Федерација/БиХ

Додик: Предложићемо закон да се РС и српски народ не могу називати геноцидним

„ПОТОМ ЋЕМО ОТИЋИ У ИНСТИТУЦИЈЕ БиХ ДА ВИДИМО ШТА ЋЕ БИТИ ДАЉЕ“
  • Српски члан Предсједништва БиХ Милорад ДОДИК у Прњавору: Прошло је шест мјесеци од доношења одлуке да се не учествује у ради институција на нивоу БиХ, па треба да се поново сједне. Разлози зашто смо донијели ту одлуку нису нестали, али има неких идеја
  • Сада видим да неки из опозиције поново галаме. Прије мјесец дана су говорили да нису заинтересовани, да не желе ништа, а сада када се покушава нешто урадити ништа им не ваља. На те неозбиљне политичке ставове не треба се обзирати, али су добродошли саговорници на Народној скупштини

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је први тест за учешће српских представника у раду заједничких институција то што ће бити предложен закон да се Република Српска и српски народ не могу називати геноцидним.

“Ми ћемо предложити закон да се Република Српска и српски народ не може називати погрдним именима, отићи ћемо тамо и видјећемо даље. Ако буде воље да се ради, радићемо”, рекао је Додик новинарима у Прњавору.

Он је подсјетио на закључке Народне скупштине да српски представници у заједничким институцијама раде у складу са оним шта је процјена и интерес Републике Српске.

У тим закључцима неће бити потребно ништа мијењати, само да се то правилно протумачи”, рекао је Додик.

О наредној посебној сједници Народне скупштине РС рекао је да је пристојно, након што је прошло шест мјесеци од доношења одлуке о томе да се не учествује у ради институција на ниову БиХ, да се поново сједне.

Разлози зашто смо донијели одлуку због чега се не појављујемо у одлучивању нису нестали, већ су ту, има неких идеја”, рекао је Додик.

Додик је оцијенио да би могло бити корисно да се предложи закон према којем ће се казнити било какво називање Републике Српске и српског народа геноцидним или творевином те врсте и да се то кажњава затвором.

Сада видим да неки из опозиције поново галаме, прије мјесец дана су говорили да нису заинтересовани, да не желе, неће ништа, а сада када се покушава нешто урадити ништа им не ваља”, истакао је Додик.

Он је додао да се на те неозбиљне политичке ставове не треба обзирати, али сматра да су они добродошли саговорници на Народној скупштини.

Биће ми веома важно да чујем шта мисле и опозициони представници”, закључио је Додик.

У Прњавору је рекао и да СНСД води одговорну политику која подразумијева да се на локалном нивоу окупе сви који желе да допринесу пројектима развоја и да ће странка увијек подржати локални договор.

Додик је навео да је дошао у Прњавор да би чуо нове планове, али и да подстакне и подржи све што начелник општине Дарко Томаш и његов сараднички тим имају у плану за даљи развој локалне заједнице, истакавши да види велики ентузијазам који треба подржати.

Ми ћемо са републичког, а тамо гдје буде потребно и са заједничког нивоа, учинити све да Прњавор добије подршку. Јучерашњом промјеном скупштинске већине, коју поново има СНСД у Прњавору, створени су услови да се настави са развојем ове општине”, рекао је Додик коментаришући СНСД-ово формирање нове коалиционе већине са одборницима ДНС-а у локалном парламенту.

Лидер СНСД-а истакао је да су у Прњавору досадашњим одговорним радом локалне власти створене феноменалне претпоставке за економски развој.

Пролазак ауто-пута и изграђена петља све то димензионирају на посебан начин и било би штета да се настави са локалним политичким блокадама које спречавају укупан развој”, рекао је Додик.

На јучерашњој сједници Скупштине општине Прњавор СНСД је формирао нову скупштинску већину у којој је 11 одборника ове странке, по један одборник НДП-а и Социјалистичке партије и тројица ДНС–ових одборника.

У опозиционом блоку који предводи СДС сада се налази 13 одборника.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар