Федерација/БиХ

Додик: Шмит неће бити изабран за новог високог представника – и због резолуције НС Српске

ИЗ АМБАСАДЕ РФ САЗНАО: САДАШЊА СТРУКТУРА ОСТАЈЕ, МОСКВА ТРАЖИ УКИДАЊЕ ОХР

Фото: Горан Шурлан/РАС Србија

  • «Разговори о новом високом представнику су нестали с орбите и дневног реда политичких разговора. У том погледу су закључци Народне скупштине РС били веома јасни. РС као страна потписница Анекса X мора бити дио приједлога за високог представника. Ако није дио, онда не може да се потврди»
  • Предсједавајући Предсједништва БиХ нагласио да незаконито поступање и кад је у питању улога Уставног суда БиХ показује да БиХ не може опстати као држава, и да се мора распасти

РЕЗОЛУЦИЈА Народне скупштине РС је допринијела томе да Кристијан Шмит неће бити изабран за новог високог представника, рекао је Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ и предсједник СНСД.

Додик је рекао да му је саопштено да, иако не може говорити у име Амбасаде Руске Федерације, да ће садашња структура остати, а да се Русија залаже за затварање ОХР-а.

«Разговори о новом високом представнику су нестали с орбите и дневног реда политичких разговора. У том погледу су закључци Народне скупштине РС били веома јасни. РС као страна потписница Анекса X мора бити дио приједлога за високог представника. Ако није дио, онда не може да се потврди“, рекао је Додик.

Нагласио је да су сви досадашњи високи представници, осим Карла Билта, били именовани противзаконито – на инсистирање САД и ЕУ, јер је по дејтонским процедурама предвиђено да мора постојати сагласност ентитета, односно Републике Српске, те да се без тога високи представник не може потврдити на Савјету безбједности Уједињених нација.

Додик је рекао да се ЕУ и САД позивају на владавину права, а да на овом питању крше право и законе, именујући високе представнике на овакав начин.

Он је нагласио да незаконито поступање и кад је у питању улога Уставног суда БиХ показује да БиХ не може опстати као држава, и да се мора распасти.

Што се тиче коалиционих односа СНСД-а и Демоса, они су стабилни на републичком и локалном нивоу и усмјерени ка спровођењу зацртаних циљева, закључено је на састанку делегација ове двије политичке партије.

Додик је истакао је да двије политичке партије имају највише усаглашене циљеве.

„Морамо интензивно радити на побољшању одређених ствари, као што је ситуација у `Шумама Републике Српске`“, рекао је Додик новинарима након састанка.

Недељко Чубриловић, предсједник Демоса, навео је да ће коалициони партнери предвођени СНСД-ом за опште изборе у БиХ, који би требало да буду одржани 2022. године, осмислити најбоље програме.

Он је навео да СНСД и Демос немају различите политичке ставове.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар