Федерација/БиХ

Додик: Република Српска ради само оно што би радила свака нормална држава

„ДУБОКО САОСЈЕЋАМ СА БОЛОМ ДРАГИЧЕВИЋА, РАЗОЧАРАН САМ БРЗИНОМ ИСТРАГЕ, АЛИ ЈЕ РС ПРАВНА ДРЖАВА“
  • „Давор Драгичевић, отац страдалог Давида, није одазвао ни након неколико позива и тужилаштво је дало налог полицији да га приведе – као и свуда, у свим земљама свијета, па и у Србији, када се неко не одазива на позиве правосудних институција“
  • „Само се то десило, ништа друго, али су скочили разни `лешинари`, какви су и у Београду, који покушавају да то искористе да пошаљу неке поруке и Србији и међународној заједници, па чак и призивају међународну заједницу да овдје интервенише“
  • „Њихова реторика и оцјене готово су идентичне онима које долазе из Сарајева, што говори да се њихов извор инспирације налази на једном мјесту, јер се и у Сарајеву чује да треба да интервенишу међународни представници“
  • „На Тргу Крајине видио сам и скандал-политичаре који, нажалост, трагедију породице Драгичевић и даље монструозно злоупотребљавају и јавно доводе у питање спровођење закона за које су неки од њих својевремено и гласали“
  • „Позивам све грађане Бањалуке и Републике Српске на мир и уздржаност, на поштовање закона и процедура, јер ове немиле слике пријају очима само оних којима није стало ни до истине о страдању Давида Драгичевића, ни до Бањалуке, ни Републике Српске“
  • „Чак је и међународни адвокатски тим, који је био у Бањалуци ангажован од породице, на крају изашао и рекао да није истина све што се јавно говори о томе. А поново се појављују спекуланти и `лешинари` из Београда који покушавају истом аргументацијом да врате ту ствар, а нису хтјели да се упознају ни са чим… Само желе позицију у Београду“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да, дубоко саосјећајући са болом породице Драгичевић и разочаран брзином којом тужилаштво води случај страдања њиховог сина, мора да поручи да је Република Српска правна држава у којој се закони морају проводити.

Додик је истакао да је то што је под удар закона дошао отац који је изгубио сина једна несрећна околност, али у било којој земљи свијета закон га не би препознавао као оца који је изгубио сина, већ као грађанина који се огријешио о закон.

„Нисам се оглашавао током јучерашњег дана јер сам одмах по лишењу слободе Давора Драгичевића информисан да је све урађено по слову закона. Исто тако сам информисан да су и догађаји који су услиједили, а које смо пратили путем медија, дио полицијско тужилачке акције, о којој као политичар не могу и нећу да говорим“, рекао је Додик замољен да прокометраише јучерашња дешавања у Бањалуци.

Он је навео да оно о чему и као функционер и као човјек може да говори јесте да слике које су се видјеле јуче у Бањалуци нису пријале ничијем оку, нити су нешто што ико жели да види.

„Морам да признам да сам шокиран сценама у којима се јуче на Тргу Крајине виде мајке са малом дјецом и јавно питам све у Републици Српској ко би своје дијете довео на мјесто које је сасвим очигледно мјесто опсежне полицијске акције“, истакао је Додик за Срну.

Он је нагласио да је јуче на Тргу видио и „скандал политичаре који, нажалост, трагедију породице Драгичевић и даље монструозно злоупотребљавају и јавно доводе у питање спровођење закона за које су неки од њих својевремено и гласали“.

„Разумијем да неки од тих политичара живе од скандала, креирају представе у којима могу да играју какву-такву улогу, али не разумијем да су за потребе политичке промоције спремни да се играју са институцијама државе. Питам све у Републици Српској, али и у региону и свијету – која би полиција дозволила да било ко некажњено напада или туче њене припаднике током вршења својих уставних и законских обавеза“, упитао је Додик.

Коментаришући реакције које долазе из ФБиХ у вези са дешавањима у Бањалуци, предсједавајући Предсједништва БиХ рекао је Срни да је било занимљиво видјети како су у ФБиХ видјели јучерашњу полицијско-тужилачку акцију.

„Јуче нас и Жељко Комшић подсјећа да је полиција Републике Српске учествовала у наводном геноциду и да је вријеме да се реформа полиције врати на сто. Све то говори да су се најгласнији актери овог догађаја удаљили од саме суштине, и да никога од њих није брига како је страдао млади Бањалучанин“, констатовао је Додик.

На молбу да прокоментарише јучерашње саопштење Делегације ЕУ на челу са Ларс-Гунар Вигемарком у коме изражавају забринутост поводом ситуације у Бањалуци и траже од Министарства унутрашњих послова Републике Српске „хитно објашњење тренутних хапшења различитих особа повезаних са покретом `Правда за Давида`“, Додик је истакао да је то недипломатски и недопустиво у било којој сувереној држави.

„Мијешање дипломата у тужилачко-полицијске операције није у опису ни домаћих политичких представника, а посебно не страних. Поруком да власти Републике Српске морају да покажу уздржаност, Вигемарк у ствари поручује да власт Републике Српске не би требало да примјењује законе који су усклађени са најбољом европском праксом“, нагласио је Додик.

Он је рекао Срни да је јучерашња реакција Делегације ЕУ у БиХ поводом догађаја у Бањалуци којим случајем дошла из уста некога од представника власти била би осуђена од тих истих Ервропљана и квалификована као мијешање у рад тужилаштва.

„Не тако давно, ти исти међународни службеници инсистирали су на томе да се одлуке тужилаштва морају поштовати. Шта се промијенило у међувремену да они сада умјесто поштовања тужилачких одлука изражавају забринутост“, упитао је Додик.

Он је позвао све грађане Бањалуке и Републике Српске на мир и уздржаност, на поштовање закона и процедура, јер ове немиле слике, како је истакао, пријају очима само оних којима није стало ни до истине о страдању Давида Драгичевића, ни до Бањалуке, ни Републике Српске.

Додик: Немоћна у Београду, опозиција се бави лешинарењем у Бањалуци

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је очигледно да опозиција у Београду нема стратегију, нити било шта што би понудила Србији, па се бави „лешинарењем“ поводом догађаја који су 400 километара далеко од њих, „не упознавајући се са детаљима и не желећи да виде сву суштину“.

„Ти људи покушавају да `зграбе` било коју прилику из региона и да то искористе да пошаљу неке поруке Србији и међународној заједници, па чак и призивају међународну заједницу да интервенише“, рекао је Додик за Танјуг поводом иступа појединих опозиционих лидера у Србији који су хапшење родитеља страдалог Давида Драгичевића назвали „срамотним актом“, а власт у Бањалуци – „криминалним режимом Милорада Додика“.

Он је истакао да је болно то што је страдао млад човек и да туга његових родитеља не може да не изазове посебне осјећаје код било кога, али да претходних мјесеци једна група, изван закона и формалних процедура, организује протесте и чак „насрће“ на различите институције у Републици Српској.

Додик наводи да је све то било толерисано и да нису предузимани никакви потези према породици или било коме из те групе.

„Сада је тужилаштво покренуло и тражило испитивање људи, јер су насрнули на одређене институције и личности, пријетили и вријеђали многе људе, што је тужилаштво сматрало довољним да покрене процес прикупљања доказа о евентуалном кривичном или прекршајном дјелу“, рекао је Додик.

Он каже да се Давор Драгичевић, отац страдалог Давида, није одазвао ни након неколико позива и тужилаштво је дало налог полицији да га приведе, „као и свуда, у свим земљама свијета, па и у Србији, када се приведе онај ко се не одазива на позиве правосудних институција“.

„И само се то десило, ништа друго. И, наравно, да су онда скочили разни `лешинари`, какви су и у Београду, који покушавају да то искористе да пошаљу неке поруке и Србији и међународној заједници, па чак и призивају међународну заједницу да овдје интервенише“, истиче Додик.

Додик каже да је примијетио да су њихова реторика и оцјене готово идентичне онима које долазе из Сарајева, што њему говори да се „њихов извор инспирације налази на једном мјесту“, јер се, како наводи, и у Сарајеву чује да треба да интервенишу међународни представници.

„То чујемо и од неких представника у Србији. А, нажалост, ријеч је о људима који су некада вршили власт и о којима би много ствари могло да покаже шта су учинили док су били на власти. Нико озбиљан не може да каже да је у њихово вријеме функционисала правна држава“, рекао је Додик.

Додик каже да они зато из фрустрације и немоћи у самој Србији покушавају сада да „зграбе“ било коју прилику у региону и да се наводно обрачунавају са властима или са полицијама са других простора.

Он истиче да је Републици Српској веома стало до тога да Србија разумије о чему је ријеч.

Према његовим ријечима, без обзира на чињеницу да је страдао младић, да тужилаштво спроводи истрагу, они који мјесецима покушавају од тога да направе посебан случај морају да се упуте у детаље случаја.

„Треба да виде да је чак и међународни адвокатски тим, који је био у Бањалуци ангажован од породице, на крају изашао и рекао да није истина све што се јавно говори о томе. И поново се појаве спекуланти и `лешинари` из Београда који покушавају истом аргументацијом да сада врате ту ствар, а нису хтјели да се упознају ни са чим… Само желе позицију у Београду“, закључио је Додик.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар