је штета и другом, у овом случају Републици Српској јер је усљед незаконитог дјеловања Турковићеве и Алкалаја Република Српска спријечена да у конкретном случају учествује путем свог представника који се бира са територије Српске у расправљању и одлучивању о овом важном и конкретном питању спољне политике.

Оваквим поступком су нанијели штету и тиме повриједили права чланова Предсједништва БиХ, као и право српског члана Предсједништва да остварује своја права из надлежности како је то прописано чланом В 3 а Устава БиХ чиме су починили кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлаштења из Члана 220 Кривичног закона БиХ.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар