Федерација/БиХ

Додик: Слобода српског народа у БиХ зависи од тога хоће ли Српска бити независна држава

„САВЈЕТ МИНИСТАРА СВЕСТИ – ПО ДЕЈТОНУ – НА ТРИ МИНИСТАРСТВА И ДА БУДЕ ПОМОЋНО ТИЈЕЛО ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ“
  • У интервјуу РТРС нагласио да је потребно повући све сагласности на одлуке дате раније за ниво БиХ и укинути њихову примјену, па за пар мјесеци израдити сасвим ново законодавство Републике Српске, а у другој фази, ако то не буде, ући у проглашење независности
  • “Већ дуго времена мислим да ствари морају ићи тако што ћемо у Народној скупштини Републике Српске поништити све одлуке и повући наше сагласности које смо дали у прошлом времену као што је рецимо сагласност за војску и повући се из те структуре”
  • „Потребно је повући се и из споразума о индиректним порезима и о Високом судском и тужилачком савјету. Такође: поништити свако постојање Агенције за истраге и заштиту /СИПА/ на простору Републике Српске
  • „Неопходно је да Народна скупштина Српске да Влади рок од три мјесеца да припреми ново законодавство, да успостави службу индиректних пореза Републике Српске, војску и високи судски и тужилачки савјет Републике Српске
  • „Важно је и да одбацимо надлежности Уставног суда БиХ, а све законе које је високи представник икада донио прогласимо неважећим на територији Републике Српске

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да УН не уважавају БиХ и да је генерални секретар УН Антонио Гутереш морао да зна да није било колективне одлуке Предсједништва БиХ за одлазак предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића у Њујорк на сједницу Генерлане скупштине.

“Зашто да ми уважавамо људе који нас не уважавају? Није у питању уважавање мене, него Предсједништва БиХ. Они не уважавају БиХ”, рекао је Додик за РТРС.

Он је напоменуо да увијек у ово вријеме када се одржава Генерална скупштина УН никада Србин није био предсједавајући Предсједништва БиХ и да то “вјешто користе муслимани”.

Додик је истакао да се Комшић у Њујорку сусрео и са Вјосом Османи, предсједником самопроглашеног Косова, које БиХ не признаје, што, такође, представља кршење одлука у Предсједништву БиХ.

“То само показује да не држи до БиХ, него до личног става Комшића”, рекао је Додик.

Он каже да се Комшић угодно осјећа са Османијевом и црногорским предсједником Милом Ђукановићем, да се држе састанци и да се на високом нивоу прича само о томе да су проблем Србија, Срби и Република Српска.

“Зато је најпаметније разићи се и да свако ради свој посао”, нагласио је српски члан Предсједништва БиХ и поновио да је могућ миран разлаз у БиХ.

Додик је истакао да је потпуно увјерен да слобода српског народа овдје зависи од тога хоће ли Република Српска бити независна држава.

Српски члан Предсједништва БиХ је поновио да је потребна објективна оцјена о броју страдалих Срба и Бошњака, односно истина о страдању у Сребреници, а не да се сатанизују Срби и неоправдано користи термин “геноцид”.

Повући се са нивоа БиХ и израдити законе за Српску

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да је потребно повући све сагласности на одлуке дате раније за ниво БиХ и укинути њихову примјену, па за пар мјесеци израдити сасвим ново законодавство Републике Српске, а у другој фази, ако то не буде, ући у проглашење независности Републике Српске на миран начин.

“Већ дуго времена мислим да ствари морају ићи тако што ћемо у Народној скупштини Републике Српске поништити све одлуке и повући наше сагласности које смо дали у прошлом времену као што је рецимо сагласност за војску и повући се из те структуре”, изјавио је Додик за РТРС.

Додик је истакао да је потребно повући се и из споразума о индиректним порезима и о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/.

“Потребно је поништити свако постојање Агенције за истраге и заштиту /СИПА/ на простору Републике Српске, индиректних пореза и свих тих институција које су настале на томе”, рекао је Додик.

 

Он истиче и да је неопходно да Народна скупштина Републике Српске да Влади рок од три мјесеца да припреми ново законодавство, да успостави службу индиректних пореза Републике Српске, војску и високи судски и тужилачки савјет Републике Српске.

Додик је рекао да је важно одбацити надлежности Уставног суда БиХ, а све законе које је високи представник икада донио прогласити неважећим на територији Републике Српске.

“Искључиво прихватити оно што пише у Дејтону, односно `слово Дејтона`. То значи редукција Савјета министара на три министарства и да је он помоћно тијело Предсједништву БиХ и ништа више”, нагласио је Додик.

Закон БиХ о имовини никад неће бити донијет – то муслимани траже 20 година

Коментаришући одлуку Уставног суда БиХ да шуме остају у власништву Републике Српске док се не донесе закон на нивоу БиХ, Додик је поручио да тај закон никада неће бити донијет на нивоу БиХ.

“То је нешто што муслимани траже 20 година. Када смо разговарали о имовини, то је био захтјев, да се прво на нивоу БиХ сва имовина тамо евидентира, а онда би ми морали да чекамо њихову благонаклоност, па да они нешто кажу. То није само та прича. То је урушавање Устава. То је урушавање наших права”, оцијенио је Додик.

Након што је бивши високи представник Валентин Инцко наметнуо спорни закон, а није све завршио, истиче Додик, на сцену сада ступа Уставни суд БиХ и “наставља своје” од пољопривредног земљишта до концесија, покушавајући све то да забрани Републици Српској и спријече је да одлучује.

“Лицемјерна ЕУ нама пише да БиХ може добити кандидатски статус онда када се елиминише високи представник и када судије Уставног суда БиХ буду домаће судије, а све раде на томе да се доведе неки наводни нови високи представник који нема легитимитет. То доприноси општем стању неке лоше перцепције о БиХ”, навео је Додик.

Он је истакао да нема никаквог смисла уважавати Уставни суд БиХ који овако пресуђује, који мијења чак и своје раније донијете одлуке.

Додик је напоменуо и да у Уставу пише да је фискални суверенитет искључиво на ентитетима и да га БиХ нема, те истакао да преношење надлежности у овој области једна од најтежих наметнутих одлука за коју су, нажалост, сагласност дали неки представници Републике Српске.

“Пренесена је надлежност на индиректне порезе, па сада имамо ситуацију да нам готово у континуитету касне са средствима, као што су сада користили у Федерацији БиХ наших 12 милиона КМ шест мјесеци”, рекао је Додик.

Говорећи о основу за тврдњу да БиХ нема своју имовину, Додик је подсјетио да постоји писмо из 1998. године када је ОХР написао да имовина по Уставу припада ентитетима.

“Тај Уставни суд, који иначе подржава сваку одлуку ОХР-а, сада то игнорише. БиХ нема право на имовину! Свих ових 20 година се покушава да се провуче да БиХ има неку имовину, што није тачно”, нагласио је Додик.

Он је поручио да је давно пређена “црвена линија”, али народ треба да то види.

За годину дана имаћемо власт

Предсједник СНСД-а је  рекао је да ће ова странка на наредним изборима, који су за годину дана, добити 35 до 38 одсто гласова, те ће са коалиционим партнерима имати могућност да формира власт.

Додик је навео и да ће имати већину у Народној скупштини Републике Српске.

“Добићемо и мјесто предсједника (Републике) и мјесто члана Предсједништва и то је данас свима јасно”, рекао је Додик за РТРС.

Он је најавио и да ће се кандидовати, јер сматра да нема право да се повуче, јер иза себе оставља многе пројекте.

“Немам право да се сада повучем, када они који сматрају да су Богом дани и да су одједном само пали овдје и да нешто знају”, рекао је Додик.

Додик је истакао да не губи изборе, те да неће изгубити ни наредне.

Тврдње Станивуковића тотална лаж

Додик је истакао је да има пуно повјерење у људе који раде у бањалучком Клиничком центру, те истакао да је оно што тврди градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић о угрожености пацијената на Унивезитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске тотална лаж и представља апсолутно опасну ствар.

“То што он тврди је злочин против човјека, тако олако дижући панику у Републици Српској, за шта нема никаквог основа, нити разлога”, рекао је Додик за РТРС, коментаришући изјаву Станивуковића да је здравље пацијената угрожено због кисеоника који се користи на УКЦ-у.

Према Додиковим ријечима, тим неистиним тврдњама нанесено је озбиљно зло европској компанији која то производи и испоручује.

Додик је оцијенио да опозиција у Српској стално покушава направити ситуација неког хаоса, да он може да разумије политичку борбу, али да је дошло до неиздрживости везано за тако неодговорно понашање.

“Нисам уморан, спремам се за политичку борбу, али је веома тешко борити се с глупостима. Тај градоначелник је дужан да тим здравственим радницима, према буџету који је усвојен, исплати одређени износ као дио захвалности града, а он им још подваљује овакву врсту приче”, рекао је Додик.

Станивуковић је данас изјавио да ће против одговорних лица поднијети кривичне пријаве због, како је рекао, испоручивања кисеоника УКЦ-а “који није прошао контроле и испоручује га фирма која има дозволу за увоз само техничког, а не и медицинског кисеоника”.

Кисеоник који се даје пацијентима у УКЦ Републике Српске исти је као кисеоник који се употребљава у свим болницама у региону и Европи, те пацијенти немају разлога за страх, рекао је раније данас генерални директор ове здравствене установе Владо Ђајић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар