Федерација/БиХ

Додик: Српска и Србија нису одустале од меморијалног центра у Доњој Градини

ОТКРИО ДА ЗАПАДНИ АМБАСАДОРИ НИСУ ДОШЛИ ЗБОГ ПРИСУСТВА РУСКОГ: „ТО ЈЕ УВРЕДА!“
  • „Нисмо ми ваљда сами себе окупирали, па сами себе убијали?! Убијали су нас и побили наш народ усташе, а њихови шефови и ментори су били Нијемци”
  • „Меморијални центар је веома осјетљива тема, није само питање историјских чињеница већ и питање Цркве и много чега другога, како све то на прави начин презентовати“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је прави разлог недоласка страних делегација на комеморативни скуп у Доњу Градину долазак руског амбасадора у БиХ, те да је такав поступак увреда, јер јасеновачке жртве нису убијене прије 24 часа него много деценија раније.

Обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у Независној Држави Хрватској у концентрационом логору Јасеновац данас су у Спомен-подручју Доња Градина присуствовали амбасадори Русије Игор Калабухов, Србије Александар Ђорђевић и представници кинеске Амбасаде.

Додик је рекао да дјелује цинично и јадно то што неки страни изасланици нису присуствовали.

“Прави разлог је што је ту био амбасадор Русије. Ми смо позвали све амбасадоре, а кад су добили позиве онда је почело, не тако директно, позивање наших људи из протокола са указивањем да би било добро да ту не буде руски амбасадор”, рекао је Додик новинарима у Козарској Дубици.

Кад им је речено да су сви амбасадори позвани, па ко дође, Додик је навео да су онда они учинили тај, помало наиван, готово неподношљиво циничан гест.

Према његовим ријечима, Градина није мјесто које се десило прије 24 часа, већ прије више деценија, а сада почињу да немушто објашњавају шта се ту изговара, “како се осуђују ови или они, Нијемци”.

„Нијемци су били овдје, побили су наш народ, шта је ту проблем? Нико то није рекао садашњим Нијемцима, него се говори о историјској чињеници да је то тако. Нисмо ми ваљда сами себе окупирали, па сами себе убијали? Убијали су нас и побили наш народ усташе, а њихови шефови и ментори су били Нијемци”, истакао је Додик.

Фото: Дејан Ракита / PIXSELL

То је тако, додао је, свидјело се то њима или не, не морају никада да дођу.

Додик сматра и да су морали да привуку Кристијана Шмита, који се представља као високи представник, па су на иницијативу њемачке амбасадорке то и прихватили.

„Видјећемо на који начин ћемо сарађивати са њима. Ово је увреда без обзира што су наводно хтјели да се поклоне жртвама. Ово је дан, институционални, када се то ради, а у својству грађанина се тамо може доћи сваки дан”, нагласио је Додик.

Он је поновио да је познато да се дан сјећања на јасеновачке жртве обиљежава прве недјеље послије православног Васкрса.

„Они не држе до тога, не држе ни до ничега. Они говоре сами о себи, ја знам како ћу се односити према томе”, рекао је Додик.

Обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у Независној Држави Хрватској у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини, присуствовали су званичници Републике Српске и Србије.

Српска и Србија нису одустале од изградње меморијалног центра у Доњој Градини, покушава се доћи до идејног рјешења, изјавио је Додик.

Рекао је да је о томе данас разговарао са предсједником Србије Александром Вучићем и да су ојачали увјерење да то треба да учине као залог ове генерације и дуг којим имају.

– То је веома осјетљива тема, није само питање историјских чињеница већ и питање Цркве и много чега другога, како све то на прави начин презентовати. Зато се то и осјетљиво чини и ради, али нисмо одустали од тога – рекао је Додик новинарима у Козарској Дубици.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар