Федерација/БиХ

Додик: Путин је за градњу гасовода кроз Српску, подржаће и да гас у 2023. добијамо као досад

УПОЗОРИО: АКО НЕ ПРЕСТАНЕ ОПСТРУКЦИЈА ИЗ САРАЈЕВА – БЛОКИРАЋЕМО СВЕ ПРОЈЕКТЕ У ФБиХ
  • Милорад ДОДИК: „Замолио сам руског предсједника да нам обезбиједи исти третман, услове и количине гаса за идућу годину, али они о томе још нису одлучивали, одлучиваће у новембру или децембру. Путин је рекао да ће пренијети свој став и подршку том приступу Гаспрому и да ћемо вјероватно имати тај приступ идуће године“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је за РТРС да је на данашњем састанку са предсједником Русије Владимиром Путином у Москви разговарао и о енергетским питањима, прије свега градњи гасовода и двије електране у Републици Српској.

Додик је навео да је Гаспром недавно послао своје представнике који су одређивали трасу и локацију за двије електране.

– Предсједник Путин је упознат с тим и рекао је да зна да само једна ствар спречава реализацију пројекта, а то је сагласност заједничког нивоа да се испод Дрине прође са профилом гасовода како би могао даље да се креће кроз Републику Српску – рекао је он.

Додик је рекао да је упознао Путина с тим да је на сједницама Предсједништва БиХ иницирао доношење одлуке о томе, али да друга два члана Предсједништва нису хтјели то питање да ставе на дневни ред.

– Имамо важног инвеститора за озбиљнe пројекте који рјешавају нашу комплетну енергетску стабилност у будућности, а они не желе то да подрже – истакао је он.

Додао је да би данас имали промоцију тог пројекта и да би разговарао са Путином о највећем инвестиционом пројекту у Републици Српској, да није било опструкција из Сарајева, које, како каже, такво какво је, покушава све да онемогући, забрани и заустави.

Додик каже да, уколико се наставе опструкције, неће подржати пројекте било гдје на простору БиХ.

Он је истакао да је Путин потврдио да стоји иза овог пројекта, те да је молио да се убрза реализација.

Додик је навео да је разговарано и о испоруци руског гаса.

– Замолио сам руског предсједника да нам обезбиједи исти третман, услове и количине гаса за идућу годину, али они о томе још нису одлучивали, одлучиваће у новембру или децембру. Путин је рекао да ће пренијети свој став и подршку том приступу Гаспрому и да ћемо вјероватно имати тај приступ идуће године – нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је рекао и да Зарубежњефт жели да гради на простору Рафинерије нафте у Броду нову термоелектрану на гас од 100 мегавата и да је то велика инвестиција.

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=487247

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар